Μέσα από στοχευμένες δράσεις του Επιμελητηρίου Πιερίας για την ανάδειξη του φρέσκου μυδιού Πιερίας, επιτυγχάνεται σταδιακά και η υπεραξία στο εν λόγω προϊόν – σήμα κατατεθέν της Πιερίας: «Πλέον το φρέσκο μύδι Πιερίας πωλείται στο 1 ευρώ. Σήμερα η παραγωγή μυδιών Πιερίας κατέχει το 61,5% της παραγωγής σε όλη την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο εστιατόριο «Ερατώ» στο Λιτόχωρο, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Δράσεις προώθησης, προβολής και αύξησης της αναγνωρισιμότητας του φρέσκου Μυδιού Πιερίας στην αγορά της Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου και Γαλλίας», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020», που ανέλαβε το Επιμελητήριο Πιερίας, δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν την Πιερία από την Παρασκευή 10 έως και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023, με στόχο να προβληθεί η ανώτερη ποιότητα των φρέσκων μυδιών Πιερίας.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι οι Ιταλοί παίρνουν τα μύδια όπως είναι με την πλεξούδα και τα επεξεργάζονται, τα συσκευάζουν και τα στέλνουν ξανά στην Ελλάδα, με την πώληση να ανέρχεται στα 4-5 ευρώ. «Αυτήν την υπεραξία θα προσπαθήσουμε να την κερδίσουμε» σχολίασε, υπογραμμίζοντας ότι ο επόμενος στόχος του Επιμελητηρίου είναι η εξεύρεση και εκμετάλλευση προγράμματος για τη χρηματοδότηση κατασκευής ενός σύγχρονου Συσκευαστηρίου Μυδιών κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Αναφορικά, η ετήσια δυναμικότητα μυδιών στην Πιερία ανέρχεται σε 10.500 τόνους.

Στόχος η απόκτηση ονόματος προέλευσης για τα Μύδια Πιερίας
Ένα από τα βασικά βήματα που ακολουθεί το Επιμελητήριο της Πιερίας είναι η ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων μυδοκαλλιέργειας. «Έτσι, λοιπόν, εκδώσαμε έναν οδηγό εξωστρέφειας (σε συνεργασία με το ΣΕΒΕ), που δείχνει τι ακριβώς πρέπει να κάνει μία επιχείρηση ώστε να πουλήσει εκτός Κατερίνης και Ελλάδας τα προϊόντα της. Το επόμενο βήμα ήταν η κατοχύρωση της επωνυμίας τους μέσω απόκτησης συλλογικού σήματος στην ευρωπαϊκή αγορά» ανέφερε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Ο Σάββας Ρούσσος, υπεύθυνος δημόσιων σχέσεων του Επιμελητηρίου Πιερίας, μιλώντας στο FOODReporter, υπογράμμισε ότι στόχος του Επιμελητηρίου Πιερίας είναι η απόκτηση ονόματος προέλευσης, μία διαδικασία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από το 2022. «Τα μύδια Πιερίας είναι ένα προϊόν εξαιρετικής διατροφικής αξίας, γευστικότατο, το οποίο καλλιεργείται στα νερά του Θερμαϊκού. Τα μύδια Πιερίας είναι εξαιρετικά, γιατί είναι εξαιρετικά και τα νερά του Θερμαϊκού» ανέφερε με τη σειρά της η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι γύρω στο 95% της παραγωγής μυδιών Πιερίας εξάγεται σε χώρες εκτός της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο Σάββας Ρούσσος ανέφερε στο FOODReporter, ότι η Ιταλία είναι η βασική χώρα στην οποία εξάγονται τα μύδια Πιερίας, με την Ισπανία και τη Γαλλία να ακολουθούν.

Επιπλέον, η Δράση περιελάμβανε και την επίσκεψη στις Μονάδες Παραγωγής των Μυδιών στο Μακρύγυαλο. Σημειώνεται ότι η θερμοκρασία των νερών έχει ιδιαίτερη σημασία για την επιβίωση των μυδιών, γεγονός το οποίο αποτελεί πρόκληση σήμερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον Τάσο Δραγάνη, πρόεδρο των Μυδοκαλλιεργητών της Πιερίας. Οι μυδοκαλλιεργητές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο βάθος όπου αναπτύσσονται τα μύδια, ώστε να βρίσκονται πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία. Ο κ. Δραγάνης τόνισε ότι η συγκομιδή πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και η διαδικασία από τη μυδοκαλλιέργεια μέχρι το πιάτο του καταναλωτή διαρκεί περίπου 12-14 μήνες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter