Δεν περνάει καιρός που να μην ανακοινώσει η Μασούτης ένα νέο deal εξαγοράς, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αυξήσει το τζίρο της, τα μερίδια αγοράς και την παρουσία της στον χάρτη
της οργανωμένης λιανικής. Μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 η βορειοελλαδική αλυσίδα ανακοίνωσε δύο εξαγορές, τη μία τον Οκτώβριο και τη δεύτερη τον Δεκέμβριο, με τις οποίες
πρόσθεσε στον ετήσιο κύκλο εργασιών της επιπλέον 40 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές του Δεκεμβρίου η αλυσίδα προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά δέκα από τα δεκαπέντε καταστήματα της επίσης βορειοελλαδικής αλυσίδας Family Super Market. Τα υπόλοιπα πέντε καταστήματα τέθηκαν εκτός συμφωνίας, καθότι εκκρεμεί δικαστική υπόθεση, βάσει της οποίας τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία της Family παραμένουν δεσμευμένα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Ιωάννη Μασούτη, περί τα μέσα του Δεκεμβρίου επρόκειτο να γνωστοποιηθεί το συμφωνητικό εξαγοράς της Family Super Market στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να λάβει την προβλεπόμενη από το νόμο έγκριση και να ενσωματωθεί στη συνέχεια το τοπικό δίκτυο της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας στη Μασούτης. Ως γνωστόν η Family Super Market έχει παρουσία με καταστήματά της στη Χαλκιδική, την Πτολεμαΐδα, τη Βέροια, την Κατερίνη, τα Γιαννιτσά, την Κομοτηνή και τη Χρυσούπολη Καβάλας.

Με τη νέα συμφωνία η Μασούτης θα προσθέσει περί τα 20 εκατ. ευρώ στον τζίρο της, καθώς σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της Family, ο κύκλος εργασιών της το 2020 ανήλθε σε 23,5 εκατ. ευρώ, έναντι 21,645 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, ενώ το καθαρό της αποτέλεσμα ήταν κερδοφόρο κατά 70.000 ευρώ έναντι οριακών ζημιών το 2019.

Εξάλλου, τον περασμένο Οκτώβριο η Μασούτης προχώρησε σε συμφωνία εξαγοράς των καταστημάτων λιανικής και χονδρικής της εταιρείας Αφοί Δενάξα. Η σχετική συμφωνία γνωστοποιήθηκε στην επιτροπή ανταγωνισμού στις 13 Οκτωβρίου. Η Αφοί Δενάξα έχει έδρα στη Θήρα. Τα καταστήματά της που περνούν υπό τον έλεγχο της Μασούτης, δραστηριοποιούνται στη Σαντορίνη, τη Μύκονο και την Αττική. Με την εξαγορά τους η Μασούτης προσθέτει στον τζίρο της επιπλέον 20 εκατ. ευρώ. Η Αφοί Δεναξά, που διαθέτει αρκετά ιδιόκτητα ακίνητα και αγροτεμάχια στη Σαντορίνη, με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, εμφάνισε το 2020 κύκλο εργασιών της 20 εκατ. ευρώ έναντι 26,5 εκατ. ευρώ το 2019, καθαρά κέρδη 1,179 εκατ. ευρώ έναντι 1,084 ευρώ το προηγούμενο έτος και ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 2,09 εκατ. ευρώ έναντι 936.143 ευρώ το 2019.

Αυξημένος κατά 5%-6% ο τζίρος του 2022
Συνολικά τη χρήση του 2022 ο κύκλος εργασιών της μεγάλης βορειοελλαδικής αλυσίδας, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Μασούτη, εκτιμάται ότι θα κλείσει με αύξηση της τάξης του 5%-6% σε σύγκριση με το 2021, αλλά με κερδοφορία υπό πίεση, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και του ανταγωνισμού στις τιμές στο «καλάθι του νοικοκυριού» και εν γένει των προσφορών.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2021 η Μασούτης εμφάνισε οριακή αύξηση τζίρου 0,1% έναντι του 2021. Οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 883,473 εκατ. ευρώ, τα μικτά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 6,4% στα 231,245 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά της κέρδη (EBIT) μειώθηκαν κατά 0,5%, διαμορφούμενα στα 21,728 εκατ. ευρώ, και τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 59,221 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η αλυσίδα πέτυχε να αυξήσει κατά 20,03% τα καθαρά της κέρδη, τα οποία ανήλθαν σε 11,349 εκατ. ευρώ.