Για ένα «καυτό» καλοκαίρι προετοιμάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού την αγορά τροφίμων-ποτών, έχοντας στα σκαριά για έκδοση περίπου είκοσι εισηγήσεις σχετικά με τη διερεύνηση πρακτικών καταστρατήγησης του ελεύθερου ανταγωνισμού. Ειδικότερα, εντός των επόμενων μηνών οι αρμόδιες διευθύνσεις της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής θα εκδώσουν τις εν λόγω εισηγήσεις, με τις οποίες θα παραπέμπουν στην ολομέλεια του οργάνου προς εκδίκαση υποθέσεις οργάνωσης καρτέλ και εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης κάποιων εταιρειών την αγορά.

Σύμφωνα με πηγές του σελφ σέρβις, για ένα μεγάλο μέρος των εισηγήσεων αυτών ο κύκλος της ακροαματικής διαδικασίας θα κλείσει άμεσα, ενδεχομένως και εντός του έτους. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι πρόκειται για υποθέσεις τις οποίες εξετάζει επί πολλά έτη η Επιτροπή Ανταγωνισμού και που αφορούν είτε σε κλάδους της παραγωγής στους οποίους καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση είτε σε τομείς όπου τίθενται ζητήματα αντιανταγωνιστικής διάρθρωσης. Τις υποθέσεις αυτές η ανεξάρτητη αρχή είναι πλέον σε θέση να τις προωθήσει στην ολομέλεια προς εξέταση.

Έρευνες από το 2006
Ορισμένοι φάκελοι χρονολογούνται από το 2006, οπότε ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, είχε ζητήσει με έγγραφό του από την ανεξάρτητη αρχή να διερευνήσει σειρά συμβάσεων μεταξύ επιχειρήσεων, στις οποίες είχε συμπεριλάβει και συμβάσεις υπογραμμένες μεταξύ λιανεμπορικών αλυσίδων και βιομηχανιών. Οι περισσότερες από τις υποθέσεις για τις οποίες συντάσσονται οι εισηγήσεις αφορούν αυτεπάγγελτες έρευνες της Επιτροπής, που έχουν χρονίσει στα συρτάρια της. Το μεγάλο άνοιγμα της βεντάλιας ερευνών για υποθέσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Επιτροπής έγινε την περίοδο 2010-2011, οπότε οι υπηρεσίες της είχαν απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στην αγορά για τη διατύπωση καταγγελιών στις αρμόδιες διευθύνσεις της, σχετικά με παράτυπες συμπεριφορές επιχειρήσεων. Ακριβώς αυτές οι καταγγελίες, σημαντικός αριθμός των οποίων αφορούσε σε ταχυκίνητα αγαθά καθημερινής αγοράς, άνοιξαν τον χορό των ερευνών της ανεξάρτητης αρχής, οδηγώντας την σήμερα στη προετοιμασία του εδάφους, ώστε το καλοκαίρι να παραπέμψει στην ολομέλεια μια μεγάλη ομάδα εταιρειών.

Ποιες υποθέσεις θα ανοίξουν
Παράλληλα, η Επιτροπή την περίοδο εκείνη είχε ανοίξει κύκλο διαβούλευσης με την αγορά για την ανταλλαγή απόψεων, προβληματισμών, αλλά και την κατάθεση προτάσεων σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες διακινούνται από τις αλυσίδες λιανικής πώλησης –σούπερ μάρκετ, υπεραγορές και μίνι μάρκετ– βασικά προϊόντα διατροφής και καθημερινής κατανάλωσης, όπως τα οπωροκηπευτικά, τα γαλακτοκομικά, τα προϊόντα κρέατος, τα αλιεύματα, τα έλαια και τα βούτυρα, τα όσπρια, τα ρύζια και τα μακαρόνια, τα άλευρα και τα αρτοσκευάσματα, τους χυμούς και τα αναψυκτικά, τα κατεψυγμένα τρόφιμα, τα είδη προσωπικής υγιεινής, τα καθαριστικά σπιτιού, τα απορρυπαντικά ρούχων και τα είδη χαρτοποιίας.

Οι προαναφερόμενες πρωτοβουλίες της ανεξάρτητης αρχής δημιούργησαν τη μαγιά ώστε, σήμερα, να είναι έτοιμη να παραπέμψει με εισηγήσεις της σημαντικές υποθέσεις καταστρατήγησης του ανταγωνισμού, για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε επιμέρους αγορές, όπως αυτές των οσπρίων, των φυτικών ελαίων, των ζυμαρικών κά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να «αναβιώσει» μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις με τις οποίες καταπιάστηκε η Επιτροπή, αυτή του φρέσκου γάλακτος. Πρόκειται για έναν κλάδο τον οποίο παρακολουθεί αφανώς επί μακρό χρονικό διάστημα και κανείς από τους εμπλεκόμενους της αγοράς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν η Επιτροπή έχει εντοπίσει στοιχεία που τεκμηριώνουν τυχόν παρατυπίες στη συμπεριφορά ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών. Όμως, εντός του καλοκαιριού αναμένονται και νέες αποφάσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με σημαντικότερη ίσως αυτή της Coldgate. Στο στόχαστρό της η αρμόδια αρχή ελέγχου του ανταγωνισμού έχει θέσει τις συμβάσεις της με το οργανωμένο λιανεμπόριο.

Τα ευρήματα της Αρχής
Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, στις υποθέσεις που εξετάζει η αρμόδια αρχή εντόπισε σειρά σοβαρότατων παρατυπιών, με βασικότερες, πρώτον, τη συγκρότηση καρτέλ από ισχυρούς «παίκτες» βασικών κλάδων της αγοράς τροφίμων, δηλαδή την υιοθέτηση παράνομα συμφωνημένων πρακτικών μεταξύ τους, ώστε ουσιαστικά να «κλειδώνουν» για λογαριασμό των συμφερόντων τους τα δεδομένα διακίνησης και τιμολόγησης των προϊόντων στον κλάδο τους, και δεύτερον, την εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης ορισμένων εταιρειών στην αγορά, προκειμένου να επιβάλλουν κατά το δοκούν συναλλακτικούς όρους στους συνεργάτες τους. Υπενθυμίζεται ότι η πολύκροτη υπόθεση του γάλακτος, στην οποία είχαν τότε εμπλακεί οι μεγαλύτεροι παραγωγοί, αλλά και ορισμένα από τα ισχυρότερα δίκτυα λιανικής, είχε οδηγήσει την Επιτροπή στην επιβολή προστίμων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Οι παράτυπες πρακτικές
Στις παραβάσεις που φέρεται να έχει εντοπίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι συμβάσεις με τις οποίες φαίνεται να δεσμεύονται οι λιανεμπορικές αλυσίδες έναντι ορισμένων προμηθευτών τους να μην κάνουν «παράλληλες εισαγωγές» στα προϊόντα τους (δηλαδή να μην τα παραγγέλνουν φθηνότερα από διεθνείς προμηθευτές χάριν της εμπορικής αποκλειστικότητας της εγχώριας πηγής προμήθειας), ώστε να διατηρούνται πάντα οι τιμές ψηλά σε αυτά τα προϊόντα. Μάλιστα, η Επιτροπή συνεχίζει να εντοπίζει στις συμβάσεις μεταξύ βιομηχανίας και λιανεμπορίου ανάλογες ρήτρες, παρά το γεγονός ότι για παρόμοιες υποθέσεις έχει επιβάλλει βαριά πρόστιμα, δηλαδή οι σχετικές αποφάσεις της αναμενόταν ότι θα λειτουργούσαν ως δεδικασμένο για όλες τις επιχειρήσεις.

Στο στόχαστρο της Επιτροπής έχουν τεθεί, επίσης, παράτυπες πρακτικές αναφορικά με τον καθορισμό «στόχων πωλήσεων» και την αναγνώριση εκπτώσεων στα μεγάλα δίκτυα λιανικής. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η σύναψη συμβάσεων για ομάδες προϊόντων που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες, τις οποίες ορισμένες εταιρείες επιβάλλουν στην αγορά ώστε, μέσω ενός πιο ισχυρού προϊόντος, να καθορίζουν «στόχους πωλήσεων» και για άλλους λιγότερο εμπορικούς κωδικούς. Μια παραλλαγή της πρακτικής αυτής είναι και η επιβολή λίστας παραγγελιών στο λιανεμπόριο από εταιρείες οι οποίες διαθέτουν στην κατανάλωση ένα πολύ ισχυρό προϊόν. Πρακτικά οι εν λόγω παραγωγοί- εισαγωγείς συναρτούν το σύνολο των παραγγελιών που πραγματοποιούν οι πελάτες τους με το προϊόν τους αυτό.

Η κατάληψη χώρων στα ράφια με επιθετικές πρακτικές είναι μια ακόμη περίπτωση παράτυπων πρακτικών προώθησης προϊόντων στη λιανική. Η Επιτροπή έχει ήδη επιβάλλει πρόστιμα σε μεγάλους προμηθευτές της λιανικής και, όπως αναφέρουν πληροφορίες του σελφ σέρβις, μέσα στους επόμενους μήνες θα κινήσει ανάλογες διαδικασίες και για άλλους ισχυρούς προμήθευες. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, πρακτικές όπως οι προαναφερόμενες είναι αυτές που οδηγούν σε από κοινού αυξήσεις τιμών, στην επιβολή τιμών και περιθωρίων κέρδους, στον περιορισμό της παραγωγής, στον καταμερισμό των αγορών, στην κατανομή των πελατών, στη νόθευση των διαγωνισμών κά.