Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την επικράτηση της ελληνικής φέτας στις ξένες αγορές. Ηδη οι τυροκομικές μονάδες και οι εταιρείες παραγωγής του πιο γνωστού εγχώριου τυριού παίρνουν θέσεις μάχης, προκειμένου να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών.

Κυρίως μεγάλοι συνεταιρισμοί προχωρούν σε εξαγορές τυροκομικών μονάδων, σε τυποποίηση του προϊόντος και σε συνένωση των δυνάμεών τους, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα της μοναδικότητας της ελληνικής φέτας στην παγκόσμια αγορά. Ενδεικτικό του μεγέθους της ευκαιρίας που συνιστά η φέτα για την Ελλάδα είναι ότι η παγκόσμια ζήτησή της σήμερα ανέρχεται σε 600.000 τόνους, εκ των οποίων μόλις οι 120.000 τόνοι προέρχονται από τη χώρα μας. Το τεράστιο κενό που δημιουργείται στην αγορά πρέπει επειγόντως να καλυφθεί από τις εγχώριες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες, ωστόσο, οφείλουν να κρατήσουν την ποιότητα του προϊόντος σε υψηλό επίπεδο. Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρουμανία κά καραδοκούν να σύρουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο…

Πρόσφατα μία από τις μεγαλύτερες Ομοσπονδίες Κτηνοτροφικών Συλλόγων, αυτή του νομού Λάρισας, έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις προσπάθειες κάποιων επιτηδείων να νοθεύσουν το προϊόν. Πάντως, οι παραγωγοί γάλακτος θεωρούν ότι δεν κεφαλαιοποιούν σε αυτή τη φάση τη διεθνή επιτυχία της φέτας, λόγω του αυξημένου κόστους που συνεπάγεται το εν εξελίξει ράλι στις τιμές των δημητριακών (πρώτη ύλη για τις ζωοτροφές) και η ανεπάρκεια ζωοτροφών. Μάλιστα, εκτιμούν ότι, ακόμη και εάν η τιμή στο πρόβειο γάλα αυξηθεί στα 0,95 ευρώ το κιλό έναντι 0,80-0,85 ευρώ πέρσι, και πάλι θα υπολείπεται έναντι των προπέρσινων τιμών, που ήταν 0,97-1,00 ευρώ, αλλά και αυτών που τους εξασφάλιζαν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Η Ελλάδα πλέον πρέπει να επιβάλει στις διεθνείς αγορές τη φέτα ως ένα Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, «κυνηγώντας» τα διάφορα λευκά τυριά, χημικά λευκασμένα ή μη, που επιχειρούν να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς, δυσφημώντας το εθνικό προϊόν μας.

Επανάκαμψη της ΕΑΣ Τιρνάβου στη γαλακτοκομία

Η ΕΑΣ Λάρισας-Τιρνάβου-Αγιάς προχώρησε πρόσφατα σε εξαγορά τυροκομικής μονάδας. Στη μονάδα αυτή δεν θα παράγεται μόνο φέτα, αλλά και φρέσκο γάλα και προϊόντα γιαούρτης, πράγμα που επανεντάσσει την ΕΑΣ Λάρισας στον κλάδο των γαλακτοκομικών. Σκοπός της δεν είναι η δημιουργία μίας ακόμη γαλακτοβιομηχανίας κατά το πρότυπο της «Ολυμπος» (η ΕΑΣ Λάρισας την πούλησε πριν από λίγα χρόνια). Η εξαγορασθείσα μονάδα, πάντως, έχει δυνατότητα επεξεργασίας έως και 40 τόνων γάλατος ημερησίως. Στη μονάδα θα υλοποιηθούν νέες επενδύσεις (σύντομα θα ανακοινωθεί το σχετικό επιχειρηματικό σχέδιο), οι οποίες αφορούν στη δημιουργία γραμμής παραγωγής φρέσκου γάλακτος και γιαουρτιών. Το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο θα κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς λήψη της σχετικής επιχορήγησης.