Μεγάλες ελλείψεις στην αγορά του ελαιολάδου παρατηρήθηκαν κατά την ελαιοκομική περίοδο 2022/2023, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

Η ξηρασία και τα έκτακτα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής συνέβαλαν αισθητά στη μείωση της παραγωγής, κυρίως στην Ισπανία αλλά και στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να τεθεί ακόμη και θέμα επάρκειας του προϊόντος.

Γενικότερα, η παραγωγή του ελαιολάδου μειώθηκε κατά 40% στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που έλαβε το FOODReporter. Η σημαντικότερη μείωση καταγράφηκε στην Ισπανία και κυμαίνεται από 54% έως 57% και ακολούθησαν η Πορτογαλία, με μείωση παραγωγής 39% και η Ιταλία, με 27%.

Στην Ισπανία, η παραγωγή διαμορφώθηκε στους 660.000 τόνους τη σεζόν 2022/23 από 1.500.000 τόνους παραγόμενου ελαιολάδου της σεζόν 2021/22. Αντίθετα, στην Ελλάδα καταγράφηκε αρκετά μεγάλη αύξηση, της τάξεως του 40%, στην παραγωγή ελαιολάδου κατά την περίοδο 2022/23 και διαμορφώθηκε σε 330.000 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στις κύριες ελαιοπαραγωγές χώρες, που είναι η Ισπανία και η Ιταλία δημιούργησαν ελλείψεις στην ευρύτερη αγορά. Οι ελλείψεις δημιούργησαν με τη σειρά τους αυξημένη ζήτηση στην αγορά και συνέτειναν στην αύξηση εξαγωγών από άλλες χώρες προς Ισπανία και Ιταλία, για να καλυφθούν οι -μεγάλες- ανάγκες τους σε χύμα ελαιόλαδο. Οι νέες ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης ταυτόχρονα οδήγησαν σε μεγάλες αυξήσεις τιμών.

Οι νέες ισορροπίες στις τιμές πώλησης εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου
Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒΙΤΕΛ, την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ 19 και 25 Ιουλίου 2023, η  εξέλιξη της τιμής του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου κυμάνθηκε από €7,00 κατ’ ελάχιστον έως €8,36 ανά κιλό το μέγιστο για ελαιόλαδο προέλευσης Κρήτης, από €7,40 έως €8,40 το κιλό για ελαιόλαδο προέλευσης Πελοποννήσου, από €6,15 έως €7,53 για ελαιόλαδο προέλευσης Τυνησίας και από €7,20 έως €8,52 το κιλό για ελαιόλαδο ισπανικής προέλευσης. Γίνεται αντιληπτό ότι οι εισαγωγές ελαιολάδου, στις οποίες προχώρησε η Ισπανία, εξισορρόπησαν και την τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ντόπιας παραγωγής.

Αυτό δεν φαίνεται να συνέβη όμως στην περίπτωση της Ιταλίας, όπου το ντόπιο ιταλικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πωλείτο από €8,30 έως €12,00 την περασμένη εβδομάδα, ενώ, συγκεκριμένα το εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), από Ιταλία, έφθασε να πωλείται από €9,35 έως €12,25 το κιλό.

Προς μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου και τη περίοδο 2023/2024 η Ισπανία
Ως γενική εκτίμηση, ο ΣΕΒΙΤΕΛ υπογραμμίζει προς το FOODReporter ότι και για τη νέα παραγωγική ελαιοκομική περίοδο, δηλαδή την περίοδο 2023/2024, υπολογίζεται μικρή σοδειά στην Ισπανία, αλλά ταυτόχρονα, οι πωλήσεις ελαιολάδου παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, σε σχέση με τη μικρότερη διαθέσιμη ποσότητα και τις κατά τεκμήριο υψηλές τιμές που επικρατούν.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η εκτίμηση παραγωγής για την ελαιοκομική περίοδο 2023/2024 αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 120.000 τόνους σε σχέση με την περίοδο 2022/2023, δηλαδή θα φτάσει τους 220.000 τόνους.

Το… εκρηκτικό κοκτέιλ ταυτόχρονων προκλήσεων για το ελληνικό και το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο
Εξαιτίας των παραπάνω, σύμφωνα με τον ΣΕΒΙΤΕΛ, ο τομέας της βιομηχανίας τυποποίησης ελαιολάδου καλείται να αντιμετωπίσει τρία εξίσου σημαντικά θέματα ταυτόχρονα: Πρώτον, τη μείωση της παραγωγής, δεύτερον, την αύξηση των τιμών πρώτων υλών και τρίτον, τη μείωση της κατανάλωσης.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τρέχουσες τιμές όπως διαμορφώνονται οδηγούν με βεβαιότητα στη μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου, τόσο σε εθνικό, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κλιματική αβεβαιότητα, ο πληθωρισμός και η υψηλή ανταγωνιστικότητα της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου απαιτούν την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων στον τομέα, προκειμένου η αγορά να σταθεροποιηθεί και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να παραμείνει πρώτη επιλογή του καταναλωτή», καταλήγει ο ΣΕΒΙΤΕΛ, στο σχόλιό του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter