Στη διαδικασία έναρξης του διαλόγου για επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία αναφορικά με τις ταμπέλες τιμών προϊόντων που χρησιμοποιούν τα σούπερ μάρκετ βρίσκεται το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Τόσο ο κ. Αναγνωστόπουλος, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμούν ότι η εικόνα της τιμής κιλού, ή λίτρου αντίστοιχα, του κάθε προϊόντος δεν είναι επαρκώς ορατή.

Παρότι η εικόνα είναι πάνω-κάτω η ίδια σε άλλες μεγάλες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία), στο Υπουργείο υπάρχει η σκέψη ο κανονισμός αναφορικά με την εμφάνιση της τιμής ανά κιλό ή λίτρο να τροποποιηθεί και η συγκεκριμένη τιμή να γίνει πιο ευκρινής, ορισμένη με ακρίβεια για το μέγεθός της. «Η πληροφορία της τιμής ανά κιλό ή λίτρο πρέπει να αποκτήσει προεξάρχουσα σημασία και αυτό να είναι ορατό στο ταμπελάκι», υποστήριξε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Όπως έμαθε το FOODReporter, εντός του Υπουργείου έχει ξεκινήσει ήδη ο συγκεκριμένος διάλογος σε δύο άξονες. Ο ένας αφορά το πώς θα εξαναγκαστούν οι retailers να υιοθετήσουν το μέτρο. Ο κανονισμός θα απαιτεί ιδιαίτερη σαφήνεια ως προς το πώς εννοείται η ενισχυμένη ευκρίνεια της τιμής επάνω στο κάθε ταμπελάκι. Ο δεύτερος άξονας αφορά τον προβληματισμό του πώς μπορεί αυτό να γίνει χωρίς να συμβεί εις βάρος άλλων σημαντικών πληροφοριών για το προϊόν (κωδικός, γραμμάρια ή περιγραφή) που επίσης αναγράφονται στην κάθε ταμπέλα.

Δεν αναμένεται το ζήτημα να περιληφθεί στο νομοσχέδιο του καταναλωτή που έρχεται στη Βουλή
Πάντως, η προπαρασκευή του ζητήματος δεν έχει φτάσει ακόμη σε σημείο ώστε να μπει στη συζήτηση για το «νομοσχέδιο του καταναλωτή» που αναμένεται εκτός απροόπτου να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης. «Είναι σύνθετο ζήτημα, θα το συζητήσουμε και παραπάνω, αν χρειαστεί», σχολίασε επίσης και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το ζήτημα να αντιμετωπιστεί με τροπολογία στο μέλλον.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter