Τα περιθώρια να μειωθούν οι τιμές υπάρχουν παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς πολλών, κυρίως μεγάλων, προμηθευτών πιστεύει ο κ. Ευάγγελος Παριανός, διευθύνων σύμβουλος της σαμιώτικης εταιρείας παραγωγής κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών Βίκτωρ ΑΒΕΕ. Όπως λέει, «η χώρα μας θα βγει από την κρίση, αν δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη, αλλά ο καθένας αναλάβει χωριστά τις ευθύνες που του αναλογούν».

Η Βίκτωρ επενδύει και παράγει επί δεκαετίες στη Σάμο. Τα τελευταία χρόνια η αντίξοη οικονομική συγκυρία εξάλειψε τα περιθώρια ανάπτυξης για τις περισσότερες επιχειρήσεις, κυρίως της περιφέρειας. «Τι σημαίνει αυτό για τη Βίκτωρ ΑΒΕΕ;», ρωτήσαμε στην έναρξη της συζήτησής μας τον κ. Ε. Παριανό.

«Σίγουρα το περιβάλλον της ύφεσης που διαρκεί ήδη 4-5 χρόνια –και απ’ ότι φαίνεται θα διαρκέσει ακόμη πολύ– και το γεγονός ότι είμαστε εγκατεστημένοι στην περιφέρεια και μάλιστα στην νησιωτική Ελλάδα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης, όχι μόνο στη δική μας εταιρεία, αλλά στις περισσότερες με έδρα εκτός κέντρου», μας είπε, προσθέτοντας, όμως:

«Η διαφορά είναι ότι εμείς εκμεταλλευόμαστε τη συσσωρευμένη εμπειρία τριών γενιών στα αποστάγματα και, σε συνδυασμό με τη νοικοκυρεμένη διαχείριση της εταιρείας μας, επενδύουμε το σύνολο σχεδόν της κερδοφορίας μας στις υποδομές μας. Έτσι, έχουμε καταφέρει να αναπτυσσόμαστε με αργά, αλλά σταθερά βήματα. Προετοιμάζουμε όσο μπορούμε καλύτερα κάθε επιχειρηματική μας απόφαση, είτε αυτή σχετίζεται με τη μείωση των επισφαλειών είτε με την αναζήτηση υγιούς πελατολογίου είτε με το μίγμα των παραγόμενων προϊόντων. Πετυχαίνουμε έτσι να διατηρούμαστε ανταγωνιστικοί και να επιβιώνουμε υπό ακραίες οικονομικές συνθήκες».

Μπορεί και πρέπει να μειωθούν οι τιμές
σελφ σέρβις: Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για τις τιμές των προϊόντων καθημερινής ανάγκης και εν γένει των αγαθών που διακινούνται από τα σουπερ μάρκετ. Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια για ουσιαστικές μειώσεις τιμών;
Ευάγγελος Παριανός:
Ναι, πιστεύω ότι υπάρχουν τέτοια περιθώρια και μάλιστα αρκετά μεγάλα, ιδίως από τις πολυεθνικές εταιρείες όλων των κλάδων, εταιρείες που παράγουν και διακινούν για παράδειγμα τρόφιμα, ποτά, απορρυπαντικά ή γαλακτοκομικά. Σημειώνω ότι στην αγορά δεν έχει επέλθει μεγάλη μείωση πωλήσεων στις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και ότι, παράλληλα, οι εταιρείες έχουν καταφέρει να μειώσουν τα κόστη τους ανά μονάδα προϊόντος, με ταυτόχρονη συμπίεση των λειτουργικών δαπανών, μειώνοντας μισθούς εργαζομένων και απολύοντας μέρος αυτών.

Αναφέρω για παράδειγμα ότι η τιμή αγοράς του γάλακτος από τον παραγωγό έχει μειωθεί, όπως και η τιμή αγοράς του κρέατος απ’ τον κτηνοτρόφο ή των γεωργικών προϊόντων που παράγουν οι γεωργοί μας. Διερωτώμαι, λοιπόν, πώς υπάρχουν εταιρείες που διαθέτουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα ακριβότερα κατά 20%, 30% ή και 40% απ΄ ότι σε άλλες αγορές της Ευρώπης;

Θα διατηρήσουμε χαμηλά τις τιμές μας
σελφ σέρβις: Πως έκλεισε το 2011 για την εταιρεία σας σε τζίρο και καθαρά κέρδη;
Ευάγγελος Παριανός:
Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εν γένει η αγορά, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης, πέρυσι καταφέραμε να κλείσουμε τη χρονιά με αύξηση πωλήσεων της τάξης του 12% σε σχέση με το 2010 και με αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας μας.

σελφ σέρβις: Έχοντας διανύσει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του 2012, ποια εκτίμηση κάνετε για τα μεγέθη σας φέτος; Θα παρουσιάσετε ανάπτυξη και κερδοφορία;
Ευάγγελος Παριανός:
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, εκτιμώ ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει αντίστοιχα με την περσινή σε ό,τι αφορά τα έσοδα, αλλά με ελαφρώς μειωμένη κερδοφορία. Τα κέρδη μας έχουν συμπιεστεί διότι διατηρούμε τις τιμές μας σταθερές από το 2010, ενώ έχουμε ήδη δεσμευθεί έναντι των συνεργατών μας ότι θα τις διατηρήσουμε και το 2013 στα ίδια επίπεδα.

Επενδύσεις με πίστη στην παράδοση
σελφ σέρβις: Η κρίση έχει επηρεάσει τα επενδυτικά σας πλάνα; Σχεδιάζετε νέες επενδύσεις;
Ευάγγελος Παριανός: Όπως σας είπα, πολύ μεγάλο μέρος των κερδών μας επανεπενδύεται στην εταιρεία. Πολύ πρόσφατα θέσαμε σε λειτουργία ένα νέο ταπωτικό μηχάνημα στις εγκαταστάσεις μας, εκσυγχρονίσαμε και βελτιώσαμε τις ήδη υπάρχουσες γραμμές παραγωγής και πιστοποιηθήκαμε κατά  ISO και HACCP σε όλα πλέον τα στάδια της παραγωγής, εμφιάλωσης και διακίνησης των προϊόντων μας, ώστε να διασφαλίζουμε απολύτως την ποιότητα των αγαθών μας.

σελφ σέρβις: Δραστηριοποιείστε σε μια αγορά όπου κυριαρχούν τα μεγάλα brands. Πώς τα ανταγωνίζεστε;
Ευάγγελος Παριανός: Με το να βασίζουμε την επιτυχία μας στην πείρα, το μεράκι, την τεχνογνωσία, την παρακολούθηση και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών –που δεν αντίκειται, όμως, στην παραγωγή με τον παραδοσιακό τρόπο–, αλλά και ακολουθώντας πιστά τις παλιές συνταγές και τις αξίες της οικογένειάς μας. Όπως παρήγε επί πολλές δεκαετίες ο παππούς μου κι ο πατέρας μου ούζο, μπράντι και λικέρ, με τον ίδιο πάντα παραδοσιακό τρόπο, εξακολουθούμε κι εμείς να παράγουμε τα προϊόντα μας, χωρίς να επιτρέπουμε η βιομηχανοποίηση να αλλοιώσει τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

Μέτρα για τους μικρομεσαίους τώρα
σελφ σέρβις: Η φορολογική μεταχείριση που επεφύλαξε η κυβέρνηση στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών προκάλεσε τεράστια ζημιά στις πωλήσεις του. Ποιο είναι το μήνυμά σας στους κυβερνώντες;
Ευάγγελος Παριανός: Όντως τα τελευταία χρόνια ο κλάδος μας στοχοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις, αφού μέσα σε 14 μήνες αυξήθηκαν από τη μια ο Ειδικός φόρος Κατανάλωσης κατά 124% και από την άλλη ο ΦΠΑ κατά 5%, με αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων του κλάδου, σε μια περίοδο μάλιστα που, λόγω της κρίσης, ο τζίρος της αγοράς είχε ήδη αρχίσει να κινείται πτωτικά. Τώρα σε ό,τι αφορά το μήνυμά μου προς την κυβέρνηση, αν και δεν είμαι ειδικός, πιστεύω ότι πρέπει να της θυμίσω το χρέος της να σκύψει στην αγορά και να αφουγκραστεί τις μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, δίνοντάς τους κίνητρα ανάπτυξης και επιδοτήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, όπως και να λάβει μέτρα για τη μείωση της φορολογίας και την πάταξη του παραεμπορίου. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας.

Είναι αυτές που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τη χώρα μας να ξαναπάρει μπρος. Αναφέρομαι σε επιχειρήσεις που δεν πρόκειται ούτε να φύγουν από τη χώρα ούτε και να εγκαταστήσουν τις παραγωγικές μονάδες τους εκτός συνόρων, όπως γίνεται τελευταία με μεγάλες «ελληνικές» εταιρείες, που μοναδικό σκοπό έχουν το κέρδος. Μιλώ για επιχειρήσεις που δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης, παραμένοντας στη χώρα και παλεύοντας με νύχια και δόντια για αυτή.

σελφ σέρβις: Πώς φαντάζεστε την πορεία της οικονομίας μας; Θα μπορέσει εντέλει η χώρα να ξεφύγει από τον στρόβιλο της ύφεσης;
Ευάγγελος Παριανός: Επειδή από την φύση μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και ποντάρω στο «δαιμόνιο του Έλληνα», θέλω να πιστεύω πως, αν δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη, αλλά ο καθένας χωριστά αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούν, η χώρα θα ξεφύγει από τον στρόβιλο της ύφεσης και η οικονομία της θα ξανανθίσει. Μόνο έτσι θα σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Πιστεύω εντέλει ότι αν εκμεταλλευτούμε σωστά τον φυσικό πλούτο της χώρας, εκείνον που ήδη γνωρίζουμε κι αυτόν που παραμένει κρυμμένος στα σπλάχνα της γης υποθαλάσσια, θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης. Πρέπει να καταλάβουμε άπαντες ότι ζούμε σε ένα από καλύτερα «οικόπεδα» του κόσμου κι ότι είναι κρίμα να μην εκμεταλλευόμαστε με φρόνηση όλα όσα μας προσφέρει απλόχερα τούτη η χώρα.