Την αγορά Ho.Re.Ca. έχει κατά βάση ως στόχο η Άµβυξ, στo ξεκίνηµα της διανοµής των premium mixers Fever-Tree στην Ελλάδα. Η ελληνική εταιρεία έχει αναλάβει την αποκλειστική διανοµή, εµπορία και marketing των συγκεκριµένων mixers στη χώρα µας ήδη από την 1η Μαρτίου 2023. Δεκαπέντε περίπου ηµέρες µετά την επί του πρακτέου έναρξη της διανοµής, η Άµβυξ πραγµατοποίησε την επίσηµη παρουσίαση τους στο Κέντρο Πολιτισµού Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος την Πέµπτη 20 Απριλίου 2023.

Στόχος της Άµβυξ η πρώτη θέση στις πωλήσεις mixers από όλα τα κανάλια σε βάθος πενταετίας
Ο γενικός διευθυντής της Άµβυξ, Γιάννης Αρτινός, δήλωσε στο FOODReporter: «Έχουµε ξεκινήσει τη διανοµή των Fever Tree µε τα σηµεία εστίασης για αρχή, χάρη στο δυνατό δίκτυο διανοµής της Άµβυξ. Στόχος µας όµως είναι και το οργανωµένο λιανεµπόριο, στο άµεσα επόµενο διάστηµα. Βρισκόµαστε σε συζητήσεις για να µπούµε σε τρεις τουλάχιστον αλυσίδες σούπερ µάρκετ». Ο κ. Αρτινός επιφυλάχθηκε να συγκεκριµενοποιήσει το µερίδιο – στόχο για τα Fever-Tree στην εξαιρετικά αναπτυσσόµενη στην Ελλάδα αγορά των mixers για το 2023, όµως υπογράµµισε ότι «ο στόχος της Άµβυξ είναι τα Fever-Tree σε µια πενταετία από σήµερα να είναι το πρώτο σε πωλήσεις mixer στην Ελλάδα».

Τα Fever-Tree ποντάρουν στο 7% χυµού που περιέχουν και αφορούν τρεις συν µία κατηγορίες mixers: Πρόκειται για τα mixers χυµών (Sicilian Lemonade, Raspberry & Rhubarb), τα mixers µπύρας (Ginger Beer, Ginger Ale), τις σόδες και tonic (Premium Soda Water, Mediterranean Tonic Water, Elderflower Tonic Water, Premium Indian Tonic Water, Pink Grapefruit Soda) και ξεχωριστό το mixer τύπου cola (Distillers Cola), το οποίο πρόκειται να λανσαριστεί στο αµέσως επόµενο διάστηµα.

«Το έχουµε καταφέρει ξανά», πρόσθεσε ο κ. Αρτινός, αναφερόµενος στο επιτυχηµένο παράδειγµα των mixers The Three Cents, τα οποία διακινούνταν από την Άµβυξ από τον Ιούνιο του 2016 και εξαγοράστηκαν τον Αύγουστο του 2022 από την CC Beverages Holdings II, θυγατρική της Coca Cola Τρία Έψιλον, έναντι συνολικού τιµήµατος 45,9 εκατ. ευρώ. Θα έλεγε κανείς ότι τα Fever-Tree αποτελούν µια ακόµη επιτυχηµένη αντικατάσταση σε θεµατικό επίπεδο µέσα στο συνολικό χαρτοφυλάκιο της Άµβυξ, όπως αντίστοιχα ήταν οι συµφωνίες µε τα σήµατα της Proximo Spirits που κάλυψαν την απώλεια διανοµής των προϊόντων Bacardi το 2021, που κατέληξαν στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Εκείνη η κίνηση ενίσχυσης του portfolio της Άµβυξ είχε ολοκληρωθεί µε την ανάληψη διανοµής των σηµάτων της Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) τον Ιούνιο του 2021.

Στρατηγική για σηµεία εστίασης, µπαρ και ράφι
Αυτή τη φορά, η Άµβυξ έχει να διαχειριστεί ένα περισσότερο γνωστό brand, περισσότερο οικείο στο τουριστικό κοινό που θα επισκεφθεί την Ελλάδα το καλοκαίρι. Άλλωστε, η εταιρεία των Τσαρλς Ρολς και Τιµ Γουάριλοου παρασκευάζει τα Fever-Tree mixers από το 2005 και είχε κύκλο εργασιών για το 2022 περισσότερα από 406 εκατ. ευρώ. Μιλώντας στο FOODReporter, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας σηµείωσε ότι «η Fever-Tree κατά προτεραιότητα και βάσει στρατηγικής επιλέγει διανοµείς µόνο -και όχι παραγωγούς- για να λανσάρουν τα προϊόντα της ανά χώρα».

«Στην Ελλάδα αρχικά εστιάζουµε σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και µπαρ, όµως υπάρχουν χώρες που διαθέτουµε ήδη ισχυρή παρουσία στο οργανωµένο λιανεµπόριο. Οι πιο επιδραστικές αγορές για εµάς είναι το Ηνωµένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ», υπογράµµισε ο κ. Γουάριλοου, για να συµπληρώσει: «Η Άµβυξ ήταν η πρώτη επιλογή για να διανείµει τα Fever-Tree στην Ελλάδα». «Το ράφι του σούπερ µάρκετ µας ενδιαφέρει εξίσου», κατέληξε.

Στην πράξη, τα Fever-Tree τίθενται απέναντι στα The Three Cents, καθώς αµφότερα προσφέρονται στην ίδια συσκευασία των 200ml, σε signature προσεγµένο µπουκαλάκι.

Η «µάχη» στην πολύ αναπτυσσόµενη υποαγορά των premium mixers µε ροζ γκρέιπφρουτ βρίσκει στο ίδιο επίπεδο τα Fever-Tree και The Three Cents στις συσκευασίες των 200ml, ενώ Schweppes, Βίκος και Tuborg διατίθενται σε οργανωµένο λιανεµπόριο και Ho.Re.Ca. σε can των 330ml.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter