Νέα δεδομένα δημιούργησε στην αγορά περιποίησης σώματος (body care market) η παρουσία, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, του Fa, ενός προϊόντος που προωθεί στην αγορά η Schwarzkopf & Rilken Hellas AEEΚ.


Νέα δεδομένα δημιούργησε στην αγορά περιποίησης σώματος (body care market) η παρουσία, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, του Fa, ενός προϊόντος που προωθεί στην αγορά η Schwarzkopf & Rilken Hellas AEEΚ.


Απευθυνόμενο σε μία ιδιαίτερα δυναμική αλλά και ανταγωνιστική αγορά, το Fa έχει καταφέρει να βρίσκεται πάντα στις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των καταναλωτών και να έχει καταστεί ένα σημαντικό brand name στη συγκεκριμένη αγορά.

Για πρώτη φορά το Fa έκανε την εμφάνισή του το 1980, με το Caribbean Lemon αφροντούς, όπως αναφέρει στο “σελφ σέρβις” η κ. Νάγια Κότσιρα group product manager. Το ελαφρύ, δροσερό άρωμα με το οποίο οι Έλληνες γνώρισαν το Fa παραμένει πολύ υψηλά στην προτίμηση του καταναλωτή, μέχρι σήμερα. Το 1985 λανσάρονται τα αφρόλουτρα και ντους. Το Fa μπαίνει επιθετικά στην αγορά, με μία σειρά δροσερών, αρωματικών προϊόντων, που υπόσχονται φρεσκάδα και εξωτικά αρώματα, ενώ το 1987 είναι η χρονιά λανσαρίσματος των αποσμητικών και το 1991 κάνει την εμφάνισή του το roll on.

Το 1998 είναι μία σημαντική χρονιά για το Fa, γιατί πραγματοποιεί επαναλανσάρισμα των αφρόλουτρων και ντους, ενώ ταυτόχρονα λανσάρει τα υγρά σαπούνια. Το Fa αλλάζει όψη και φόρμουλα. Είναι ενισχυμένο με ειδικό ενυδατικό συστατικό, ώστε να αφήνει το δέρμα απαλό και κυκλοφορεί πάντα σε μία μεγάλη γκάμα αρωμάτων. Το μπουκάλι του γίνεται πολύ μοντέρνο και αναβαθμισμένο. Οι καταναλωτές αγκάλιασαν το επαναλανσάρισμα και έφεραν το Fa πρώτο σε προτίμηση στην αγορά αφροντούς και αφρόλουτρων. Ταυτόχρονα το Fa μπαίνει στην κατηγορία των υγρών σαπουνιών, η οποία ακόμη μέχρι και σήμερα συνεχίζει να έχει πολύ δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το 1999 το Fa λανσάρει δύο νέους κωδικούς στην αγορά υγρών σαπουνιών, ενώ προχωρεί σε επαναλανσάρισμα της συσκευασίας deo spray και κυκλοφορεί ένα νέο κωδικό Antiperspirant. Τα Deo ενισχύουν τη φόρμουλά τους με ειδικά συστατικά, έτσι ώστε να προσφέρουν πλήρη προστασία από τον ιδρώτα.


Οι προτάσεις του 2000


Το 2000, τέλος, το Fa λανσάρει τη σειρά deodorant sticks και τη σειρά Fa Men. Το Fa μπαίνει έτσι δυναμικά με μία μοντέρνα πρόταση προστασίας στην ανερχόμενη κατηγορία των στικ σε 5 δροσερά αρώματα. Τα Fa click στικ έχουν μοντέρνα και πολύ πρακτική συσκευασία, έτσι ώστε να εγγυώνται τέλεια δοσολογία. Προστατεύουν αποτελεσματικά από την κακοσμία για 24 ώρες και είναι πολύ απαλά στο δέρμα. Η σειρά περιλαμβάνει δύο antiperspirants που εγγυώνται πλήρη προστασία από την εφίδρωση. Ταυτόχρονα το Fa μπαίνει στην αγορά της αποκλειστικά ανδρικής περιποίησης με after shave/eau de toilette, αποσμητικό και αφροντούς. Η σειρά ονομάζεται Oceanic και υπόσχεται στον Έλληνα φρεσκάδα και περιποίηση του δέρματός του.

Το Fa, επισημαίνει η κ. Πλούτου, έχει κατακτήσει μία σημαντική θέση στην ελληνική αγορά, καθώς με βάση τα στοιχεία του 1999, κατέχει την πρώτη θέση στα αφρόλουτρα, την τέταρτη θέση στα αποσμητικά..

Η επιτυχία του Fa στηρίζεται στα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, που είναι η αναζωογονητική αίσθηση φρεσκάδας που χαρίζουν τα εξωτικά αρώματα και η αποτελεσματικότητα που εγγυώνται οι ειδικές συνθέσεις του με πατενταρισμένα συστατικά και με ουδέτερο pH για το δέρμα. Το Fa είναι ένα mega brand στην αγορά περιποίησης σώματος. Προσφέρει στον καταναλωτή τη φρεσκάδα που θέλει αλλά και την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται. Με συνεχείς ανανεώσεις των αρωμάτων, διατηρεί κάθε χρόνο την πιο πλήρη σειρά στην αγορά, έτσι ώστε ο καταναλωτής να βρίσκει την αρωματική κατεύθυνση που θέλει, υπογραμμίζει η κ. Σωτηρία Πλούτου, product manager του Fa. Έτσι το Fa αντιπροσωπεύει για τον καταναλωτή όχι μόνο ένα functional προϊόν, αλλά και μία εξωτική εμπειρία, μία απόλαυση φρεσκάδας. Αυτός ο συνδυασμός είναι που έχει φέρει τη μάρκα Fa στην κορυφή της καταναλωτικής προτίμησης.

Όλη η πορεία του Fa στην ελληνική αγορά υποστηρίζεται κάθε χρόνο από μία συγκεκριμένη επικοινωνιακή και διαφημιστική στρατηγική. Τα κύρια διαφημιστικά μέσα είναι η τηλεόραση και τα περιοδικά. Επιλεκτικά χρησιμοποιούνται και τα out door, χορηγίες όπως το beach volley, καθώς και οι ευρείες δειγματοδιανομές. Επίσης, πιστεύοντας στην προσωπική επικοινωνία με τον καταναλωτή, το Fa έχει επενδύσει και στο direct mailing. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 1999 το μερίδιο διαφημιστικής δαπάνης του Fa μόνο στην τηλεόραση, στην κατηγορία foam bath & shower ήταν 11% και στα deodorants 6%. Οι κύριες προωθητικές ενέργειες που ακολουθούνται είναι οι δραχμικές προσφορές, η έξτρα ποσότητα δώρο στον καταναλωτή και τα δώρα on pack.. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις θεματικές προωθήσεις, με πολύ μοντέρνα και χρηστικά δώρα, τα οποία επικοινωνούνται στην τηλεόραση και υποστηρίζονται στο κατάστημα από promo girls και pop υλικό.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον, το Fa αναλύοντας τις τάσεις της αγοράς περιποίησης σώματος (body care market), που χαρακτηρίζεται από εξειδικευμένα προϊόντα που υπόσχονται ευκολία στη χρήση, αποτελεσματικότητα και ευχαρίστηση, διερευνά συνέχεια καινούργια προϊόντα, τα οποία θα έχουν ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα προσφέρουν “ατέλειωτη φρεσκάδα”.