Στα μέσα Μαΐου η Carrefour υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς τουρκικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Η τουρκική θυγατρική της αλυσίδας προχώρησε στην εξαγορά του 100% της τοπικής Ipek.

[ΤΟΥΡΚΙΑ] Η Ipek διαθέτει δίκτυο 27 σούπερ μάρκετ στην Κωνσταντινούπολη, υπό την επωνυμία Alpark. Το 2009 κατέγραψε πωλήσεις ύψους περίπου 41 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά, που στοίχησε στη γαλλική αλυσίδα 24 εκατ. ευρώ, θα επικυρωθεί μετά τη σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της. Στόχος της Carrefour είναι να μετατρέψει τα καταστήματα Alpark σε Carrefour Express/Market μέσα στους επόμενους μήνες.

Η επιχειρηματική αυτή κίνηση της γαλλικής αλυσίδας δείχνει τη στρατηγική της απόφαση να ενισχύσει την παρουσία της σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου έχει ηγετική θέση. Η Carrefour έχει παρουσία στην Τουρκία μέσω των θυγατρικών της Carrefour SA (με 58,2% να ανήκει στην Carrefour και το 39,8% στη συνεργαζόμενη εταιρεία) και με τη Dia SA (60% μερίδιο στην Carrefour και 40% στη Sabanci). Το 2009 η Carrefour πραγματοποίησε στην Τουρκία πωλήσεις ύψους 1.338 εκατ. ευρώ μέσω των 26 υπέρ μάρκετ της, των 165 σούπερ μάρκετ και των 675 hard discount.