Οι αρνητικές οικονομικές συνθήκες, οι επιπτώσεις τους στο επιχειρείν και στην εγχώρια βιομηχανία τροφίμων, καθώς και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αποτέλεσαν τα κυρίως θέματα στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων στις 30 Μαρτίου.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρός του, κ. Ε. Καλούσης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ένταση κι η ταχύτητα των επιβεβλημένων αλλαγών είναι κάτι νέο για την πολιτεία, την κοινωνία, την αγορά και τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος βρίσκεται σε περίοδο προσαρμογής.

Είναι, όμως, η τελευταία ευκαιρία που μας δίνεται να καταστήσουμε την Ελλάδα μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα», ενώ επεσήμανε ότι «το 2010 ο μέσος όρος των εξαγωγών των επιχειρήσεων του κλάδου παρουσίασε αυξητικές τάσεις, παρά την κρίση. Το ενδεκάμηνο του 2010 οι εξαγωγές τροφίμων-ποτών συμμετείχαν κατά 21,6% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, ενώ η αξία τους παρουσίασε αύξηση 4,6% ως προς το 2009».

Παρευρισκόμενος στην εκδήλωση και χαιρετίζοντας εκ μέρους της κυβέρνησης τις εργασίες της ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΝ, κ. Στ. Κομνηνός, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, τα συναρμόδια υπουργεία και τον ΣΕΒΤ, θα προτείνει σύντομα τη σύσταση ομάδας διαχείρισης διατροφικών κρίσεων κατά το πάγιο αίτημα της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων.

Ακολούθησε συζήτηση, με θέμα «Η έξοδος από την κρίση: Η ανάπτυξη και ο ρόλος της βιομηχανίας τροφίμων», στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Γ. Χατζημαρκάκης, ομοεθνής γερμανός ευρωβουλευτής, Ι. Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και Αθ. Παπανδρόπουλος, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Ο κ. Χατζημαρκάκης, αναφερόμενος στην οικονομία της Γερμανίας, ομολόγησε: «Εμείς στη Γερμανία τα πάμε καλά. Και τα πάμε καλά σε βάρος της Ελλάδας. Αυτό, όμως, λίγοι Γερμανοί το κατανοούν» και επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν αξιοποίησε σωστά τα χρόνια της ένταξής της στην ευρωζώνη, επιλέγοντας την κατανάλωση αντί για τις επενδύσεις. Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να φέρει σε πέρας το δύσκολο πρόγραμμα της προσαρμογής, όμως είναι απαραίτητη η ανάπτυξη, μέσω των επενδύσεων σε υποδομές και των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα.