Στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν πιο στοχευμένη τοποθέτηση και να προκαταλάβουν την επιτυχία στις πωλήσεις, οι τοπικοί και περιφερειακοί παραγωγοί παραδοσιακών προϊόντων που συμμετείχαν ως εκθέτες στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2023 στο MEC Παιανίας είχαν κατά πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπόψη τους το food pairing.

Άλλωστε, κάθε ποιοτικό προϊόν που παρασκευάζεται από αγνά υλικά έχει κατά τεκμήριο υψηλότερη τιμή και χρειάζεται να επενδύσει στην ποιότητά του και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του για να πείσει τον καταναλωτή. Το food pairing παρουσιάστηκε στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2023 ως επιπλέον «όπλο» των παραγωγών ως προς την προώθηση των ιδιοτήτων και των δυνατοτήτων του κάθε προϊόντος. Παράλληλα, ήταν αδιαπραγμάτευτη η απόπειρα το food pairing να λειτουργήσει ως επιπλέον μοναδικό χαρακτηριστικό προϊόντος (unique selling point) και έτσι, να πείσει και τους ίδιους τους μικρολιανέμπορους, τους προμηθευτές και τους buyers για να το εντάξουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Το εντελώς νέο σ’ αυτήν την τάση που food pairing, που εν τέλει προσθέτει και στη γευστική εμπειρία του καταναλωτή, ήταν οι ξεκάθαρες προτάσεις προς τον αγοραστή χονδρέμπορο ιδανικά να τοποθετηθεί το προϊόν κάθε φορά πλάι σε άλλα αντίστοιχα προϊόντα, με τα οποία συνδυάζεται επιτυχώς γευστικά. Αυτό το πλάνο είναι αρκετά φρέσκο για την Ελλάδα, ίσως με εξαίρεση τα τοπικά μπακάλικα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και τα καταστήματα delicatessen, ιδίως αν έχουμε να κάνουμε για διαπιστωμένα ταιριάγματα γεύσης (food pairings) που αφορούν προϊόντα διαφορετικών κατηγοριών μεταξύ τους, όπως, για παράδειγμα, μαύρη ή pale ale μπύρα μικροζυθοποιίας με μαύρη bitter σοκολάτα, παραδοσιακό μοσχαρίσιο καβουρμά με κρασί cabernet ή ακόμη και βιολογικό μέλι με είδη τυροκομίας.

Κάποιες από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2023 είχαν ήδη τυπώσει και είχαν στη διάθεσή τους σχετικά φυλλάδια food pairing του προϊόντος τους, ακόμη και λίστες με προτεινόμενα κοκτέιλ, που είτε συνόδευαν το προϊόν της έκθεσης, είτε το περιείχαν.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter