Όλη την γκάμα των προϊόντων της, που περιλαμβάνει αναψυκτικά, παγωμένο τσάι, καθώς και το υγρό γλυκαντικό από στέβια Light drops, παρουσιάζει στην έκθεση Gulfood η ΕΨΑ, δίνοντας έμφαση στη σειρά zer0 που δεν έχει ζάχαρη και εκτιμά ότι θα κερδίσει την προτίμηση των Αράβων. Παράλληλα, τα βιολογικά αναψυκτικά της ΕΨΑ (πορτοκαλάδα και λεμονάδα) παρουσιάζονται με ανανεωμένο μπουκάλι και ετικέτα.

Με την παρουσία της στη Gulfood, η ΕΨΑ επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά των αραβικών χωρών, την οποία η διοίκηση της εταιρείας αξιολογεί ως πολύ σημαντική, κυρίως λόγω των συνεργασιών που έχει με αρκετές από αυτές, με κυρίαρχο το Κουβέιτ.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι σε αυτές τις χώρες δεν επιτρέπεται ευρέως το αλκοόλ, γεγονός που καθιστά την αγορά των αναψυκτικών ακόμη μεγαλύτερη, ενώ η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών ευνοείται και από τις κλιματικές συνθήκες στην περιοχή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ειδικότερα, είναι μια αγορά όπου η ΕΨΑ ξεκίνησε πρόσφατα με νέο συνεργάτη και την θεωρεί σημαντική και ανερχόμενη αγορά, ενώ βλέπει ως ευκαιρία την έντονη τάση «εξευρωπαϊσμού» της Σαουδικής Αραβίας, με όλες τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται εκεί, που θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε αυξημένη ζήτηση ποιοτικών εισαγόμενων προϊόντων.

Η προστιθέμενη αξία της πιστοποίησης Halal
Για να δραστηριοποιηθεί στον αραβικό κόσμο, η ΕΨΑ έπρεπε να περάσει ένα πρώτο μικρό εμπόδιο, που ήταν η πιστοποίηση Halal για τα προϊόντα της.

Παρότι το αναψυκτικό δεν απαιτεί πιστοποίηση, είναι βέβαιο ότι το λογότυπο Halal πάνω στη συσκευασία του βοηθάει στις πωλήσεις. Κατά τα άλλα, η αγορά των Εμιράτων έχει κάποιες δυσκολίες στην εισαγωγή των προϊόντων και στην πιστοποίηση από τον τοπικό φορέα τροφίμων (ESMA), όμως έχει σημαντικό αριθμό Ευρωπαίων εργαζομένων που θα επιλέξουν με χαρά ένα ελληνικό προϊόν.

Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι η Ελλάδα έχει ολοένα και καλύτερη εικόνα για τα τρόφιμα και ποτά της στο εξωτερικό, και άρα η ΕΨΑ δεν χρειάζεται να πείσει για την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, η οποία θεωρείται πια δεδομένη, ενώ υπάρχουν επίσης αρκετές ελληνικές εταιρείες που εξάγουν εδώ και χρόνια με επιτυχία στις αραβικές χώρες, ενισχύοντας περαιτέρω τη θετική εικόνα των ελληνικών προϊόντων στις αγορές αυτές. Όσον αφορά στο εκθεσιακό πρόγραμμα της ΕΨΑ για φέτος, μετά την Gulfood η εταιρεία έχει οριστικοποιήσει το περίπτερό της μέσω της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ στην Anuga τον Οκτώβριο, ενώ εξετάζει και άλλες εκθέσεις σε άλλες χώρες σε Ασία και Αμερική.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter