Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2002 οι προμηθευτές του λιανεμπορίου στη χώρα μας, αλλά και στα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., δεν πρόκειται να προβούν σε ανατιμήσεις, ώστε οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι καταναλωτές να προσαρμοστούν στο ενιαίο νόμισμα με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

Σε περίοδο σταθερότητας των τιμών εισήλθε το λιανεμπόριο. Η περίοδος σταθερότητας αποφασίστηκε να διαρκέσει έως το τέλος Φεβρουαρίου, όσο δηλαδή και ο χρόνος προετοιμασίας της αγοράς για την εφαρμογή του ευρώ και τη σταδιακή απόσυρση της δραχμής.

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2002 οι προμηθευτές του λιανεμπορίου στη χώρα μας, αλλά και στα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., δεν πρόκειται να προβούν σε ανατιμήσεις, ώστε εμπορικές επιχειρήσεις και καταναλωτές να προσαρμοστούν στο ενιαίο νόμισμα με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

Εξάλλου, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΣΕΣΜΕ, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθεί καμιά αύξηση τιμών από τους προμηθευτές μέχρι και τα τέλη του Φεβρουαρίου και ότι εν όψει της εφαρμογής του ευρώ θα επιδιώξει πάση θυσία τη σταθερότητα των τιμών. Στο πλαίσιο αυτό θα υποστηρίξει την ουσιαστική εφαρμογή της διάταξης για την απαγόρευση των πωλήσεων κάτω του τιμολογιακού κόστους. Μάλιστα έκανε γνωστή την πρόθεσή του να ορίσει έναν ανεξάρτητο φορέα για την παρακολούθηση της αγοράς και την επισήμανση των παρανομούντων – εφόσον υπάρξουν- ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποβολής μηνύσεων, μέσω του εν λόγω φορέα.

Υπενθυμίζεται πως τόσο ο ΣΕΣΜΕ όσο και ο ΣΕΒΤ, καθώς και οι υπόλοιποι φορείς της αγοράς, επιδιώκοντας τη σταθερότητα των τιμών, υπέγραψαν με την κυβέρνηση μνημόνιο επίσης δέσμευσης σχετικά με τις προθέσεις τους.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν την έναρξη της περιόδου "παγώματος" των τιμών, οι ισχυρότεροι προμηθευτές του οργανωμένου λιανεμπορίου προχώρησαν σε αυξήσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις πλησίασαν το 10%, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί σημαντικά ο πληθωρισμός.

Όπως ανέφερε στο “σ.σ.” ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ κ. Παντελής Παντελιάδης, οι νέες συμφωνίες, παρά τις όποιες ιδιαιτερότητες, θα κυλήσουν χωρίς σημαντικά προβλήματα ή δυσάρεστες εκπλήξεις. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η περίοδος του έντονου διαλόγου και των διαξιφισμών μεταξύ των δύο πλευρών έχει παρέλθει προ πολλού, οπότε όπως κατά το 2001 έτσι και κατά το 2002 οι ετήσιες συμφωνίες θα εξελιχθούν ομαλά. Μάλιστα, η εφαρμογή της νέας ρύθμισης για την απαγόρευση των πωλήσεων κάτω του τιμολογιακού κόστους και πολύ περισσότερο το μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές για σταθερές τιμές, αναμένεται να βοηθήσουν στην περαιτέρω ομαλοποίηση των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ του οργανωμένου λιανεμπορίου και της βιομηχανίας.

Μανόλης Αναστασιάδης, ο νέος διευθυντής του ΣΕΣΜΕ

Τη θέση του διευθυντή του ΣΕΣΜΕ ανέλαβε από την 1η Νοεμβρίου ο κ. Μανόλης Αναστασιάδης, γνωστός στην αγορά των σούπερ μάρκετ, με οικονομικές σπουδές στο εξωτερικό και προηγούμενη πολυετή θητεία στον κλάδο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΣΜΕ, η δημιουργία της θέσης του διευθυντή υπαγορεύθηκε από την πληθώρα των θεμάτων που απασχολούν τον Σύνδεσμο τα τελευταία χρόνια.