H κυβέρνηση της Γαλλίας συμπεριέλαβε τις γεωργικές δραστηριότητες στον κατάλογο των τομέων με «ελλιπές προσωπικό» σε εθνικό επίπεδο, ώστε να ανοιχτεί ο δρόμος για την πρόσληψη μη Ευρωπαίων που εργάζονται ήδη παράτυπα στη Γαλλία, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την κάλυψη του εργασιακού κενού.

Το σχετικό διάταγμα έχει ήδη δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Γαλλίας το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024.

Η FNSEA (Fédération nationale des syndicats d’exploitants agricoles), το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο της χώρας, υποστήριζε εδώ και καιρό την ένταξη της γεωργίας στους τομείς «που παρουσιάζουν έλλειψη εργασίας» για την κάλυψη ορισμένων από τις 70.000 κενές θέσεις εργασίας στη Γαλλία κάθε χρόνο, ιδίως κατά τη διάρκεια της συγκομιδής φρούτων και λαχανικών από τις αγροτικές καλλιέργειες.

Oι παράτυποι μετανάστες που υποβάλλουν αίτηση για τη σχετική άδεια θα είναι πλέον υπόχρεοι της απόδειξης για διαμονής στη Γαλλία επί τρία συναπτά έτη, αντί για δέκα που ίσχυε προηγουμένως κι ακόμη, της προσκόμισης δώδεκα μισθοδοτικών καταστάσεων, αντί για 24. Μετά την έγκριση του αιτήματος, η άδεια εργασίας εκδίδεται για ανανεώσιμη περίοδο ενός έτους.

Το γαλλικό διάταγμα και οι επιλογές των παράτυπων μεταναστών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Ζητείται άμεσα η επίλυση του προβλήματος με τους αλλοδαπούς εργάτες γης καθότι οι μέχρι σήμερα νομοθετικές ρυθμίσεις είναι αναποτελεσματικές και ο κίνδυνος μη καλλιέργειας μεγάλων εκτάσεων γης σε όλη την χώρα είναι υπαρκτός», ανέφεραν εκπρόσωποι του συνδικάτου FNSEA.

Προτείνεται, κατά το πρότυπο του ψηφισθέντος διατάγματος, να επιτραπεί στους μετανάστες χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που ήδη ζουν και εργάζονται στη Γαλλία, να αποκτήσουν, κατόπιν αιτήσεώς τους ειδική άδεια παραμονής, με την εξαίρεση, ωστόσο, της λήψης του δικαιώματος μετάβασης ως εργαζόμενα μέλη άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την ώρα, τους παρέχεται η μόνη δυνατότητα να εργάζονται σε όποιους τομείς η γαλλική κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει ότι αντιμετωπίζουν «έλλειψη εργατικού δυναμικού», όπως ως εργάτες γης για συγκομιδή προϊόντων και μάλιστα, παράλληλα με την υφιστάμενη νομοθεσία για μετακλητούς εργάτες από διάφορες τρίτες χώρες.

Η πρόταση επηρεάζει πραγματικά μόνο άτομα που βρίσκονται ήδη στη χώρα, είτε εκείνα εργάζονται παράνομα, είτε έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ασύλου, βάσει σχετικού ιστορικού και κατάλληλων δικαιολογητικών.

«Η πλειοψηφία των αλλοδαπών ζουν από τους καρπούς της εργασίας τους και προσπαθούν να ενσωματωθούν. Το υφιστάμενο πλαίσιο αποτελεί μορφή παραλογισμού του συστήματος. Κρατά αλλοδαπούς σε αδράνεια και άλλους στην παρανομία. Η κατ’ εξαίρεση κάθε φορά ρύθμιση για δυνατότητα χορήγησης άδειας για περιορισμένο χρονικό διάστημα δεν επιτρέπει την βεβαιότητα παραμονής στη χώρα εργασίας, με συνέπεια την αναζήτηση ελαστικότερων όρων χορήγησης κάρτας εργασίας και παραμονής, σε χώρες όπου η ανάγκη είναι μεγαλύτερη, όπως στην Ιταλία», σχολίασε η Incofruit.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter