Η Φάρµα Κουτσιώφτη ιδρύθηκε το 1935, βρίσκεται στο Μακροχώρι Βέροιας και έχει ιστορία τριών γενεών, µε την επιχείρηση να συνεχίζεται και να επεκτείνεται από τους υιούς Στέργιου και Δηµήτρη Κουτσιώφτη. «Είµαστε 3ης γενιάς κτηνοτρόφοι, καθώς η ιστορία της Φάρµας ξεκινάει από τον παππού µας, συνεχίστηκε µε τον πατέρας µας και φτάνει στο σήµερα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στέργιος Κουτσιώφτης για την οικογενειακή επιχείρηση η οποία ασχολείται µε την πάχυνση µόσχων, την παραγωγή και πώληση νωπού µοσχαρίσιου κρέατος.

Επένδυση στην ευζωία των ζώων για καλύτερη ποιότητα κρέατος µέσα από την κλασσική µουσική και τη gourmet διατροφή
Με γνώµονα το όραµα και την καινοτοµία στην κτηνοτροφία, η µονάδα πάχυνσης µόσχων της Φάρµας Κουτσιώφτη συνεργάζεται από το 2008 µε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, µέσω της δηµιουργίας ενός ερευνητικού προγράµµατος σχετικού µε την παραγωγή κρέατος, το οποίο είναι πλούσιο σε ωµέγα 3 λιπαρά οξέα, µε χρηµατοδότηση από την ίδια την επιχείρηση. «Για να το πετύχουµε αυτό, εµπλουτίσαµε τη διατροφή ζώων µε αρωµατικά φυτά της ελληνικής γης όπως τη ρίγανη, τον δυόσµο, τον βασιλικό, τον κόλιανδρο και τον λιναρόσπορο. Καταφέραµε να έχουµε ένα κρέας το οποίο έχει έξι φορές παραπάνω ωµέγα 3 λιπαρά οξέα από ό,τι ένα συµβατικό. Το κρέας, εκτός από πλούσιο σε ωµέγα 3, γίνεται ταυτόχρονα και πιο νόστιµο και αρωµατικό» υπογραµµίζει ο κος Κουτσιώφτης.

Η Φάρµα Κουτσιώφτη διαθέτει δυναµική 1200 µοσχαριών, ήτοι περίπου 1 εκατ. κιλά το χρόνο σε κρέας και έχει επενδύσει κατά κύριο λόγο στην ευζωία και την ορθή µεταχείριση των ζώων.
«Οι συνθήκες διαβίωσης των µοσχαριών βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Έχουµε επενδύσει πάρα πολύ στην ευζωία των ζώων, τα οποία µεγαλώνουν σε ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον, µε gourmet διατροφή πλούσια σε ωµέγα 3 λιπαρά οξέα και συγχρόνως ζουν ακούγοντας κλασσική µουσική 24/7 µε στόχο να χαλαρώνουν.
Με αυτόν τον τρόπο, το ζώο δεν στρεσάρεται, ζει όµορφα και οι συγκεκριµένες συνθήκες αποδίδονται στο κρέας του. Η ευζωία παίζει πολύ σηµαντικό ρόλο στα ζώα και τώρα πια είναι µία κατεύθυνση η οποία θα ξεκινήσει να πραγµατοποιείται και από άλλους» δηλώνει ο Στέργιος Κουτσιώφτης. Ο ίδιος θεωρεί ότι σε βάθος χρόνου είναι µία κερδοφόρα επένδυση η οποία απαιτεί υποµονή και οδηγεί στις καλύτερες αποδόσεις, καθώς οι δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης ενός ζώου δεν ωφελούν ούτε το ίδιο, ούτε µακροπρόθεσµα την επιχείρηση.

Η ποιότητα και η πώληση premium προϊόντων κτηνοτροφίας πάντα βρίσκουν ανταπόκριση στην αγορά
«Προµηθεύουµε κρέας σε κρεοπωλεία και εστιατόρια, και από φέτος καταφέραµε να µπούµε στο χώρο των σούπερ µάρκετ, καθώς ξεκίνησε η συνεργασία µας µε τον όµιλο Σκλαβενίτη που αφορά σε burger Black Angus» επισηµαίνει ο κος Κουτσιώφτης στο FOODReporter. Επιπλέον, ο ίδιος προσθέτει ότι έχει ξεκινήσει και η εκτροφή της premium ράτσας black angus: «Συνεργαζόµαστε κυρίως µε Γαλλία και Ιρλανδία για να βρίσκεται το συγκεκριµένο είδος στη φάρµα µας». Η Φάρµα Κουτσιώφτη προµηθεύει κρέας κυρίως στην αγορά της Αθήνας όπου το 90% της «σοδειάς» της προωθείται εκεί, χωρίς να εξαιρούνται από το χάρτη η Χαλκιδική και πολλά νησιά της Ελλάδας. «Η µονάδα µας έχει πάρει αρκετές βραβεύσεις και πιστοποιήσεις εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου, µε σηµαντική αναφορά την κατάταξή µας στις 50 καλύτερες µονάδες επιχείρησης της Ευρώπης στα European Business Awards την περίοδο 2013 – 2014». Η πιο πρόσφατη διάκριση της Φάρµας Κουτσιώφτη έγινε το 2022 στο International Taste Institute στο Βέλγιο. «Μπορεί η αγορά να βάλλεται σηµαντικά και τα εισοδήµατα να συρρικνώνονται, αλλά όταν τα προϊόντα γίνονται premium και επικεντρώνονται στην ποιότητα, θα βρουν αργά ή γρήγορα το κοινό τους» ολοκληρώνει µε αυτήν τη φράση ο Στέργιος Κιουτσιώφτης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter