Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε στους ενοικιαστές περιπτέρων στην πλατεία Ομονοίας η κανονιστική απόφαση του Δήμου Αθηναίων για τα περίπτερα. Πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η κατάργηση ή η μεταφορά ορισμένων περιπτέρων στο πλαίσιο της ανάπλασης της ιστορικής πλατείας.

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε στους ενοικιαστές περιπτέρων στην πλατεία Ομονοίας η κανονιστική απόφαση του Δήμου Αθηναίων για τα περίπτερα. Πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η κατάργηση ή η μεταφορά ορισμένων περιπτέρων στο πλαίσιο της ανάπλασης της ιστορικής πλατείας.Στην περιοχή της Ομόνοιας λειτουργούν σήμερα περίπου δεκαπέντε περίπτερα. Σε κάθε ένα από αυτά εργάζονται τρεις άνθρωποι (τα περισσότερα από αυτά δεν κλείνουν καθόλου), κάτι που σημαίνει ότι από αυτά τα περίπτερα συντηρούνται τουλάχιστον 40-45 οικογένειες.

Πριν από μερικές εβδομάδες αντιπροσωπεία του Δήμου, του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των σωματείων των περιπτερούχων πήγαν στην Ομόνοια και μίλησαν με τους υπό διωγμό επαγγελματίες. Ωστόσο, γι’ αυτό που πείστηκαν οι περιπτερούχοι της Ομόνοιας είναι ότι το μέλλον τους είναι αβέβαιο…Ασαφείς πληροφορίες

“Μάθαμε για τα σχέδια του Δήμου Αθηναίων από το σωματείο μας. Μας είπαν ότι μερικά περίπτερα θα απομακρυνθούν οριστικά από την πλατεία μετά την ανάπλασή της. Δεν ξέρουμε ακόμα πόσα και ποια, ούτε επίσης ποιος θα πάρει την τελική απόφαση και πότε θα γίνει αυτό”, λέει ο κ. Χρήστος Χρήστου που διατηρεί περίπτερο στην πλατεία Ομονοίας στη συμβολή με την οδό Σταδίου. “Το σωματείο μας (σ.σ. εννοεί την Ένωση Περιπτερούχων – Καπνοπωλών Αθήνας) μας υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μείνουν, αν όχι όλα, τα περισσότερα από τα υπάρχοντα περίπτερα στην Ομόνοια. Οι φήμες όμως λένε ότι αυτά που θα απομακρυνθούν μπορεί να πάνε και εκτός ορίων του Δήμου Αθηναίων”, καταλήγει ο κ. Χρήστου.

Στη συμβολή της πλατείας Ομονοίας με την οδό Πειραιώς υπάρχει το περίπτερο στο οποίο εργάζεται ο κ. Γιάννης Τσάκος (ένας από τους τρεις ενοικιαστές) και αυτός δηλώνει παντελή άγνοια… “Το μόνο που ακούμε είναι υποθέσεις και σχέδια. Μας είπαν ότι μέσα στο 2001 θ’ αρχίσουν τα έργα ανάπλασης στην πλατεία και τα περίπτερα θα πρέπει να μεταφερθούν. Λεπτομέρειες και ακριβείς ημερομηνίες δεν γνωρίζει κανείς. Ούτε εμείς, ούτε οι ιδιοκτήτες (ανάπηροι), ούτε και το σωματείο μας… Ο Δήμος Αθηναίων δεν ενημέρωσε κανένα περίπτερο – από όσο γνωρίζω βέβαια – για το τι και πότε πρόκειται να υλοποιήσει τα σχέδιά του”.

Στην οδό Αθηνάς, λίγα μέτρα από την πλατεία Ομονοίας, βρίσκεται το περίπτερο που ενοικιάζει ο κ. Χρήστος Σοφοκλής. Ο ίδιος έχει ξαναζήσει πολλές φορές το “έργο της ανάπλασης”.

Έντονη ανησυχία

“Ήρθαν από το σωματείο μας και μας είπαν ότι λόγω έργων στην πλατεία κάποια περίπτερα θα φύγουν. Δεν μας διευκρίνισαν όμως αν αυτό θα είναι προσωρινό, αν δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των έργων τα περίπτερα θα επιστρέψουν στο σημείο που ήταν και πριν. Πολλές φορές στο παρελθόν αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε τα περίπτερά μας λόγω έργων στην Ομόνοια. Όταν τελείωναν όμως τα έργα επανέφεραν τα περίπτερα στις θέσεις τους. Τώρα δεν ξέρω τι ακριβώς θέλουν να κάνουν. Δεν γνωρίζω σε ποια περιοχή θα μας πάνε και για πόσο καιρό…”.

Δύο ακόμη ενοικιαστές περιπτέρων που εργάζονται στην Ομόνοια (και θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους) εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον και πνέουν μένεα κατά του Δήμου Αθηναίων. “Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, ούτε εμείς οι ενοικιαστές ούτε οι ανάπηροι, αλλά ούτε και το σωματείο μας, πότε θα μεταφερθούν τα περίπτερά μας και σε ποια περιοχή θα πάνε. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει υπεύθυνη και έγκαιρη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς και ειδικά από το Δήμο Αθηναίων. Το μοναδικό έγγραφο που έφτασε στα χέρια μας ήταν από το σωματείο. Αναφέρει μόνο ότι θα γίνουν έργα ανάπλασης στην Ομόνοια. Τίποτα περισσότερο… Από το Δήμο Αθηναίων ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Αν ήταν να μας επιβληθεί πρόστιμο θα μας είχαν ενημερώσει άμεσα…”.

Πάντως, από πληροφορίες που έχει συλλέξει το “ΜΑΓΑΖΙ ΜΑΣ”, μέσα στο Φεβρουάριο αρχίζουν τα πρώτα έργα ανάπλασης στα Χαυτεία. Μέχρι την ώρα που συντάχθηκε αυτό το κείμενο κανείς ενοικιαστής δεν είχε ειδοποιηθεί για το που θα μεταφερθεί το περίπτερό του. Όσον αφορά για τα έργα ανάπλασης στην Ομόνοια, πηγές του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρουν ότι θ’ αρχίσουν μετά το Πάσχα και σίγουρα πριν από το καλοκαίρι. Αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μελετούν τη μεταφορά των περιπτέρων εντός των ορίων του Δήμου και πολύ σύντομα – το πιο πιθανό μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου – θα το ανακοινώσουν στους ενδιαφερόμενους.