Ως προσπάθεια τεμαχισμού των περιουσιακών στοιχείων και παράλληλα, απόπειρα προσέλκυσης επενδυτών για τμηματικά και πιο βιώσιμα χαρτοφυλάκια λαμβάνεται υπόψη από την αγορά η Σύμβαση Εταιρικής Εγγύησης που υπέγραψε στις αρχές Οκτωβρίου η Avramar Commercial.

Με τη συγκεκριμένη σύμβαση, με τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του FOODReporter, η Avramar Commercial αναγνωρίζει οφειλές ύψους 141,79 εκατ. ευρώ προς την Alpha Bank από ομολογιακά δάνεια που αφορούσαν τη Σελόντα Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΕ και αντίστοιχα, οφειλές από τρία ομολογιακά δάνεια, συνολικού ύψους 117,55 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς, που είχαν εκδοθεί το Νοέμβριο 2019 από τη Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΕ. Η Avramar Commercial εμφανίζεται πλέον ως εγγυήτρια ποσού 259,34 εκατ. ευρώ ομολογιακών δανείων, με ειδική άδεια από τη γενική συνέλευση της Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΕ, η οποία έχει απορροφήσει τις εταιρείες Σελόντα και Νηρέας.

Το τεράστιο μέγεθος δραστηριοτήτων
Στέλεχος της αγοράς εκτίμησε, μιλώντας ανώνυμα στο FOODReporter, ότι «οι τράπεζες επιθυμούν να ξεδιαλύνουν το τοπίο αναφορικά με τα ενεργητικά και τα παθητικά της Avramar και να δείξουν ότι υπάρχει η δυνατότητα αυτά να κατατμηθούν, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μέρος των δανείων να αναληφθούν από νέους επενδυτές». Για την ώρα, η πλειοψηφία των μετοχών της Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΕ ανήκει στις επενδυτικές εταιρείες Amerra Capital Management, με έδρα τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και τη Mubadala Investment Company, με έδρα το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Παρά το γεγονός ότι, όπως τόνισε άλλη πηγή στο FOODReporter, «το ζήτημα είναι μόνο ελληνικό και δεν σχετίζεται με τις ροές χρήματος που αφορούν την ισπανική Avramar στη Βαλένθια», τα μεγέθη της ελληνικής Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΕ (δραστηριότητες, εγκαταστάσεις, δανεισμός) «είναι απαγορευτικά για οποιαδήποτε εταιρεία ή private equity που δραστηριοποιείται ήδη στον κλάδο των ιχθυηρών στον κόσμο να πραγματοποιήσει επένδυση». Για Ελλάδα, ούτε λόγος. Εξάλλου, μόλις την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023, η Avramar Commercial προχώρησε σε έναν ακόμη διαχωρισμό: Διορίστηκαν διαφορετικοί τοπικοί εκπρόσωποι για τα νωπά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας που εισέρχονται στο διαμετακομιστικό κέντρο (Στέφανος Στεφανάκης, κάτοικος Αλίμου Αττικής) και για τον ιχθυογεννητικό σταθμό και το συσκευαστήριο της Μυτιλήνης, μαζί με την ιχθυοκαλλιέργεια των μονάδων (Νικόλαος Φωτεινός, κάτοικος Βροντάδου Χίου).

Τα βιολογικά περιουσιακά στοιχεία και οι προθέσεις των τραπεζών
Στις εκτιμήσεις ορκωτών λογιστών συνεργαζόμενων με την Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΕ, τα βιολογικά περιουσιακά στοιχεία της απορροφούμενης Ανδρομέδα ΑΕ υπολογίστηκαν σε 25,87 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,3 εκατ. ευρώ αποτελούν εύλογη αξία των ιδιοπαραγόμενων και «fry model» ψαριών. Είχαν υπολογιστεί σε 29,9 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, μαζί με την εκτίμηση αποθεμάτων σε ψάρια-γόνους. Μοιάζει λογικό που η νορβηγική εταιρεία εξωτερικών πραγματογνωμόνων INAQ, η οποία πραγματοποίησε αποτίμηση βιομάζας στο σύνολο των θαλάσσιων κλωβών των εν Ελλάδι εγκαταστάσεων της Avramar, για το διάστημα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, βρήκε τα βιολογικά περιουσιακά στοιχεία μειωμένα κατά 1% περίπου σε σχέση με τους υπολογισμούς που έκανε η ίδια η Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΕ για το σύνολο των αποθεμάτων των ελληνικών εταιρειών που απορρόφησε, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε άλλη πηγή στο FOODReporter.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θεωρείται θετικό. Το ζήτημα είναι ότι σε καμία περίπτωση η βιομάζα, δηλαδή τα συνολικά βιολογικά περιουσιακά στοιχεία, δεν είναι δυνατό να ισοσκελίσουν ούτε στο ελάχιστο το συνολικό δανεισμό της εταιρείας και αυτό φαίνεται ότι είναι ο σημαντικότερος λόγος που οι δανειοδότριες τράπεζες, που είναι και οι τέσσερις συστημικές στο σύνολο των εταιρειών που απορρόφησε η Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΕ, φέρονται να επιθυμούν εκ νέου τεμαχισμό δανειακών υποχρεώσεων, αλλά και ενεργητικών περιουσιακών στοιχείων, σε νέα βιώσιμα σχήματα, που θα μπορούν να εξυπηρετούν τα ποσά δανεισμού. Μόνο σ’ εκείνη την περίπτωση ίσως δοθεί το πράσινο φως για αναδιάρθρωση δανείων και κάλυψη των παλαιών με νέα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter