Άνοδο κατά 100% έχουν παρουσιάσει οι τροφές του βιομηχανικού καλαμποκιού και πίτουρου που δίνονται στις κότες, εξαιτίας των διαταραχών της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, μεγαλώνοντας τη δαπάνη για την παραγωγή αυγών. Κύκλοι της αγοράς τονίζουν χαρακτηριστικά, από την άλλη, ότι «η τιμή του αυγού δεν έχει ανέβει ακόμη όσο έπρεπε».

Αλλαγές στις προδιαγραφές για τους κλωβούς της κότας
Οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τις διαστάσεις κλωβοστοιχίας επηρεάζουν ακόμη περισσότερο τους παραγωγούς, που ουσιαστικά εξαναγκάζονται σε νέες επενδύσεις. Οι εγκύκλιοι της ΕΕ ρυθμίζουν μεγαλύτερες διαστάσεις στον κλωβό που κατοικεί η κάθε κότα και γεννά και κλωσά τα αυγά της. Αυτό προϋποθέτει αυτομάτως κλουβιά μεγαλύτερου όγκου και άρα, μεγαλύτερη πτηνοτροφική εγκατάσταση στο σύνολό της, σε μέγεθος κτιρίων και υποδομών ή με απλά λόγια, λιγότερες κότες σε μεγαλύτερο εμβαδόν, άρα λιγότερη παραγωγή αυγών.

Η Αυγά Παππά AE παρουσίασε επενδυτικό σχέδιο για την αναβάθμιση του εξοπλισμού της υπάρχουσας πτηνοτροφικής μονάδας και τη συνεπαγωγική μετατροπή της από μονάδα κλουβιών κλωβοστοιχίας σε μονάδα παραγωγής αυγών αχυρώνα. «Για να εναρμονιστούμε με τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρειάζεται να φτιάξουμε μεγαλύτερα κλουβιά. Εγκρίναμε την τεχνική που μας προτάθηκε, δηλαδή να καταργηθούν οι πόρτες των κλουβιών, ουσιαστικά μπορούμε σε μια στιγμή να μετατρέψουμε τις εγκαταστάσεις κλωβοστοιχίας σε εγκαταστάσεις αχυρώνα. Κάνουμε αυτή την επένδυση για να μετατρέψουμε κλουβιά για 75.000 κότες σε παραγωγή αυγών αχυρώνα από 32.000 έως 35.000 κότες το μέγιστο. Όταν το ενεργητικό της παραγωγής πέφτει κάτω από το μισό, μιας και θα μπορούμε να φιλοξενήσουμε λιγότερες από τις μισές κότες σε ευρωπαϊκά εγκεκριμένες συνθήκες αχυρώνα, μπορούμε να είμαστε απογοητευμένοι που στην Ελλάδα η τιμή του αυγού αχυρώνα είναι μεν λίγο μεγαλύτερη από την τιμή των αυγών κλωβοστοιχίας, αλλά σε καμια περίπτωση διπλάσια», εξήγησε στο FOODReporter, ο οποίος είναι υπεύθυνος πωλήσεων της Παππάς ΑΕ Πτηνοτροφική – Κτηνοτροφική, Δημήτρης Παππάς και γιος του πρόεδρου και διευθύνοντα συμβούλου, Νίκου Παππά.
Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο εγκρίθηκε από τον Αναπτυξιακό Νόμο για συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ύψους 1.121.142,18 ευρώ, εκ των οποίων τα 504.513,53 ευρώ θα χορηγηθούν με τη μορφή της καθαρής επιχορήγησης για τη συμβατική επένδυση.

Ο μόνος παράγοντας συγκράτησης της τιμής των αυγών αχυρώνα
Η τιμή των αυγών αχυρώνα είναι πολύ πιθανό, συνεπώς, να ανέβει μεσοπρόθεσμα ως αποτέλεσμα των επενδύσεων που θα χρειαστεί να κάνουν οι παραγωγοί αυγών ανά την Ελλάδα ώστε να εναρμονίσουν τις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις τους με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Σε αυτό συμφωνούν και άλλοι κύκλοι της αγοράς του αυγού.

Ο μόνος λόγος για να μη δούμε στην Ελλάδα τις αυξήσεις στην τιμή του αυγού που είδαν -και αναμένεται να δουν ακόμη μεγαλύτερες- η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η σταθερά χαμηλότερη ζήτηση αυγού στην ελληνική αγορά. Σ’ αυτό, παίζει έντονο ρόλο η έλλειψη της συνήθειας συμπερίληψης της τροφής του αυγού στο παραδοσιακό ελληνικό πρωινό, σε σχέση με την αντίστοιχη συνήθεια των αγγλοσαξονικών χωρών, το λεγόμενο «English breakfast», όπως υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς. Συν τοις άλλοις, αξίζει να τονίσουμε ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έντονα αυξανόμενη η τάση υποστήριξης της κότας σε επίπεδο παραγωγικής πολιτικής, ώστε εκείνη να γεννά αυγά χωρίς να βρίσκεται σε κλουβί. Η συγκεκριμένη πολιτική φέρεται να προωθείται έντονα, ώστε να καταστεί επίσημη ευρωπαϊκή οδηγία μέχρι το 2029, σύμφωνα με άλλες πηγές.

«Παγώνουν» επενδυτικά σχέδια
Για την ώρα, από μόνη της η αύξηση του κόστους για τη σίτιση της κότας έχει φέρει σε αδιέξοδο πολλούς παραγωγούς. «Είχαμε καταθέσει και ένα δεύτερο επενδυτικό σχέδιο προς την Περιφέρεια πριν μερικούς μήνες, για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής για αυγά ελευθέρας βοσκής και ένα κομμάτι παρασκευής αυγών αχυρώνα, το οποίο εγκρίθηκε επίσης. Ωστόσο, τα πλάνα επέκτασης σε νέες μονάδες έχουν “παγώσει”, μιας και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που είχαμε προϋπολογίσει γι’ αυτό ήρθε για να καλύψει την αύξηση του κόστους για τις τροφές της κότας», δήλωσε ο κ. Παππάς.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter