Πολύ σημαντικό έτος ήταν το 2024 για την Ευβοϊκή Ζύμη, χρονιά όπου η εταιρεία σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας έφθασε τα 15 εκατ. ευρώ το 2024, σημειώνοντας αύξηση 17,8%, συγκριτικά με τα 12,74 εκατ. ευρώ τζίρου του 2023. Το 2023 είχε σημειωθεί ελαφρά μείωση καθαρού κύκλου εργασιών (€12.737.811, έναντι €12.738.604 το 2022).

Κατά το έτος που μας πέρασε, η Ζύμη Ψαχνών – Ευβοϊκή Ζύμη ξεπέρασε τα 7 εκατ. ευρώ σε εξαγωγές, πιάνοντας έναν από τους στόχους-«κλειδί», να πλησιάσει δηλαδή η εταιρεία ακόμη περισσότερο, όπως επιθυμούσε, το ορόσημο να αφορά τουλάχιστον το 50% του κύκλου εργασιών της αξία εξαγωγών: Το 2024 ανέβηκε στο 47%. Το 2024 λανσαρίστηκαν νέα κατεψυγμένα προϊόντα, γλυκά και αλμυρά και εδραιώθηκαν οι δύο σημαντικότεροι vegan κωδικοί. Με «όχημα» παλιούς και νέους κωδικούς και μέσω της εξωστρέφειας που αναπτύσσει στις διεθνείς εκθέσεις, η Ευβοϊκή Ζύμη «άνοιξε» νέες απομακρυσμένες αγορές και πούλησε περισσότερους διαφορετικούς κωδικούς σε ήδη «ανοικτές» για εκείνη αγορές, όπως στη σημαντική αγορά των ΗΠΑ, αλλά και στη Γαλλία όπου τοποθέτησε στα σούπερ μάρκετ E.Leclerc.

Η φύση του αντικειμένου δραστηριοποίησης βοήθησε να ανοίξουν οι βορειοαφρικανικές αγορές της Λιβύης και του Μαρόκου (σημεία Ho.Re.Ca.). Σημαντική, ωστόσο, νέα αγορά για την Ευβοϊκή Ζύμη είναι η αγορά της Νοτίου Κορέας, όπου έχει υπογραφεί συμφωνία παραγωγής και διανομής προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε food service και σημεία λιανικής και σούπερ μάρκετ. Η Νότια Κορέα θεωρείται γενικότερα πολύ αναπτυσσόμενη αγορά ως προς τα κατεψυγμένα. Ο στόχος της Ευβοϊκής Ζύμης για το 2025, για Ελλάδα και εξωτερικό, είναι να αυξήσει το μερίδιό της και να προσφέρει περισσότερα προϊόντα στο κανάλι του food service, μέσω της νέας μηχανής που μπήκε σε λειτουργία στο νέο εργοστάσιο στο Σχηματάρι Βοιωτίας.

Το Μάρτιο το picking και η διανομή προϊόντων από το νέο εργοστάσιο στο Σχηματάρι Βοιωτίας
Η οριστική μετεγκατάσταση του συνόλου της καθετοποιημένης παραγωγικής διαδικασίας στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάρτιο, όταν θα γίνεται από το νέο χώρο και το picking και η διανομή των προϊόντων.

Οι βασικές υποδομές, η αποθήκευση και το ψυχροστάσιο, με 1.500 αυτοματοποιημένες παλετοθέσεις τεχνολογίας shuttle που εγκαταστάθηκαν από τον Όμιλο Voyatzoglou, λειτουργούν ήδη από τον Ιούλιο 2024, όπως και η γραμμή παραγωγής σφολιάτας. Αναμένεται η πλήρης μεταφορά και των γραμμών παραγωγής φύλλου και καταϊφιού, η οποία υπολογίζεται ότι θα πάρει ακόμη έναν μήνα μέχρι να οριστικοποιηθεί.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter