Ο Βασίλης Χαρόβας, Πρόεδρος και CEO της Εβρίτικα Κελλάρια, μίλησε στο FOODReporter για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο οινικός κλάδος, την αβεβαιότητα στις επενδύσεις και τις εκτιμήσεις για το 2025. Η εταιρεία με έδρα τα Μαράσια Έβρου έχει υποβάλει εδώ και 2,5 χρόνια επενδυτικό σχέδιο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ωστόσο δεν έχει λάβει καμία απάντηση. «Η αναμονή έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα σε σχέδια ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Χαρόβας.
Η επένδυση αφορά στον εκσυγχρονισμό της μονάδας, η οποία λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια και χρειάζεται νέο εξοπλισμό για να γίνει πιο αποδοτική και ενεργειακά βιώσιμη. Το 2024 αποδείχθηκε προβληματικό για τον οινικό κλάδο, καθώς οι μειωμένες παραγωγές οδήγησαν σε αυξημένα κόστη πρώτων υλών και λειτουργίας. Βέβαια, οι πωλήσεις της εταιρείας διατηρήθηκαν σταθερές.
Ο κ. Χαρόβας εκτιμά ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ελαφρώς, αλλά το 2025 αναμένεται να είναι εξίσου απαιτητικό. Παράλληλα, ο ίδιος ανέδειξε το ζήτημα έλλειψης κρατικής στήριξης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους μικρούς παραγωγούς, που αγωνίζονται να επιβιώσουν.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter