Με την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών η περίοδος «εκεχειρίας» για την Ελλάδα τελείωσε. Μπορεί δε οι νέοι συσχετισμοί στο γερμανικό πολιτικό σύστημα να απομάκρυναν το Β. Σόιμπλε από το Eurogroup, δεν αναμένεται, όμως, να φέρουν χαλάρωση στις απαιτήσεις των πιστωτών για ακλόνητη δημοσιονομική πειθαρχία στη χώρα, με κάθε κόστος. Η τάση αυτή ενισχύεται, δεδομένου πως ουδείς στην Ευρώπη –όχι πια μόνο στην Αθήνα– διατίθεται να συζητήσει για ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας, μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Tι σημαίνει αυτό; Οι στόχοι στην Ελλάδα πρέπει να επιτευχθούν πάση θυσία και ειδικά ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως προβλέπεται και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή, και το οποίο ενσωματώνει δέσμη νέων επώδυνων μέτρων για τους φορολογούμενους.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι, είναι απολύτως επιβεβλημένο αφενός να συνεχίσουν οι φορολογούμενοι να καλύπτουν με επαρκή ρυθμό τις φορολογικές τους υποχρεώσεις παρά τη διαπιστωμένη ήδη κόπωσή τους και να επιτευχθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη 1,8% φέτος και περίπου 2,4% τον επόμενο χρόνο. Και στα δύο πεδία υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας, ενώ ειδικά ως προς την ανάπτυξη κρίσιμα είναι τα μακροοικονομικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου, που σταδιακά θα ξεκινήσουν να δημοσιοποιούνται το επόμενο διάστημα, παρέχοντας τις πρώτες ενδείξεις για το δύσκολο στοίχημα.

Πάντως, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη φέτος να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα στους οικονομικά ασθενέστερους από το «πλεόνασμα» του πλεονάσματος, που όπως όλα δείχνουν θα πετύχει και το 2017. Τα περιθώρια ελιγμών είναι βέβαια στενά, στενότερα από πέρσι, ενώ φέτος είναι η τελευταία χρονιά πριν τη λήξη του προγράμματος (Αύγουστο του 2018) που μπορεί να δοθούν κάποιες παροχές. Τον επόμενο χρόνο ο πήχης για το πλεόνασμα εκτινάσσεται στο 3,5% του ΑΕΠ, στόχος που από μόνος του κάνει την άσκηση δύσκολη, ενώ στις παροχές ακόμη και φέτος η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά, με δεδομένο ότι για το ΔΝΤ δεν έχει φύγει ποτέ από το κάδρο η απαίτηση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2018. Το Ταμείο παραμένει δύσπιστο για τη δυναμική που έχουν τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα να στηρίξουν την επίτευξη ενός τέτοιου δημοσιονομικού στόχου, ιδίως όταν δεν είναι διασφαλισμένη η πρόβλεψη για μια ισχυρή ανάκαμψη. Διατηρεί δε ζωντανή την απειλή να ζητήσει μέτρα, που μπορεί να σημάνουν την επίσπευση της εφαρμογής των χειρότερων για το αφορολόγητο και τις συντάξεις. Μάλιστα, η σχετική συζήτηση θα συμπέσει χρονικά με την τρίτη αξιολόγηση και τις δύσκολες συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2018.

ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΗ Η ΑΓΟΡΑ
Στην αγορά, πάντως, ενώ τελειώνει σταδιακά μία από τις ισχυρότερες τουριστικές σεζόν των τελευταίων ετών, επιστρέφει το μούδιασμα, καθώς είναι πολλά τα συσσωρευμένα προβλήματα και οι υποχρεώσεις, ενόσω η αβεβαιότητα σε δύο μέτωπα παραμένει ισχυρή. Το πρώτο σχετίζεται με την απάντηση στο ζητούμενο, πόσο γρήγορα θα επανέλθει η οικονομία σε κανονικότητα, για την οποία ελάχιστη προϋπόθεση είναι η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, ώστε να εγκριθούν τον Οκτώβριο κονδύλια ύψους 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Το δεύτερο μέτωπο σχετίζεται με την απάντηση στο ζητούμενο, πότε θα ξεκινήσουν να ομαλοποιούνται οι συνθήκες στην ελληνική αγορά χρήματος.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό την τρίτη αξιολόγηση, για να σηματοδοτήσει το συντομότερο δυνατό την έναρξη της διαδικασίας εξόδου από τα μνημόνια και της επιστροφής του Δημοσίου και των μεγάλων επιχειρήσεων στις αγορές. Άλλωστε, αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσει να συγκεντρωθεί σύντομα ένα απόθεμα της τάξης των 14 δισ. ευρώ, που θα λειτουργήσει ως «κουμπαράς» για τη μετά τον Αύγουστο του 2018 εποχή, παρέχοντας τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στις αγορές πως η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους είναι διασφαλισμένη. Θέλει, παράλληλα, να τονώσει την αγορά, παίρνοντας το «πράσινο φως» για τα 800 εκατ. ευρώ, που θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου για τον επόμενο γύρο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων, εφόσον αποδείξουμε ότι απορροφήσαμε τα προηγούμενα. Τα κεφάλαια αυτά είναι πολύτιμα για πολλές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, που είναι προμηθευτές του Δημοσίου και που μπορεί υπό προϋποθέσεις να επαληθεύσουν την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος, τονώνοντας την εγχώρια κατανάλωση.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες εκτιμήσεις φορέων και ανεξάρτητων οργανισμών, συγκλίνουν στην εκτίμηση πως εκτός σοβαρού απροόπτου και με ισχυρές επιδόσεις στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του έτους η ανάπτυξη θα κινηθεί στην περιοχή του 1,8%. Κλειδί θα είναι το τρίτο τρίμηνο, από το οποίο εξαρτώνται πολλά, δεδομένου ότι η ανάπτυξη στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, κινούμενη στο 0,4% και το 0,8% αντιστοίχως, εμφάνισε ισχνές επιδόσεις.

Εάν τους επόμενους μήνες δεν υπάρξουν εμπλοκές και δημιουργηθούν κατά το μίνιμουμ συνθήκες σταθερότητας, χωρίς απρόοπτα σε κρίσιμους πυλώνες της οικονομίας, όπως ο τραπεζικός κλάδος, και χωρίς θερμά επεισόδια με το κουαρτέτο στη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης, μπορεί να ξεκινήσει να σταθεροποιείται ένα κλίμα αισιοδοξίας στην οικονομία.

Μεγάλος κίνδυνος και αστάθμητος παράγοντας παραμένει η στάση του ΔΝΤ. Ήδη το Σεπτέμβριο με τη στάση του προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και τον τραπεζικό κλάδο εξαιτίας των πιέσεων για διενέργεια ακόμη πιο αυστηρών ελέγχων ενεργητικού. Τελικώς σε αυτή τη φάση η κρίση αποφεύχθηκε και κλείδωσε η έναρξη των ελέγχων αντοχής των ελληνικών τραπεζών κάπως νωρίτερα το 2018 από το προβλεπόμενο, ώστε να ολοκληρωθούν το Μάιο, ενόσω η χώρα θα βρίσκεται ακόμα σε πρόγραμμα. Μεγάλο ζητούμενο τους επόμενους μήνες είναι η επίτευξη των στόχων των τραπεζών για μείωση των «κόκκινων» δανείων και δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός επανάκαμψης των καταθέσεων.

ΟΡΟΣΗΜΟ Ο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Πάντως, πολλά αναφορικά με τη δυναμική που θα αναπτυχθεί σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν από τα μέσα του Οκτωβρίου, δηλαδή μετά την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (13-15 Οκτωβρίου, Ουάσινγκτον). Εκεί θα κριθεί το πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα, για να μπει στην τελική ευθεία η τρίτη αξιολόγηση. Βάσει των διαθέσιμων έως τώρα πληροφοριών, αυτό τοποθετείται χρονικά μετά το τέλος του μήνα. Το βασικό θετικό σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται οι ξένοι εταίροι μας, είναι να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο, ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα επίμονοι στο κρίσιμο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, θεωρώντας πως πρέπει να εξελιχθούν ταχύτατα, προκειμένου να αποτελέσουν πόλο έλξης των αναγκαίων επενδυτικών κεφαλαίων.

«Έχουμε κοινό και ισχυρό συμφέρον να τελειώσει η αξιολόγηση γρήγορα ως το τέλος του έτους και όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού για μια καθαρή και ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018», ήταν το μήνυμα που μετέφεραν το τελευταίο διάστημα κορυφαίοι ξένοι αξιωματούχοι. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται πως επιδιώκει και η ελληνική πλευρά. Το θέμα είναι, ωστόσο, αυτό να φανεί και πρακτικά. Σχετικώς τα πρώτα δείγματα γραφής θα τα έχουμε τον επόμενο μήνα.