Ιδιαιτέρως ωφελημένη βγαίνει η Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική από την κρίση της Ατλάντικ, με τα μεγέθη της να εκτινάσσονται στα ύψη στην περιοχή της Χαλκίδας, όπου αναπτύσσεται ο κύριος κορμός των καταστημάτων της. Ο κ. Γαληνός Λαουτάρης, πρόεδρος της εταιρείας, τονίζει ότι το 2010 έκλεισε για την εταιρεία του με ρυθμούς ανάπτυξης 28,5%, σε περίοδο κατά την οποία ο κλάδος χάνει πωλήσεις λόγω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών.

Όπως μας ανέφερε, κατά την περυσινή χρήση ο τζίρος της Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική διαμορφώθηκε στα 39 εκατ. ευρώ, έναντι 31 εκατ. ευρώ το 2009, κυρίως λόγω των μεγάλων απωλειών που κατέγραψαν οι πωλήσεις των καταστημάτων της Ατλάντικ. Στην άνοδο του τζίρου συνέβαλλαν, πάντως, και τα δύο νέα καταστήματα που λειτούργησε η εταιρεία το 2010, εκ των οποίων το ένα ήταν χώρος όπου διατηρούσε μονάδα της η Ατλάντικ. Πρόκειται για το κατάστημα με το οποίο το 1957 ο κ. Γαληνός Λαουτάρης δραστηριοποιήθηκε πρώτη φορά στη λιανική…

«Πήραμε μερίδιο από την πτώση της Ατλάντικ», δήλωσε χαρακτηριστικά στο σελφ σέρβις ο κ. Γαληνός Λαουτάρης, προσθέτοντας ότι στους προσεχείς μήνες έχει δρομολογηθεί η λειτουργία ακόμη οκτώ εμπορικών μονάδων, που προέρχονται από το δίκτυο πωλήσεων της πτωχευμένης. Ειδικότερα, είπε ότι ως τα τέλη του Μαρτίου θα λειτουργήσουν οι δύο μονάδες της Πάρου και μέχρι τον Ιούνιο τρεις στην Εύβοια, ενώ η Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική συζητά το άνοιγμα ακόμη δύο καταστημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Λαουτάρη, η αλυσίδα διαπραγματεύεται τη λειτουργία των προαναφερόμενων καταστημάτων με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, με τους οποίους η Ατλάντικ έχει αφήσει «ανοιχτούς» τους λογαριασμούς της. Για τα περισσότερα από αυτά έχουν υποβληθεί αιτήματα έξωσης –εξαίρεση αποτελεί ένα ακίνητο, το οποίο ανήκει στην Εύβοια Μάρκετ.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2010 η Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική λειτουργούσε 22 καταστήματα, ενώ ως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της διοίκησής της, αναμένεται ότι θα λειτουργεί συνολικά 30 καταστήματα. Οι επενδύσεις που έχουν προϋπολογιστεί για την ενσωμάτωση των Ατλάντικ στο δίκτυο της Εύβοια Μάρκετ θα ανέλθουν στο ποσό περίπου των 1,8 εκατ. ευρώ. Ο κ. Λαουτάρης, αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας του, επισήμανε ότι το 2010 έκλεισε με αύξηση της κερδοφορίας, φτάνοντας περίπου τα 400.000 ευρώ, έναντι 220.000 ευρώ το 2009.

Επένδυση σε νέο logistics center
Στο μεταξύ, η Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική έχει προγραμματίσει μια ακόμη επένδυση. Αφορά στο νέο logistics center, το οποίο θα λειτουργήσει στη Χαλκίδα. Στις εγκαταστάσεις του, έκτασης περίπου 5.000 τμ, θα ενταχθούν οι δραστηριότητες της νυν υπάρχουσας αποθήκης της αλυσίδας (ικανότητας 2.000 τμ) και θα φιλοξενηθεί το διοικητικό κέντρο της. Η επένδυση θα ανέλθει γύρω στα 1,8 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί και από κοινοτικά κονδύλια.

Η εταιρεία, αναμένει την έγκριση του προγράμματός της από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έως τις 15 Μαρτίου. Σημειώνουμε ότι το νέο αποθηκευτικό κέντρο θα δώσει τη δυνατότητα στην Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική να ανοιχθεί και στον τομέα του franchise.

Τέλος, η εταιρεία φέτος θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην κατηγορία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Έτσι, ενώ το 2010 διακινούσε περί τους 280 κωδικούς PL προϊόντων, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους υπολογίζει ότι οι συλλογές της θα επεκταθούν μέχρι τους 750 κωδικούς, καλύπτοντας το σύνολο των βασικών αγαθών καθημερινής ανάγκης, καθώς και άλλες ειδικές κατηγορίες προϊόντων.