Η ελληνική αγορά φιαλιδίων υγραερίου είναι από τις σημαντικότερες παγκοσμίως, με εξαιρετικά υψηλή κατανάλωση ανά νοικοκυριό χάριν του ελληνικού καφέ και όχι μόνο.

Η ελληνική αγορά φιαλιδίων υγραερίου είναι από τις σημαντικότερες παγκοσμίως, με εξαιρετικά υψηλή κατανάλωση ανά νοικοκυριό χάριν του ελληνικού καφέ και όχι μόνο.

Οι αρμόδιοι της αγοράς εκτιμούν ότι το 52% και πλέον των νοικοκυριών χρησιμοποιούν φιαλίδια υγραερίου 190 γρ. Υπολογίζεται ότι μαζί με τα γραφεία, τα εξοχικά και τις χρήσεις σε μαστορέματα καταναλώνονται στην Ελλάδα 20 – 22 εκατ. τεμάχια το χρόνο.

Στο εξωτερικό κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιομορφίες στη συγκεκριμένη αγορά, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Ιταλία, όπου η μεγαλύτερη κατανάλωση παρατηρείται στις… φυλακές. Στις ανεπτυγμένες χώρες τα φιαλίδια χρησιμοποιούνται κυρίως στο camping και στα εξοχικά, ενώ στις φτωχές χώρες χρησιμοποιούνται περίπου όπως στην Ελλάδα αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Οι πρώην ανατολικές χώρες είναι μία αγορά στην οποία υπάρχει σημαντική ανάπτυξη, ιδιαίτερα εκεί που έχουν πλημμελή ηλεκτροδότηση, όπως στην Αλβανία, στη Σερβία κλπ.

Σε ό,τι αφορά πιο συγκεκριμένα στην ελληνική αγορά φιαλιδίων, σημαντική παρουσία έχουν οι εταιρίες ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, SHELL GAS, ΕΓΝΑΤΙΑ, ENERGAS κλπ. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας Εγνατία, την πρώτη θέση από την άποψη των μεριδίων αγοράς σε όγκο στα φιαλίδια 190 γρ. κατέχουν τα προϊόντα Campingaz (της ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ) με ποσοστό 23,6%, ενώ ακολουθούν τα εξής: Seral Camping (της Εγνατίας) με 12,7%, Εγνατία private label με 3,6%, Shell gas με 5,5%, Shell private label με 2,2%, Energas με 9,5%, Energas private label με 6%, διάφορες μάρκες με 33,2%, διάφορα private label με 3,6%.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια αναπτύχθηκε έντονα η αγορά των φιαλιδίων ιδιωτικής ετικέτας (private label) από τις μεγάλες αλυσίδες και ομίλους σούπερ μάρκετ, αποκτώντας, όπως φαίνεται και παραπάνω, σημαντικό μερίδιο στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά στην αγορά των συσκευών (κυρίως του καμινέτου), η οποία υπολογίζεται γύρω στα 300.000 τεμάχια σε ετήσια βάση, αυτή χωρίζεται σε 4 μάρκες. Την πρώτη θέση κατέχει η Campingaz, με μερίδιο αγοράς περίπου 45%, ενώ τη δεύτερη θέση οι συσκευές Seral Camping με 29%.

Εγνατία ΕΠΕ

Πιο αναλυτικά, τα προϊόντα Seral Camping της εταιρίας ΕΓΝΑΤΙΑ ΕΠΕ λανσαρίστηκαν στην ελληνική αγορά το 1986 και -όπως προαναφέρθηκε- έχουν γίνει αποδεκτά από ένα σημαντικό μερίδιο καταναλωτών. Η συγκεκριμένη ομάδα προϊόντων αποτελείται από φιαλίδια υγραερίου 190 γραμμαρίων μίας χρήσης, μικροσυσκευές (καμινέτο, λάμπα, φλόγιστρο) και διάφορα εξαρτήματα και αναλώσιμα (γυαλιά, αμίαντα, σχάρες).

Σε ό,τι αφορά στις τηρούμενες προδιαγραφές ασφαλείας στην κατασκευή των συγκεκριμένων προϊόντων, η Εγνατία εκτυπώνει σε κάθε τεμάχιο που κατασκευάζει τον ΚΩΔΙΚΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ο οποίος διασφαλίζει τον ποιοτικό έλεγχο και την εφαρμογή των προδιαγραφών τεμάχιο προς τεμάχιο. Όλες οι πρώτες ύλες συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά ποιότητας για κάθε αγορά. Η παραγωγή βεβαιώνεται από τον φορέα ελέγχου δοχείων πίεσης ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. (Εταιρία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων). Το δε εργοστάσιο κατασκευής φιαλιδίων υγραερίου 190 γρ. λειτουργεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, που αναφέρεται στο ΦΕΚ 673/02.09.93 και την κοινοτική οδηγία ΕΝ 417.

Shell gas

Από την πλευρά της η εταιρία Shell Gas ΑΕΒΕΥ διακινεί μέσω των σούπερ μάρκετ στην ελληνική αγορά φιαλιδίων τα εξής προϊόντα:

  • Brand φιαλίδιο SHELL GAS
  • First price φιαλίδια της εταιρίας SUN GAS και ΟΙΚΟ GAS
  • Private label φιαλίδια για τα σούπερ μάρκετ: Μαρινόπουλος, Continent, Μασούτης (MR Grand Maitre).

Όπως επισημαίνουν στελέχη της εταιρίας, το κάθε φιαλίδιο της SHELL GAS γεμίζεται αυστηρά με βουτάνιο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν από το Γενικό Χημείο του Κράτους, ώστε στο εσωτερικό του η πίεση να μην υπερβαίνει τα 1,5 bar στους 15 βαθμούς Κελσίου. Η ποιοτική και ποσοτική σύσταση του βουτανίου ελέγχεται με λεπτομέρεια σε κάθε παραλαβή από τα διυλιστήρια σε ειδικό φασματογράφο του τμήματος ποιοτικού ελέγχου της εγκατάστασης της SHELL GAS στον Ασπρόπυργο. Η εταιρία πραγματοποιεί ενδελεχή ποιοτικό έλεγχο σε όλες τις φάσεις παραγωγής του φιαλιδίου. Αναλυτικότερα, πραγματοποιούνται:

  • Έλεγχος της ποιότητας του βουτανίου σε κάθε παραλαβή με ιδιόκτητο φασματογράφο
  • Έλεγχος της ποιότητας των πρώτων υλών
  • Έλεγχος βάρους τελικού προϊόντος σε κάθε φιαλίδιο σε αυτόματο ηλεκτρονικό ζυγό ακριβείας
  • Έλεγχος στεγανότητας και μηχανικής αντοχής σε κάθε φιαλίδιο
  • Τακτικός έλεγχος παραγωγικής διαδικασίας με δειγματοληπτική υδραυλική δοκιμή φιαλιδίων και τεστ κρούσεως.

Το φιαλίδιο της Shell Gas είναι το πρώτο ελληνικής κατασκευής φιαλίδιο που πιστοποιήθηκε από το υπουργείο Βιομηχανίας (αρμόδιος εξουσιοδοτημένος φορέας πιστοποίησης ΕΒΕΤΑΜ) και έλαβε άδεια κατασκευής και κυκλοφορίας.

Πρωταρχικός στόχος της Shell Gas είναι η ασφαλής εμπορία του προϊόντος και η σωστή και αξιόπιστη εξυπηρέτηση του πελάτη. Σ' αυτά τα πλαίσια, στελέχη της εταιρίας υπογραμμίζουν ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικός με τα φιαλίδια που αγοράζει και βάζει στο σπίτι του και συνήθως στην κουζίνα του. Δεν θα πρέπει να αγοράζει φιαλίδια που είναι σκουριασμένα, με φθαρμένα χρώματα και σε κακή κατάσταση. Επίσης, τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να τηρούν κανόνες υγιεινής και ασφαλείας, φροντίζοντας τα φιαλίδια να μην τοποθετούνται σε χώρους τροφίμων.