Στο "σκαμνί" της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα κληθούν να καθίσουν από ημέρα σε ημέρα οι "μεγάλοι" τουλάχιστον τεσσάρων κλάδων βιομηχανιών και εισαγωγέων -κατεψυγμένων τροφίμων, απορρυπαντικών, καλλυντικών και καφέ-, που προμηθεύουν το λιανεμπόριο με εκατοντάδες καταναλωτικά προϊόντα. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και πολυεθνικές εταιρείες, γεγονός που καθιστά πιθανή την επέκταση των ερευνών και εκτός ελληνικών συνόρων. Ηδη έχουν ολοκληρωθεί οι κλαδικές έρευνες για τις συνθήκες ανταγωνισμού, καθώς και η σύνταξη των σχετικών εισηγήσεων από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Δεν απομένει παρά η κλήτευση για να ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι κλαδικές έρευνες για τις συνθήκες ανταγωνισμού, καθώς και η σύνταξη των σχετικών εισηγήσεων από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και δεν απομένει πια παρά μόνο η κλήτευση για να ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, λοιπόν, αναμένεται να επιδοθούν οι κλητεύσεις σε μεγάλες εταιρείες, για τις οποίες έχουν προκύψει στοιχεία ότι εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά ή προχωρούν σε εναρμονισμένες πρακτικές, προκειμένου να επιβάλουν τις τιμές λιανικής ή και άλλους όρους στους πελάτες τους. Οι κλητεύσεις θα αφορούν στους κλάδους των κατεψυγμένων τροφίμων, των απορρυπαντικών, των καλλυντικών και του καφέ -ειδικότερα δε για τον καφέ θα εξεταστούν καταγγελίες κατά της Νestle περί εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης της στη συγκεκριμένη αγορά.

Η πρώτη απόφαση για το γάλα

Στο μεταξύ, η ακροαματική διαδικασία για την πολύκροτη υπόθεση του “καρτέλ στο γάλα” έχει ολοκληρωθεί και είναι θέμα ημερών πλέον η έκδοση της απόφασης για το τμήμα εκείνο της υπόθεσης που αφορά στις οριζόντιες συμπράξεις, δηλαδή τις πρακτικές των εννέα γαλακτοβιομηχανιών και του Συνδέσμου τους (ΣΕΒΓΑΠ), που στόχευαν στην επιβολή τιμών στους παραγωγούς γάλακτος και συγκεκριμένων όρων στους χονδρεμπόρους και τους λιανέμπορους. Για το άλλο σκέλος της υπόθεσης, τις κάθετες συμπράξεις των γαλακτοβιομηχανιών με επτά αλυσίδες για τον καθορισμό τιμών, η απόφαση θα εκδοθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης που αφορά στις καταγγελίες σε βάρος της Dia Hellas, ότι εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση της για να επιβάλει συγκεκριμένες λιανικές τιμές σε προϊόντα που έφεραν το σήμα της και πωλούνταν σε κατάστημα franchise.

Θετικός απολογισμός

Από τον απολογισμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το α’ εξάμηνο του 2007 προκύπτει ότι επτά ανοικτά μέτωπα, που θα πρέπει να κλείσουν σταδιακά σε λιγότερο από δύο μήνες, “καίνε” εν μέσω καλοκαιριού στην Ανεξάρτητη Αρχή, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εκδίκαση τουλάχιστον ακόμη πέντε υποθέσεων -ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται οι δύο υποθέσεις για το γάλα, οι καταγγελίες των χονδρεμπόρων των Κεντρικών Λαχαναγορών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κατά των σωματείων φορτοεκφορτωτών κλπ.

Το α’ εξάμηνο του έτους η Επιτροπή εξέδωσε 18 αποφάσεις, από τις οποίες οι 5 αφορούσαν σε αντι-ανταγωνιστικές συμπεριφορές, οι 12 σε συγκεντρώσεις επιχειρήσεων (μεταξύ αυτών και η συγχώνευση της Άριστα από την Ατλάντικ), ενώ με μία απόφαση επιχειρήθηκε ρυθμιστική παρέμβαση στις συνθήκες ανταγωνισμού στον τομέα των καυσίμων.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εργασιών της το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς, παρά τις αντίξοες συνθήκες, εξέδωσε 18 αποφάσεις, έναντι 8 το πρώτο εξάμηνο του 2006. Επίσης, οι αποφάσεις που αφορούσαν σε αντι-ανταγωνιστικές συμπεριφορές τριπλασιάστηκαν (δύο το 2006, έξι το 2007).