Δύο ιδιαίτερα θετικά στοιχεία θα σημαδέψουν φέτος την πορεία της εταιρείας Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, η οποία διαθέτει ευρεία διασπορά καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα με επίκεντρο την περιοχή της Χαλκιδικής. Το πρώτο αφορά την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της, ειδικότερα του τζίρου της, και το δεύτερο μια νέα της επιθετική κίνηση, που αποσκοπεί στην ένταξη στο δυναμικό της μίας ακόμη τοπικής βορειοελλαδικής αλυσίδας του κλάδου.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του Σεπτεμβρίου η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες θα καταλήξει σε συμφωνία εξαγοράς ενός δικτύου μικρών σούπερ μάρκετ με έξι καταστήματα, τα οποία, εφόσον ενταχθούν στο δυναμικό της, θα λειτουργήσουν υπό το σήμα «Ελληνικά Μάρκετ», με το οποίο λειτουργούν τα εταιρικά σούπερ μάρκετ της αλυσίδας.

Σχετικά με την εξέλιξη των εσόδων της  Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, σύμφωνα με στελέχη της, στο οκτάμηνο ο τζίρος της κατέγραψε άνοδο της τάξης του 9,5%-10%, κι αυτό κυρίως λόγω της ενισχυμένης συνεισφοράς των καλοκαιρινών μηνών. Το γεγονός ότι το δίκτυο καταστημάτων της αλυσίδας έχει μεγάλη έκθεση στην περιοχή της Χαλκιδικής, που ευνοήθηκε από την τουριστική ανάπτυξη φέτος συγκριτικά με τη σεζόν του 2020, είχε αποτέλεσμα τη μεγάλη τόνωση των εσόδων της.

Πρόβλεψη τζίρου φέτος 95 εκατ. ευρώ
Στο πλαίσιο αυτό, οι προβλέψεις της διοίκησης της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες αναφορικά με τον ετήσιο στόχο της αναφορικά με τις πωλήσεις κάνουν λόγο για έσοδα της τάξης των 95 εκατ. ευρώ. Στον τζίρο αυτό το εταιρικό δίκτυο εκτιμάται ότι θα έχει συνεισφορά περίπου κατά το 40%, ενώ οι πωλήσεις του δικτύου franchise θα καλύψουν το υπόλοιπο 60%. Πρέπει να σημειώσουμε ότι, εφόσον καρποφορήσει για τη Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες η προαναφερόμενη εξαγορά, οι πωλήσεις μεταξύ εταιρικών και franchise καταστημάτων του δικτύου της θα μοιραστούν ισόποσα. Αυτός, εξάλλου, είναι ο στόχος της εταιρείας: Να εξασφαλιστεί η ισόποση συμμετοχή των δύο συστημάτων στα συνολικά της έσοδα.

Η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ελέγχει σήμερα περί τα 400 καταστήματα εκ των οποίων τα 45 είναι εταιρικά και τα υπόλοιπα 355 λειτουργούν υπό το καθεστώς της δικαιόχρησης. Το δυναμικό των εμπορικών μονάδων της λειτουργεί «μοιρασμένο» κάτω από τέσσερα διαφορετικά εμπορικά σήματα: Το «Ελληνικά Μάρκετ», σήμα με το οποίο δραστηριοποιούνται τα εταιρικά σούπερ μάρκετ και αρκετά από τα franchise, το «Πρόοδος» υπό το οποίο λειτουργούν καταστήματα αποκλειστικά με το σύστημα franchise, το «Ήλιος», που επίσης δουλεύει με συμβάσεις δικαιόχρησης, και το «Γρήγορα», που περιλαμβάνει δύο εταιρικά καταστήματα και άλλα οκτώ shop in shop, τα οποία διαφοροποιούνται συνολικά από το υπόλοιπο δίκτυο ως προς το ότι λειτουργούν ως καφεπαντοπωλεία.

Σημειώνουμε ότι η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες είναι ενταγμένη στο δυναμικό του ομίλου αγορών ΕΛΟΜΑΣ, εκμεταλλευόμενη τις ετήσιες συμφωνίες που αυτός συνάπτει με τους προμηθευτές, τις ομιλικές προωθητικές ενέργειες και τις λοιπές δράσεις μάρκετινγκ, καθώς και τη διάθεση των private label συλλογών προϊόντων. Στο βαθμό που η αλυσίδα εξαγοράσει το τοπικό δίκτυο στη Βόρεια Ελλάδα θα συμβάλλει, έστω κατά ένα μικρό ποσοστό, στην ενίσχυση των μεγεθών του ομίλου, πράγμα που ως γνωστόν η διοίκησή του το επιδιώκει μετ’ επιτάσεως κυρίως τους τελευταίους μήνες.