Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων, ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων, μίλησε στο FOODReporter για τους βασικούς στόχους της Οργάνωσης, που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της καλλιέργειας, την ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας των ελληνικών οσπρίων σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και την προώθησή τους στις αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή κατάσταση της ελληνικής παραγωγής οσπρίων σημαδεύεται από το ιδιαίτερα υψηλό κόστος παραγωγής, είτε αυτό αφορά στην ενέργεια, είτε τα αγροεφόδια.
Οι Έλληνες παραγωγοί, στο πλαίσιο των αυστηρών κανόνων της ΕΕ σχετικά με τη φυτοπροστασία και, γενικότερα, την προστασία του περιβάλλοντος, καλλιεργούν με υψηλό κόστος, γεγονός που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητά τους σε σχέση με τους παραγωγούς τρίτων χωρών. Ο κ. Τσιχήτας επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη νεοσύστατη Διεπαγγελματική Οργάνωση είναι η δημιουργία κουλτούρας κατανάλωσης ελληνικών οσπρίων στην Ελλάδα, προβάλλοντας την υψηλή διατροφική τους αξία και την υγιεινή υπεροχή τους έναντι των προϊόντων που παράγονται σε τρίτες χώρες.
«Αυτή η προσπάθεια θα είναι εντατική και, δεδομένου ότι παραγωγοί και μεταποιητές έχουμε τον ίδιο στόχο, ευελπιστούμε σε άμεσα θετικά αποτελέσματα», συμπλήρωσε. Αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την ίδρυση της Οργάνωσης, τα επόμενα βήματα είναι η επίσημη αναγνώρισή της από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και, στη συνέχεια, ο συντονισμός των επόμενων κινήσεών της από το ΔΣ για την επίτευξη των στόχων της.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter