Μικρή κάμψη ύψους 8% στις εταιρείες τεχνολογίας και υπηρεσιών τροφίμων (foodtech) παρατηρείται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, εξαιτίας των αλυσιδωτών αντιδράσεων από το αποτύπωμα της πανδημίας του κορωνοϊού, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την έκθεση της Five Seasons Ventures σε συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία επεξεργασίας εταιρικών δεδομένων, Dealroom.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένο κλάδος επιχειρήσεων, συνολικής αξίας άνω των 1,1 τρισ. δολαρίων εξακολουθεί να βρίσκεται στο +45% συγκριτικά με το τέλος του 2020.

Η επένδυση σε τεχνολογικές υπηρεσίες τροφίμων υπήρξε εντονότερη στην Ινδία για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και κατά σειρά ακολούθησαν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ασία.

Προοπτικές ανάπτυξης στον υποκλάδο των εφαρμογών τροφίμων για κατοικίδια ζώα
Άλλωστε, η κατηγορία foodtech ενισχύθηκε κεφαλαιακά κατά 4,6 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2022, με τις υπηρεσίες τροφίμων για κατοικίδια ζώα να εμφανίζεται ως ο πλέον δραστήριος υποτομέας. Σύμφωνα με την Σάσκια Οεμπί, εταίρο της Five Seasons Ventures, ο κλάδος τεχνολογικής δραστηριοποίησης με την αγορά τροφίμων για κατοικίδια ζώνα αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,4% σε ετήσιο τζίρο, φτάνοντας το 2029 έναν συνολικό κύκλο εργασιών ύψους 164 δισ. δολαρίων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Μείωση κεφαλαιοποίησης, αναστολή εισόδων στα χρηματιστήρια και «πάγωμα» επενδυτικών πλάνων για τις εταιρείες foodtech
Τα επενδυτικά πλάνα των κολοσσών του κλάδου foodtech έχουν ανασταλεί λόγω των ιδιαίτερων ενεργειακών συνθηκών και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως στα διεθνή χρηματιστήρια έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο οι προεγγραφές και οι πρώτες προσφορές για κεφαλαιοποίηση εταιρειών προς εισαγωγή στους δείκτες των κεφαλαιαγορών.

Στον αντίποδα, παρατηρήθηκαν 84 έξοδοι και διαγραφές εταιρειών foodtech από τα χρηματιστήρια.
Η μετοχή της Delivery Hero, της μητρικής εταιρείας της e-food, σημείωσε πτώση κατά 52% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, που ήταν και η μεγαλύτερη απώλεια κεφαλαιοποίησης μετοχής εταιρείας του τεχνολογικού κλάδου υπηρεσιών τροφίμων.

Συνεχίζεται η επενδυτική εμπιστοσύνη, με το βλέμμα στην επιστροφή ανάκαμψης του κλάδου
Ο κλάδος foodtech εξακολουθεί να απολαμβάνει της επενδυτικής εμπιστοσύνης για τον εμπορικό τομέα των ΗΠΑ: Στο πρώτο τρίμηνο του 2022, πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ συνολικές νέες επενδύσεις ύψους 2,6 δισ. δολαρίων, ενώ επενδύσεις 1,9 δισ. δολαρίων έγιναν στην Ινδία. Η εικόνα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα μόλις 100 εκατ. δολάρια νέων επενδύσεων στον ίδιο κλάδο στην αχανή αγορά της Κίνας.

Συνολικά, 119 εταιρείες foodtech αποτιμώνται άνω του 1 δισ. δολαρίων στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, με τις 48 από αυτές να έχουν έδρα στις ΗΠΑ, 42 στην Ασία, 25 σε ευρωπαϊκό έδαφος και δύο στη Νότια Αμερική.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter