Παίρνει τελικά σάρκα και οστά και το Καλάθι της Σαρακοστής. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του FOODReporter, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αναμένεται να ζητήσει επιμήκυνση της ισχύος του μέτρου του Καλαθιού του Νοικοκυριού, επάνω στο οποίο θα πατήσει το εποχιακό Καλάθι της Σαρακοστής.

Το νέο εποχιακό Καλάθι θα λειτουργήσει στην ίδια λογική του εορταστικού Καλαθιού των Χριστουγέννων και του non-food Καλαθιού του Άγιου Βασίλη. Αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023, τέσσερις ημέρες δηλαδή πριν από την Καθαρά Δευτέρα, περιλαμβάνοντας για αρχή μόνο σαρακοστιανά προϊόντα.

Το νεώτερο σχετικά με το συγκεκριμένο Καλάθι είναι η συμπερίληψη προϊόντων κρεάτων (αρνί, κατσίκι και άλλα) ενόψει της Κυριακής του Πάσχα και της Δευτέρας του Πάσχα, από το Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου 2023.

Ο αλγόριθμος των Καλαθιών κατά της αισχροκέρδειας
Ο αλγόριθμος για την αγορανομική παρακολούθηση του Καλαθιού της Σαρακοστής θα είναι ίδιος με εκείνον του Καλαθιού του Νοικοκυριού και τον βλέπετε παρακάτω. Λαμβάνει υπόψη σταθμισμένη τιμή ως προς το βάρος (ανά κιλό) ή τον όγκο (ανά λίτρο) για το ακριβότερο προϊόν κάθε κατηγορίας.

Η τιμή προκύπτει από επιπλέον παράγοντες, όπως η παρουσία της κατηγορίας στα συνολικά καλάθια, από τη βαρύτητα του συνολικού τζίρου με αναλογία μεταξύ των κατηγοριών, με ποσόστωση ως προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Ο ίδιος αλγόριθμος έχει νομοθετικά συνδεθεί και με τον αυτόματο υπολογισμό του μέγιστου νόμιμου περιθωρίου κέρδους για τους retailers.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter