Ευκαιρίες ανάπτυξης για ευρωπαϊκές εξαγωγές του ελληνικού ροδάκινου προκαλεί η μεγάλη έλλειψη που εντοπίζεται στα ροδάκινα της Ισπανίας.

Κατά τον φετινό βαρύ χειμώνα, τις ισπανικές καλλιέργειες σε ροδάκινα έπληξε εκτεταμένος παγετός. Αναφορές ισπανικών Μέσων κάνουν λόγο για μείωση παραγωγής ακόμη και για 60% στην παραγωγή συγκεκριμένων ποικιλιών ροδάκινων, κυρίως σε παχύσαρκα και λευκόσαρκα. Οι παραγωγές σε νεκταρίνια δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Κανονική η φετινή παραγωγή για τα ελληνικά ροδάκινα, με διαχειρίσιμη μείωση
Τι συμβαίνει όμως αντίστοιχα στην Ελλάδα; «Παρά τον εκτεταμένο χειμώνα, η φετινή παραγωγή ελληνικού ροδάκινου δείχνει ότι θα είναι κανονική», εξηγεί στο FOODReporter ο Γενικός Διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Ευθύμης Μπαλάνης. «Θα υπάρχει μια μικρή μείωση παραγωγής, που θα είναι όμως διαχειρίσιμη και εξάλλου, στο μεγαλύτερο μέρος της οφείλεται σε κακοκαιρίες στη νότια Ελλάδα και κυρίως στην Πελοπόννησο, η οποία ούτως ή άλλως περιλαμβάνει ένα μικρό μέρος της συνολικής ελληνικής παραγωγής», προσθέτει ο κ. Μπαλάνης.
Θυμίζουμε ότι το 2020 η ελληνική παραγωγή ροδάκινου είχε «χτυπηθεί» από την πανδημία του κορονοϊού. Μετά από ένα κανονικό 2021, τη φετινή χρονιά υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης για περισσότερες εξαγωγές λόγω υψηλότερης ζήτησης, μιας και υποφέρει η Ισπανία που είναι ένας μεγάλος παίκτης της αγοράς.

Επιστρέφει σε κανονική παραγωγή η Ιταλία – Στον AREFLH θα φανούν οι πραγματικές ισορροπίες δυνάμεων
«Τις απώλειες της Ισπανίας, που παράγει πραγματικά μεγάλες ποσότητες ροδάκινων, θα τις καρπωθεί πρωταρχικά η Ιταλία και δευτερευόντως η Γαλλία. Ειδικά η Ιταλία, μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές μειωμένης παραγωγής εξαιτίας χειμερινών καταστροφών, θα βγάλει φέτος κανονική παραγωγή. Μέσα στο παιχνίδι της προσφοράς μπορεί να μπει και η Ελλάδα», συνεχίζει ο κ. Μπαλάνης.

Τα συνολικά και αναλυτικά στοιχεία των ευρωπαϊκών χωρών παραγωγών ροδάκινου θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 στον ευρωπαϊκό φορέα AREFLH (Assembly of European Regions producing Fruits, Vegetables and Ornamental Plants), με έδρα το Μπορντό της Γαλλίας, όπου θα φανεί και το ισπανικό πρόβλημα στην πλήρη έκτασή του. Την Ελλάδα εκπροσωπεί στον φορέα AREFLH ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter