Εννιά στις δέκα μικρές και πολύ μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου Αττικής βιώνουν ήδη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, καθώς κατά μέσο όρο ο τζίρος τους το τελευταίο τρίμηνο παρουσιάζει μείωση 33%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση στις προ-παραγγελίες που δέχονται για τις ανάγκες της ανοιξιάτικης σεζόν έχει υποστεί καθίζηση κατά 20%-25%. Τρεις στους δέκα βιοτέχνες ήδη σκέπτονται τη μείωση του προσωπικού τους, πράγμα που σημαίνει ότι τίθενται σε άμεσο κίνδυνο περί τις 18.000 θέσεις εργασίας!

Στο πλαίσιο της έρευνας, το 83% των επιχειρηματιών βιοτεχνών δήλωσαν μείωση του τζίρου τους, ενώ αποδεικνύεται ότι γενικευμένες διαστάσεις έχει λάβει η μείωση των προ-παραγγελιών για αγαθά που πρόκειται να παραδώσουν γύρω στο Πάσχα. Ειδικότερα, η διακύμανση αυτής της μείωσης προσδιορίζεται μεταξύ 20% και 25%.

Επίσης, κατά δύο μήνες έχει επιμηκυνθεί και ο χρόνος εξόφλησης των οφειλών των πελατών-λιανεμπόρων των βιοτεχνών του Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με την έρευνα, 7 στις 10 μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, ενώ 1 στους 4 βιοτέχνες δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στις συναλλαγές του με τις τράπεζες. Ειδικότερα, το 13,6% των βιοτεχνών κλήθηκαν να επαναδιαπραγματευτούν με δυσμενέστερους όρους τα δάνειά τους. Σε ό,τι αφορά στις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων, μόνο το 1/3 των αιτημάτων για δανειοδότηση ικανοποιήθηκαν με τους ίδιους όρους που ίσχυαν πριν από την εκδήλωση της κρίσης, στο 1/3 χορηγήθηκαν δάνεια με δυσμενέστερους όρους, ενώ κατά το υπόλοιπο 1/3 οι αιτήσεις δανειοδότησης απορρίφθηκαν.

Επισημαίνεται ότι κατά το 70% τα μέλη του ΒΕΑ πιστεύουν, όπως έδειξε η έρευνα, πως οι επιπτώσεις της κρίσης θα εκδηλωθούν ακόμα εντονότερα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ 3 στους 10 επιχειρηματίες ήδη σκέπτονται τη μείωση του προσωπικού τους, πράγμα που σημαίνει ότι τίθενται σε άμεσο κίνδυνο περί τις 18.000 θέσεις εργασίας.