Σε διαδικασία οικονομικής εξυγίανσης μέσω του άρθρου 99 του Πτωχευτικού νόμου βρίσκεται η Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική, έχοντας τη στήριξη της πλειονότητας των προμηθευτών της. Οι διαπραγματεύσεις της μαζί τους άρχισαν στις 21 Ιουλίου φέτος, οπότε εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. 51/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας, περί της ένταξής της στο άρθρο 99.

Η Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική, που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας επί επτά δεκαετίες (τα τελευταία χρόνια με το εμπορικό σήμα GL), εξασφάλισε, βάσει της ανωτέρω απόφασης, προθεσμία έως τις 21 Νοεμβρίου για να παρουσιάσει στο δικαστήριο σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο θα προβλέπει συμφωνία με την πλειονότητα των προμηθευτών της, σχετικά με το διακανονισμό των υποχρεώσεών της προς αυτούς. Κατά πληροφορίες, τις παραμονές έκδοσης του τεύχους η αλυσίδα είχε συμφωνήσει με το 60% των προμηθευτών «κούρεμα» χρέους και πενταετή κάλυψη του υπολοίπου ποσού, που υπολογίζεται στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική έχει ήδη συμφωνήσει με τρίτη εταιρεία να εισέλθει ως στρατηγικός εταίρος στο μετοχικό της κεφάλαιο, υπό την προϋπόθεση ότι στις 21 Νοεμβρίου το δικαστήριο θα κάνει αποδεκτό το σχέδιο εξυγίανσης. Η αλυσίδα, που πλέον συναλλάσσεται με τους προμηθευτές τοις μετρητοίς, προσπαθεί να βελτιώσει τις επιδόσεις της, περιορίζοντας τα καταστήματά της σε όσα εισφέρουν κέρδη. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχει κλείσει δύο καταστήματα. Έτσι, το δίκτυό της σήμερα αριθμεί 26 εμπορικές μονάδες. Ο τζίρος της εταιρείας φέτος θα είναι μειωμένος περίπου κατά 30%, ήτοι στα 28-30 εκατ. ευρώ έναντι 40 εκατ. το 2011. Όσο για το καθαρό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι τα μικτά κέρδη της θα είναι αυξημένα, αναμένεται αρνητικό λόγω της μείωσης τζίρου αλλά και των προσπαθειών διάσωσης όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας.

Οι αιτιάσεις του μετόχου
Ο μέτοχος της αλυσίδας, κ. Γαληνός Λαουτάρης, μιλώντας στο σελφ σέρβις τόνισε ότι τόσο οι προμηθευτές όσο και οι καταναλωτές στηρίζουν την εταιρεία στην προσπάθειά της να σταθεί όρθια. Πρόσθεσε δε ότι σε μακροπρόθεσμη βάση, εφόσον επέλθει συμφωνία για την είσοδο στην εταιρεία στρατηγικού εταίρου, οι προμηθευτές όχι μόνο δεν θα ζημιωθούν οικονομικά, αλλά θα βγουν κερδισμένοι. Σχολιάζοντας το «πώς» και το «γιατί» η εταιρεία του βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση, δήλωσε ότι όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που η Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική αποφάσισε να εξαγοράσει οκτώ καταστήματα της πτωχευμένης Ατλάντικ έναντι ποσού περίπου 1,6 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούσε την εποχή εκείνη στα ρευστά διαθέσιμα της εταιρείας.

Η απόφαση ελήφθη με δεδομένο ότι η Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική είχε προηγουμένως συμφωνήσει τη χορήγηση δανείου 1,2 εκατ. ευρώ από μεγάλη τράπεζα, η οποία, ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Λαουτάρης, «αναίτια και παρά την εξασφάλιση των εγγυήσεων που είχε ζητήσει, έκανε πίσω», αφήνοντας την εταιρεία του εκτεθειμένη. Μετά από αυτό, η ρευστότητα της Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική μηδενίσθηκε, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε αδυναμία πληρωμών και εν συνεχεία στο άρθρο 99 για τη διάσωσή της.

«Θα μπορούσαμε να αφήναμε στην τύχη της την αλυσίδα, αφού επί της ουσίας δεν έχει περιουσιακά στοιχεία ούτε άλλες εγγυήσεις, όμως η οικογένειά μας αποφάσισε να παραμένει στην αγορά διαφυλάσσοντας τις θέσεις εργασίας που προσφέρει η Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική στην περιοχή, αλλά και διασώζοντας το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών της έναντι των προμηθευτών», τόνισε ο κ. Γαληνός Λαουτάρης.