Το τυπικό βήμα για την είσοδο της ΕΤΑΝΑΠ Σαμαριά στην κατηγορία των αναψυκτικών έγινε πριν από λίγες μέρες, με την απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκου Καλογερή, η οποία έδωσε το πράσινο φως για την τροποποίηση της περιβαλλοντικής έγκρισης των εγκαταστάσεων της εταιρείας στον Αποκόρωνα Χανίων.

Η έγκριση του 2020 αφορούσε σε µονάδα εµφιάλωσης νερού µε τµήµα παραγωγής πλαστικών φιαλών, µε τµήµα παραγωγής και εµφιάλωσης απιονισµένου νερού. Με την τροποποίησή της, που εγκρίθηκε στις 18 Απριλίου, προστέθηκε η δραστηριότητα παραγωγής αναψυκτικών και αεριούχου νερού, καθώς και η δραστηριότητα εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού, με τροφοδοσία αποκλειστικά από τη γεώτρηση στη θέση «Διαχαλορήματα» και με ανεξάρτητο δίκτυο μεταφοράς νερού σε σχέση με το επιτραπέζιο νερό.

Επιπλέον, με την ίδια απόφαση επέρχεται η κατηγοριοποίηση του έργου ως Α2 περιβαλλοντικής κατηγορίας, λόγω της παροχής των γεωτρήσεων, και συνεπώς ως μονάδα μέσης όχλησης.

Και το όνομα αυτής, Creta Cola
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχατε διαβάσει πρώτοι στο FOODReporter, στις αρχές του Φεβρουαρίου η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέκρινε το εμπορικό σήμα που είχε καταθέσει η ΕΤΑΝΑΠ Σαμαριά για ένα ανθρακούχο αναψυκτικό τύπου cola. Συγκεκριμένα, το σήμα αφορά στο προϊόν με την ονομασία «Creta Cola», το οποίο εντάσσεται στις εξής κατηγορίες: παγωμένα ανθρακούχα ποτά, αεριούχοι χυμοί, αναψυκτικά με λίγες θερμίδες, ανθρακούχα μη οινοπνευματώδη ποτά, μη οινοπνευματώδη ανθρακούχα ποτά με διάφορες γεύσεις, ποτά τύπου κόλα [αναψυκτικά].

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δραστηριότητα της ΕΤΑΝΑΠ Σαμαριά είναι ούτως ή άλλως συναφής με αυτήν των ανθρακούχων αναψυκτικών, δεδομένου ότι στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνεται και το ανθρακούχο νερό Σαμαριά, ενώ είναι γεγονός ότι η ελληνική αγορά των αναψυκτικών τύπου cola παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι παίκτες να επιδιώκουν να αποσπάσουν μερίδια σε αυτήν. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της τρικαλινής επιχείρησης Κλιάφας, που αποφάσισε να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της πέρα από τις γνωστές της πορτοκαλάδες, λεμονάδες και βυσσινάδες, λανσάροντας την BiBi Cola σε εκδοχές classic και zero.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter