Έχοντας και φέτος στόχο την αύξηση πωλήσεων των δύο εταιρειών του, που εδρεύουν στη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, δραστηριοποιείται ο όμιλος Vero, συμφερόντων κ. Νίκου Βερόπουλου, μετά την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη των ενοποιημένων του μεγεθών το 2020. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του, το 2021 αναμένεται αύξηση τζίρου 4% της βορειομακεδονικής εταιρείας και 2,5% της σερβικής, δίχως μάλιστα τη συνδρομή νέων καταστημάτων τους, δεδομένου ότι λόγω πανδημίας υπήρξαν καθυστερήσεις φέτος στις επενδύσεις για την επέκταση των δικτύων τους.

Ειδικότερα, στο Νόβισαντ της Σερβίας σχεδιάζεται ένα μεγάλο κατάστημα έκτασης 10.000τμ (6.500τμ για τη εμπορική μονάδα Jumbo και 3.500τμ για το σούπερ μάρκετ), του οποίου η λειτουργία επρόκειτο να εγκαινιαστεί τον προσεχή Νοέμβριο, αλλά τα εγκαίνιά του προσδιορίστηκαν τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2022. Αντίστοιχα στη Βόρεια Μακεδονία προγραμματίζεται η λειτουργία δύο νέων καταστημάτων, το πρώτο, έκτασης 4.000τμ σε νοικιασμένο ακίνητο, στεγασμένο σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Κουμάνοβο, θα εγκαινιαστεί εντός των πρώτων μηνών του 2022, ενώ το δεύτερο, έκτασης 1.500τμ, επίσης σε νοικιασμένο ακίνητο εντός εμπορικού κέντρου, θα λειτουργήσει κι αυτό τον επόμενο χρόνο.

Η ιδιαιτερότητα την τρέχουσα χρονιά για τον όμιλο, αντίστροφα προς τα ισχύοντα πέρυσι, έγκειται στο ό,τι στηρίζει τη συγκρίσιμη ανάπτυξη των πωλήσεών του περισσότερο στα συστεγαζόμενα καταστήματα Jumbo. Η εξήγηση βρίσκεται στο ότι οι ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτούργησαν πέρυσι οι αγορές, λόγω της κρίσης στη δημόσια υγεία, συνετέλεσαν στην υπεραπόδοση των σούπερ μάρκετ και τη συρρίκνωση του τζίρου των καταστημάτων παιχνιδιών. Μάλιστα, το δίκτυο της Vero στη Σερβία κατέγραψε το 2021 ιστορικό υψηλό πωλήσεων, εντυπωσιακού ρυθμού ανάπτυξης, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί φέτος.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνουμε ότι στο οκτάμηνο φέτος οι πωλήσεις της σερβικής εταιρείας εξελίχθηκαν πτωτικά κατά 3,2% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ της βορειομακεδονικής, με μηδενική ανάπτυξη. Ωστόσο, όπως εκτιμά η διοίκηση του ομίλου, το τελευταίο τετράμηνο του έτους η συνολική εικόνα θα βελτιωθεί. Σημειώνουμε επίσης ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τον Αύγουστο οι πωλήσεις εξελίχθηκαν ανοδικά και στις δύο βαλκανικές αγορές και ότι, όπως φαίνεται, θετική θα είναι η πορεία των εσόδων και τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία του ομίλου, στόχος της διοίκησής του είναι να διαμορφωθεί και για τις δύο εταιρείες φέτος στο επίπεδο του 2020.

Στα 119,4 εκατ. ευρώ ο τζίρος του ομίλου το 2020 
Το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου Vero αυξήθηκαν στα 126,4 εκατ. ευρώ έναντι 119,4 εκατ. ευρώ της χρήσης του 2019. Η αγορά της Σερβίας εισέφερε στο συνολικό τζίρο 50,4 εκατ. ευρώ, ενώ της Βόρειας Μακεδονίας 76 εκατ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του ομίλου επίσης αυξήθηκαν στα 15,7 εκατ. ευρώ έναντι 11,5 εκατ. ευρώ το 2019. Ειδικότερα, η σερβική εταιρεία συμμετείχε στην κερδοφορία του με 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας με 11,5 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 12,8 εκατ. ευρώ έναντι 9,6 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, με τη σερβική εταιρεία να συμβάλλει κατά 4,9 εκατ. ευρώ και την βορειομακεδονική κατά 10,5 εκατ. ευρώ.