Σε κλίμα έντασης αναμένεται ότι θα διεξαχθούν φέτος οι διαπραγματεύσεις για τις ετήσιες συμφωνίες μεταξύ αλυσίδων σούπερ μάρκετ και βιομηχανίας. Ο λόγος; Η διαρροή του περιεχομένου των περσινών συμφωνιών δύο εκ των ισχυρότερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, η οποία, όπως είναι φυσικό, θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία των άλλων ανταγωνιστών τους έναντι των προμηθευτών, για μιαν αντίστοιχη αντιμετώπισή τους. Πάντως, η βιομηχανία κινείται με πιο αργούς ρυθμούς στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να περιορίσει το πραγματικό διάστημα των διαπραγματεύσεων, μη αφήνοντας πολλά χρονικά περιθώρια στις αλυσίδες για τη διεκδίκηση υψηλότερων παροχών.

Σε κλίμα έντασης αναμένεται ότι θα διεξαχθούν φέτος οι καθιερωμένες διαπραγματεύσεις για τις ετήσιες συμφωνίες μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας. Ο λόγος; Η διαρροή του περιεχομένου των περσινών συμφωνιών δύο εκ των ισχυρότερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, η οποία, όπως είναι φυσικό, θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία των άλλων ανταγωνιστών τους έναντι των προμηθευτών, για μιαν αντίστοιχη αντιμετώπισή τους.

Οι επαφές των αλυσίδων με τους προμηθευτές τους αναμένονται τεταμένες, καθώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι λιανέμποροι προτίθενται να εμφανίσουν στοιχεία που "καίνε"… Πρόκειται για το περιεχόμενο του συνόλου σχεδόν των περσινών συμφωνιών που συνάψανε δύο εκ των ισχυρότερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ με τους μεγαλύτερους προμηθευτές τους. Τα στοιχεία αυτά διέρρευσαν πέρυσι σε ανύποπτο χρόνο, προκαλώντας κάτι περισσότερο από έντονες αντιδράσεις των διοικήσεων των δύο αλυσίδων. Όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, τα εν λόγω οικονομικά στοιχεία διέρρευσαν και στις δύο περιπτώσεις από συγκεκριμένο τμήμα των εταιρειών, ενώ λέγεται ότι δεν διατέθηκαν απευθείας στον ανταγωνισμό, αλλά μέσω τρίτων. Η χρήση μεσαζόντων για τη διαρροή των εγγράφων έγινε με σκοπό τον μη εντοπισμό των προσώπων που απέσπασαν τα σχετικά στοιχεία, ενώ εκτιμάται ότι ορισμένοι εξασφάλισαν το πολύτιμο και συνάμα παράτυπο έως παράνομο υλικό είτε καταβάλλοντας τον "οβολό" τους είτε με τη μορφή "εξυπηρέτησης". Η διακίνηση δεν αφορούσε κάποια αντίγραφα πρωτότυπων συμφωνιών, διότι απλώς τέτοιου είδους παραστατικά δεν υπάρχουν, αλλά εκτυπώσεις από τις τιμολογήσεις προϊόντων βάσει των σχετικών συμφωνιών, από τις οποίες ήταν δυνατή η συναγωγή κρίσιμων συμπερασμάτων.

Όλα τα προαναφερόμενα αποτελούν πληροφορίες τις οποίες μεταφέρουμε με σχετική επιφύλαξη, γνωρίζοντας τις λεπτές ισορροπίες της αγοράς, τα συμφέροντα που διακυβεύονται και τις σκοπιμότητες που ενδεχομένως κρύβονται πίσω από τη διοχέτευση τέτοιου είδους πληροφοριών.

Το λιγότερο που μπορεί να σημαίνει η διαρροή είναι ότι οι διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές ξεκινούν υπό δύσκολες συνθήκες και, το περισσότερο, ότι ξεκινούν από νέα βάση. Φέτος, λοιπόν, όσοι γνωρίζουν το περιεχόμενο των επίμαχων συμφωνιών θα το επικαλεστούν, ζητώντας από τις βιομηχανίες ανάλογες παροχές και εκπτώσεις. Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται ότι οι προμηθεύτριες εταιρείες θα ενδώσουν ή ότι όλοι έχουν να λαβαίνουν λιγότερο ή περισσότερο από τα διεκδικούμενα -η βιομηχανία γνωρίζει πολύ καλά πώς να διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα της-, αλλά, αν κάτι αλλάζει φέτος, αυτό θα είναι η επιμονή των σούπερ μάρκετ για υψηλότερα ποσοστά και κυρίως τα σχετικά επιχειρήματά τους!

Πάντως, πραγματικά περιθώρια για μεγαλύτερες παραχωρήσεις δεν υπάρχουν. Η αγορά αναμένει μικρο-βελτιώσεις μόνο, που δεν θα ξεπερνούν τη μισή μονάδα και αυτές για ένα μέρος μόνο των συμφωνιών. Βέβαια, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα υπάρξουν και οι εξαιρέσεις, δηλαδή οι εταιρείες που για ειδικούς λόγους θα προβούν σε γενναίες αυξήσεις παροχών.

Τα ερωτήματα που τίθεται, σχετικά με τις φετινές ετήσιες συμφωνίες λιανεμπορίου και βιομηχανίας, είναι τα εξής: Πώς θα αντιδράσουν οι προμηθευτές στις πιέσεις που θα δεχθούν; Πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι εταιρείες-θύματα της υπόθεσης αυτής, που απώλεσαν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του απορρήτου των συμφωνιών; Πόσο επίμονες θα είναι οι άλλες αλυσίδες στις επιδιώξεις τους; Πώς θα διαμορφωθεί το γενικότερο κλίμα στην αγορά; Θα εντοπιστούν οι υπαίτιοι των περυσινών διαρροών ή …θα υπάρξουν και νέες;

Σκόπιμη αργοπορία

Σημειώνεται πως φέτος η βιομηχανία κινείται μάλλον με πιο αργούς ρυθμούς στις διαπραγματεύσεις, ενδεχομένως λόγω των όσων συνέβησαν πέρυσι, σίγουρα όμως και προκειμένου να περιορίσει το πραγματικό διάστημα των διαπραγματεύσεων, χωρίς να αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια στις αλυσίδες για τη διεκδίκηση υψηλότερων παροχών.