Οι εταιρίες Euricom Hellas και Eurimac Α.Ε. αποδεικνύουν, με τις επιτυχημένες επιχειρηματικές κινήσεις, το πόσο επικερδής μπορεί να είναι μια συνεργασία σε σωστές βάσεις εταιριών διαφορετικών χωρών.

Οι εταιρίες Euricom Hellas και Eurimac Α.Ε. αποδεικνύουν, με τις επιτυχημένες επιχειρηματικές κινήσεις, το πόσο επικερδής μπορεί να είναι μια συνεργασία σε σωστές βάσεις εταιριών διαφορετικών χωρών.

Οι δύο εταιρίες ανήκουν στον όμιλο EURICOM, που είναι ένας από τους σημαντικότερους ομίλους της Ιταλίας στο ρύζι, τα σιμιγδάλια-άλευρα και τα ζυμαρικά. Στον όμιλο συμμετέχουν σήμερα 12 εργοστάσια ρυζιού. Από αυτά 8 βρίσκονται στην Ιταλία και τα υπόλοιπα στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Βολιβία και στην Ελλάδα (Euricom Hellas). Ο συνολικός κύκλος εργασιών του ομίλου υπερέβη, το 1999, τα 600 εκατ. δολάρια (περίπου 210 δισ. δρχ.).

Η ελληνοϊταλική εταιρία ρυζιού που ανήκει στον όμιλο είναι η Euricom Hellas. Ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 1998 και έχει παραγωγικές εγκαταστάσεις στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στη Χαλάστρα. Ο ορυζόμυλός της επεξεργάζεται 450-500 τόνους ρυζιού το 24ωρο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα ρυζιού στην Ευρώπη, η οποία μπορεί σε ετήσια βάση να επεξεργάζεται το σύνολο της εγχώριας παραγωγής ρυζιού. Το επενδυτικό σχέδιο της EURICOM Hellas αξιοποιεί τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, με τον οποίο η εταιρία υπέγραψε 15ετή σύμβαση για την ενοικίαση οικοπέδου έκτασης 80 στρεμμάτων των ξηραντηρίων και των σιλό που βρίσκονται σε αυτήν. Παράλληλα, έχουν κατασκευαστεί νέο βιομηχανοστάσιο και νέες αποθήκες, συνολικής επιφάνειας 5.000 τ.μ. Η εταιρία ξεκίνησε την παραγωγική της δραστηριότητα το 1999 και ήδη στη διάρκεια του ίδιου χρόνου είχε πραγματοποιήσει εξαγωγές ύψους 3,5 δισ. δρχ. Για το έτος 2000 προβλέπονται εξαγωγές ύψους 5 δισ. δρχ.

Η ελληνοϊταλική εταιρία ζυμαρικών που ανήκει στον όμιλο είναι η EURIMAC A.E. Στην εταιρία συμμετέχουν ισομερώς ο όμιλος EURICOM και η γνωστή από το 1939 εταιρία παραγωγής ζυμαρικών ΜΑΚΒΕΛ (EURICOM – ΜΑΚΒΕΛ). Ιδρύθηκε το Μάιο του 1996 και έχει έδρα και παραγωγικές εγκαταστάσεις στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς. Την τελευταία διετία η EURIMAC διέθεσε για την κατασκευή του εργοστασίου της, συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., 5,5 δισ. δρχ.

Το εργοστάσιο ζυμαρικών της εταιρίας έχει σχεδιαστεί για παραγωγή προϊόντων private label, που ήδη καλύπτουν σημαντικό μέρος της παραγωγής της εταιρίας. Η παραγωγική του δυνατότητα μπορεί να υπερδιπλασιαστεί, καθώς έχουν προβλεφθεί χώροι για την εγκατάσταση άλλων τεσσάρων γραμμών παραγωγής.

Η εταιρία, στις αρχές του 2000 πραγματοποίησε πρόσθετες επενδύσεις για την πλήρη αυτοματοποίηση της εγκυτίωσης, της παλετοποίησης και της αποθήκευσης των διαφόρων τύπων ζυμαρικών private label. Με την πρόσθετη επένδυση των αρχών του 2000, η συνολική επένδυση έφθασε τα 6 δισ. δρχ. Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε αποθηκευτικός χώρος με 4.000 παλετοθέσεις καθ΄ ύψος, για τη σωστή αποθήκευση των διαφόρων private label προϊόντων και εφαρμόστηκε σύστημα FIFO στις φορτώσεις (first in – first out).

Η υψηλή ποιότητα των ζυμαρικών της Eurimac εξασφαλίζεται από την τεχνολογία που εφαρμόζεται στην παραγωγή και την ξήρανσή τους. Τα ξηραντήρια είναι κατασκευασμένα εξ΄ ολοκλήρου από ανοξείδωτο ατσάλι, όπου αναπτύσσονται θερμοκρασίες άνω των 85ο C, (μέθοδος UHT), έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η ενίσχυση του συμπλέγματος των πρωτεϊνών, η συγκράτηση των αμύλων και η απόλυτη αποστείρωση των ζυμαρικών, με αποτέλεσμα να μη λασπώνουν.

Η Eurimac είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής ζυμαρικών στον κόσμο (παραγωγή 30.000 τόνων στην Ελλάδα και 20.000 τόνων στην Ιταλία), με αποτέλεσμα να μπορεί να προσφέρει άριστη σχέση ποιότητας – τιμής.