Φανταστείτε μια χώρα όπου οι πολίτες βρίσκουν στην αγορά μόνο τρόφιμα θρεπτικά, υγιεινά και απόλυτα ασφαλή, ενώ εμπιστεύονται με κλειστά μάτια τις εταιρείες και τους οργανισμούς που υπογράφουν την υψηλή ποιότητά τους. Ουτοπία; Κι όμως, καλό είναι να γνωρίζουμε ποιες προσπάθειες και από ποιους καταβάλλονται, για να προσεγγίσουμε την ιδανική εικόνα. Αυτός είναι και ο βασικός στόχος του συνεδρίου, που διοργανώνει στις 23 Φεβρουαρίου 2012 το περιοδικό μας.

Στα τρόφιμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ποιότητα αν δεν πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις: η αποδεδειγμένη συμβολή τους σε μια υγιεινή διατροφή και η ασφάλεια στην κατανάλωσή τους. Οι δύο αυτές προϋποθέσεις θα συζητηθούν αναλυτικά στο συνέδριο με τίτλο «Health & Safety Food Conference – Feeding Consumer Confidence», της 23ης Φεβρουαρίου, που διοργανώνεται στο ΟΤΕAcademy (www.foodconference.gr).

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το λιανεμπόριο και η βιομηχανία τροφίμων, στην προσπάθειά τους να προσφέρουν υγιεινά και ασφαλή προϊόντα, τους τρόπους με τους οποίους μελετούν τις σύγχρονες ανάγκες και παράγουν υγιεινά καινοτόμα προϊόντα, τις μεθόδους που εφαρμόζουν για να διασφαλίσουν την ποιότητα και την ασφάλεια σε κάθε στάδιο παραγωγής και διανομής τους, τις νέες τάσεις και προτάσεις των προμηθευτών λύσεων στους τομείς του ποιοτικού ελέγχου, της υγιεινής χώρων και προσωπικού, των νέων πρωτοποριακών συσκευασιών για την προστασία των τροφίμων, του ψυκτικού εξοπλισμού και της ψυκτικής αλυσίδας, κλπ.

Ξένοι ομιλητές (μεταξύ άλλων: Dr. Stegan Storcksdieck, Nutrition & Health Projects Manager, European Food Innovation Council, Dr. Kenneth McKenzie Senior Research Fellow, Πανεπιστήμιο Δουβλίνου), θα κληθούν να παρουσιάσουν κυρίαρχα θέματα που αφορούν στη σχέση διατροφής και υγείας, τους σύγχρονους διατροφικούς κινδύνους, τα αίτια και την αντιμετώπισή τους, το μάρκετινγκ της υγιεινής διατροφής, την αντιμετώπιση διατροφικών κρίσεων, έρευνες για τις αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα της αγοράς και κατανάλωσης τροφίμων κλπ.

Στο κοινό του συνεδρίου θα απευθυνθούν μεταξύ άλλων, οι: Διονύσης Διονυσόπουλος, προϊστάμενος τμήματος διασφάλισης ποιότητας του ομίλου ΑΒ Βασιλόπουλος, Χρήστος Αποστολόπουλος, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου της FrieslandCampina, Γιάννης Μπάστας, τεχνικός διευθυντής της Unilever Hellas, Γιώργος Δημητρακόπουλος, τεχνικός σύμβουλος του οργανισμού GS1 Association Greece, Γιώργος Δουκίδης, επιστημονικός σύμβουλος του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών).

Για όσους ενδιαφέρει η ποιότητα των τροφίμων
Το συνέδριο δεν αφορά μόνο στους ειδικούς των τμημάτων ποιοτικού ελέγχου, αλλά κάθε στέλεχος επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων ή που παρέχει υπηρεσίες και ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις σε ζητήματα που έχουν άμεση ή και έμμεση σχέση με την ικανοποίηση των ακόμη πιο απαιτητικών σήμερα καταναλωτών.

Όπως είναι γνωστό, η επιτυχημένη υλοποίηση πρωτοβουλιών στρατηγικής σημασίας προϋποθέτει γνώση και δέσμευση της διοίκησης κάθε εταιρείας. Παράλληλα, τα τμήματα που είναι υπεύθυνα για την επικοινωνία με τους καταναλωτές είναι απαραίτητο να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε βασικούς τομείς της αγοράς των τροφίμων, όπως αυτή των αλλαγών των καταναλωτικών αναγκών και των καινοτομιών, από πλευράς βιομηχανίας.

Στο θέμα της ποιότητας, τον πρώτο λόγο έχουν βέβαια οι υπεύθυνοι ποιοτικού ελέγχου και οι αρμόδιοι να προτείνουν σύγχρονες λύσεις για τον μηδενισμό των προβλημάτων, ενώ οι διευθυντές εργοστασίων και παραγωγής πρέπει να γνωρίζουν πώς θα εξασφαλίσουν τις απόλυτα υγιεινές συνθήκες στον χώρο αρμοδιότητάς τους. Και τέλος, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ο ρόλος της εκπαίδευσης του προσωπικού των εργοστασίων και των καταστημάτων για την τήρηση βασικών κανονισμών ασφάλειας και υγιεινής, ώστε να μην πηγαίνουν χαμένοι οι κόποι της διοίκησης και της επιστήμης!