Θετικό προδιαγράφεται το μέλλον της αγοράς τροφίμων της βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελεχών αρκετών επιχειρήσεων της περιοχής στο περιοδικό μας, με αφορμή την πραγματοποίηση της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού - Detrop. Οι δυνατότητες των επιχειρήσεων του κλάδου εκτιμάται πως είναι μεγάλες, δεδομένης της προοπτικής ακόμη μεγαλύτερης αύξησης των μεγεθών της βορειοελλαδικής αγοράς

Θετικό προδιαγράφεται το μέλλον της αγοράς τροφίμων της βόρειας Ελλάδας μέσα από τις δηλώσεις των στελεχών σημαντικών επιχειρήσεων της περιοχής. Οι δυνατότητες των επιχειρήσεων του κλάδου κρίνεται πως είναι μεγάλες, με προοπτική ακόμη μεγαλύτερης αύξησης των μεγεθών της συγκεκριμένης αγοράς. Παράγοντες που συνηγορούν σε αυτή την εκτίμηση είναι μεταξύ άλλων οι σταθερά ανοδικοί ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων, η εξωστρέφεια και οι συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς και ο έντονος εξαγωγικός προσανατολισμός αρκετών εξ αυτών.

Το «σελφ σέρβις» με αφορμή την πραγματοποίηση της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού Detrop παρουσιάζει μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του λιανεμπορίου και της διανομής τροφίμων στη βόρεια Ελλάδα.

ΜΕΒΓΑΛ

Στόχος τώρα η αγορά των Βαλκανίων

Ακολουθώντας τα τελευταία δέκα χρόνια διαρκή αναπτυξιακή πορεία, η εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ έφτασε σήμερα να κατέχει την 3η θέση στον κλάδο των βιομηχανιών γαλακτοκομικών προϊόντων, την 8η στον κλάδο των βιομηχανιών τροφίμων και την 40η στο σύνολο των ελληνικών εταιρειών από πλευράς τζίρου.

Οι επενδύσεις της εταιρείας το 2001 άγγιξαν τα 5, 870 εκατ. ευρώ και αφορούσαν την αυτοματοποίηση της παραλαβής, διακίνησης και διαχείρισης της πρώτης ύλης, καθώς και τη μονάδα επεξεργασίας τυρογάλακτος στο εργοστάσιό της στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, την αποπεράτωση και λειτουργία των κέντρων διανομής στα Χανιά και στο Βόλο και τη μερική αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων διανομής. Το επενδυτικό πρόγραμμα του 2002, ύψους 9 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, στην ανάπτυξη των δικτύων διανομής και στην εξασφάλιση σύγχρονων πληροφοριακών προγραμμάτων (ERP). Το νέο τριετές επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ και αφορούν σε νέες παραγωγικές μονάδες, καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη του λογισμικού συστήματος. Πρόσφατα η ΜΕΒΓΑΛ εξαγόρασε παραγωγική μονάδα στη Βουλγαρία, στοχεύοντας στην εξάπλωση των εξαγωγών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία της με τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑ για την παραγωγή νέων προϊόντων.

Η εταιρεία συνεργάζεται με όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε πανελλαδική κλίμακα και οι όροι της συνεργασίας υπαγορεύονται από ετήσιες συμφωνίες, οι οποίες καλύπτουν την προώθηση και διανομή των προϊόντων της. Βασικός στόχος της ΜΕΒΓΑΛ είναι η συνεχής ανάπτυξη και εδραίωση του δικτύου της, καθώς και η σταθερή παροχή απολαυστικών και υγιεινών προϊόντων προς τους καταναλωτές. Η προσέγγιση των καταναλωτών στηρίζεται σε ένα επικοινωνιακό πρόγραμμα μέσω του οποίου αναδεικνύεται η ποιότητα των προϊόντων της εταιρείας και τα πλεονεκτήματα από την κατανάλωσή τους.

Η ΜΕΒΓΑΛ υπήρξε η πρώτη γαλακτοβιομηχανία που πριν από 15 χρόνια δραστηριοποιήθηκε και στις τρεις κατηγορίες γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα-γιαούρτι-τυροκομικά). Σήμερα διαθέτει ένα άρτια οργανωμένο δίκτυο διανομής, που καλύπτει περισσότερα από 22.000 μικρά και μεγάλα σημεία πώλησης πανελλαδικά. Οι εξαγωγές της αποτελούν σήμερα το 13% περίπου του συνολικού κύκλου εργασιών με υψηλό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης. Η ΜΕΒΓΑΛ εξάγει τα προϊόντα της σε 25 χώρες, δραστηριοποιούμενη κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ΗΠΑ, τον Καναδά και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτριο Κορωνάκη, γενικό διευθυντή της ΜΕΒΓΑΛ, «η βελτίωση της κερδοφορίας της εταιρείας αποτελεί εχέγγυο για μεγαλύτερες επενδύσεις και εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού. Με όπλα μας τη συστηματική διαφημιστική υποστήριξη των προϊόντων μας καθώς και την συνεχή εξάπλωση των δικτύων διανομής τους, στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των μεριδίων αγοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού».

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας εκτιμούν ότι η κατοχύρωση της φέτας ως ελληνικού Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την ελληνική γαλακτοβιομηχανία καθώς θα οδηγήσει σε μεγάλη διεύρυνση των εξαγωγών τα επόμενα χρόνια όχι μόνο στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και πέρα από αυτά.

ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ

Η εταιρεία έχει να επιδείξει την τελευταία δεκαετία σημαντικότατες επενδύσεις, με αποτέλεσμα την αλλαγή σε μεγάλο βαθμό του αναπτυξιακού προφίλ της εταιρείας και την αύξηση των οικονομικών της δεικτών.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της επιχείρησης ξεκίνησε το 1996 και μέχρι το τέλος του 2002 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις συνολικού ύψους 4,5 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα του προγράμματος αυτού είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, αφού η εταιρεία διαθέτει πλέον νέες κτηριακές εγκαταστάσεις με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, αυτοματισμό της παραγωγικής διαδικασίας, υποδειγματική λειτουργία αποθηκών και άρτια οργανωμένο τμήμα ποιοτικού ελέγχου. Τέλος, από τις αρχές του 2003 ξεκινά το νέο τριετές επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, ύψους 9 εκατ. ευρώ που αφορά τόσο στον εκσυγχρονισμό των κτηριακών εγκαταστάσεων, όσο και στον ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό της μονάδας επεξεργασίας σουσαμιού και παραγωγής ταχινιού.

Στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου κατανάλωσης του χαλβά και του ταχινιού, καθώς και τα δύο προϊόντα αποτελούν κομμάτι της φυσικής και υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Οι νέες γευστικές ιδέες και προτάσεις αρκετών γευσιγνωστών, που με την αρωγή της εταιρείας προτείνουν τη χρήση του χαλβά και του ταχινιού στην καθημερινή μαγειρική και ζαχαροπλαστική, συμβάλουν στην υλοποίηση αυτού του στόχου που έχει θέσει η μακεδονική εταιρεία.

Για την προσέγγιση των καταναλωτών χρησιμοποιούνται εκτός από τα εκπτωτικά stickers επί ορισμένων προϊόντων της, και δύο νέες συσκευασίες: α) Μακεδονικός Χαλβάς 500 γρμ και Μακεδονικός Χαλβάς 500 γρμ με επικάλυψη σοκολάτας, οι συσκευασίες των οποίων είναι ένα σκεύος-δώρο στον καταναλωτή για το σερβίρισμα του προϊόντος ως πρακτικό τάπερ ή για τη φύλαξή του. β) Μακεδονικός Χαλβάς 1 κιλού, συσκευασμένος σε στρογγυλή φόρμα, η οποία στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική (π.χ. για το ζελέ) ή στη μαγειρική για το σερβίρισμα του ριζότο ή του πιλαφιού.

Τα βασικά προϊόντα που παράγει η εταιρεία είναι: Μακεδονικός Χαλβάς, Μακεδονικό Ταχίνι, Μακεδονικό Ταχίνι ολικής αλέσεως, μαρμελάδες Hai και Νάουσα, πραλίνα φουντουκιού Hai, γκοφρέτες πουράκια, παστέλι σησαμιού Sesame Snack. Η εταιρεία δραστηριοποιείται επίσης στην επεξεργασία και εμπορία σησαμιού. Από φέτος προτίθεται να προχωρήσει στην παραγωγή Βιολογικού Μακεδονικού χαλβά, συμπληρώνοντας έτσι τη σειρά των προϊόντων της, δηλαδή του βιολογικού ταχινιού, του βιολογικού σησαμιού, του βιολογικού παστελιού καθώς και της βιολογικής ζάχαρης.

Σήμερα οι εξαγωγές της εταιρείας αντιστοιχούν στο 50% σχεδόν του συνολικού τζίρου της και κατευθύνονται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αμερικής του Καναδά και της Αυστραλίας.

ΚΑΛΛΟΝΗ ΑΕ

Η ΚΑΛΛΟΝΗ ΑΕ δραστηριοποιείται από το 1950 και είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου παραγωγής και τυποποίησης ιχθυηρών. Σήμερα λειτουργεί σε εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 16.000 τ.μ. με παραγωγή 2.000 τόνων ετησίως. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε μία επένδυση της τάξεως των 5,869 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τον πλήρη μηχανολογικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της και την χρησιμοποίηση τεχνολογιών αιχμής στην παραγωγική διαδικασία. Οι δυνατότητες των αυτοματοποιημένων γραμμών παραγωγής, των ψυκτικών θαλάμων και των θαλάμων καπνίσματος των αλιευμάτων έχουν προβλεφθεί έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς για νέα προϊόντα και να αντεπεξέρχονται στην εκάστοτε ζήτηση, μειώνοντας συνολικά το κόστος παραγωγής. Η ΚΑΛΛΟΝΗ είναι η πρώτη εταιρεία του κλάδου που πιστοποιήθηκε κατά ISO 9002, ενώ στο άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου της εφαρμόζεται το σύστημα HACCP.

Η γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνει αλίπαστα (αντσούγιες, σαρδέλες, κολιούς), καπνιστά ψάρια (αντσούγιες, σαρδέλες, σκουμπριά) φιλέτα αλιπάστων και καπνιστών ψαριών, μαρινάτα φιλέτα ψαριών (γαύρο, σαρδέλα, ρέγκα, χταποδάκι ξιδάτο) κονσερβοειδή, ταραμά, καθώς και τέσσερα είδη ελιών, μεταξύ των οποίων και τη Θρούμπα Θάσου. Τα παραπάνω είδη διατίθενται σε συσκευασίες διαφόρων μεγεθών για μεταπώληση χύμα, καθώς και σε τυποποιημένες ατομικές συσκευασίες. Περισσότερο από το μισό της παραγωγής απορροφάται από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε όλη την επικράτεια.

Η ΚΑΛΛΟΝΗ ήταν η πρώτη που καθιέρωσε στην αγορά τη συσκευασία σε γυάλινο βάζο, ανανέωσε όλες τις συσκευασίες της και επανακυκλοφόρησε όλα τα φιλέτα της σε διαφανή πλαστικά δισκάκια των 150 γρμ, 800 γρμ και 1700 γρμ.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί συνδυασμό διαφημιστικών μέσων και στηρίζει τις πωλήσεις των προϊόντων της με προωθητικές ενέργειες στα σημεία πώλησης, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε κλαδικές εκθέσεις του εσωτερικού, αλλά και σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών, προκειμένου να υποστηρίξει τις εξαγωγές της. Σήμερα παράγει και διαθέτει στην αγορά 185 κωδικούς. Η κάλυψη της εσωτερικής αγοράς και η υποστήριξη των πωλήσεων καλύπτεται από δίκτυο διανομής το οποίο δραστηριοποιείται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα συνεργάζεται με αντιπροσώπους που διοχετεύουν τα προϊόντα της σε όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

Στόχοι της είναι η περαιτέρω ανάπτυξή της, η διατήρηση της ποιότητας που χαρακτηρίζει τα προϊόντα της, η διείσδυση σε νέες αγορές και το λανσάρισμα νέων προϊόντων. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση και γενικότερα όλος ο κλάδος είναι η εύρεση ικανής ποσότητας και άριστης ποιότητας πρώτης ύλης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΕ

Επεξεργασία και εμπορία ιχθυηρών και οστρακοειδών

Η εταιρεία ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΕ δραστηριοποιείται στον κλάδο των φρέσκων και κατεψυγμένων αλιευμάτων από το 1962, έχοντας αρχικά τη μορφή ατομικής επιχείρησης. Το 1988 μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία με έδρα στο 17ο χλμ της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης Πολυγύρου, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 14 στρεμμάτων, χώρους παραγωγής 6.000 τ.μ. και ψυκτικούς θαλάμους 4.000 κυβικών μέτρων. Τα προϊόντα της παράγονται σε μία από τις πλέον σύγχρονες και αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής κατεψυγμένων στη χώρα, διαθέτοντας τις συσκευασίες τύπου darfresh (σε κενό αέρος), που συμβάλλουν μεταξύ άλλων και στην καλύτερη συντήρηση των προϊόντων.

Η εταιρεία εφαρμόζει κανόνες ορθής υγιεινής (GMP) και σύστημα ανάλυσης κρίσιμων σημείων HACCP από τον φορέα πιστοποίησης Lloyd΄s Register Quality Assurance. Η υποστήριξη των προαναφερθέντων συστημάτων ποιότητας πραγματοποιείται στο χημικό εργαστήριο του εργοστασίου της, το οποίο καλύπτει όλες τις αναγκαίες μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις.

Σήμερα επεξεργάζεται και διακινεί περισσότερους από 20 τόνους αλιευμάτων ημερησίως, διαθέτοντας 240 κωδικούς κατεψυγμένων και 140 κωδικούς φρέσκων ψαριών, οστρακοειδών, υγράλατου βακαλάου και καπνιστής ρέγκας. Στο πελατολόγιό της συμπεριλαμβάνονται μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μονάδες μαζικής εστίασης (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ουζερί) και ιχθυοπωλεία, ενώ η διακίνηση των προϊόντων της γίνεται με 23 ιδιόκτητα φορτηγά ψυγεία.

Η σειρά κατεψυγμένων προϊόντων Αρχιπέλαγος, που απευθύνεται στα καταστήματα λιανικής, διατίθεται σε συσκευασίες του ενός κιλού, σε πλαστικά σκαφάκια 500 γρμ και 750 γρμ (darfresh) και περιλαμβάνει: κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές), μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακούς), ψάρια (γλώσσες, λιθρίνια, βακαλάο, γαλέο, μπαρμπούνι, ξιφία, πέρκα, σολομό και σφυρίδα) και παναρισμένα προϊόντα (κροκέτες, φιλετάκια μπακαλιάρου, καλαμαράκια κ.ά).

Η Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΕ πραγματοποίησε το 2002 κύκλο εργασιών περί τα 13 εκατ. ευρώ (εκτίμηση) με το 40% να πραγματοποιείται σε χώρες του εξωτερικού. Το τελευταίο τετράμηνο του 2002, με στόχο την αύξηση των πωλήσεων, άλλαξε η εμπορική διεύθυνση της εταιρείας, ενισχύθηκε το τμήμα πωλήσεων εσωτερικού με προσλήψεις στελεχών και με νέες συνεργασίες αντιπροσώπων στη βόρεια Ελλάδα καθώς και στα νησιά Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Για το 2003 η εταιρεία έχει ήδη κλείσει εμπορικές συμφωνίες με τις περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στη βόρεια Ελλάδα. Ταυτόχρονα έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τις μεγάλες αλυσίδες των Αθηνών, με μερικές από τις οποίες βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Εντός του τρέχοντος εξαμήνου θα προχωρήσει σε αναμόρφωση της εταιρικής ταυτότητας και των συσκευασιών της, ενώ θα ακολουθήσει διαφημιστική καμπάνια για την προώθηση των προϊόντων της. Ταυτόχρονα θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η αρχική εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος αξιοποίησης των επιχειρησιακών πόρων (ΕRP), που καλύπτει τον τομέα των logistics.

Το κύκλωμα της εμπορικής και οικονομικής διαχείρισης πλαισιώνεται από ένα ισχυρό management information system (ΜΙS)

Τέλος, στους άμεσους στόχους της επιχείρησης είναι η δημιουργία υποκαταστήματος με έδρα στην Αθήνα και η επέκταση του δικτύου των πωλήσεων στη νότια Ελλάδα.

ΕΨΑ

Πηλιορείτικη δροσιά σε κλασική φιάλη

Η ΕΨΑ γιορτάζει φέτος τα 80 χρόνια μιας επιτυχημένης παρουσίας στην αγορά των αναψυκτικών. Με 82 άτομα μόνιμο προσωπικό και ένα εργοστάσιο ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού στυλ με δυναμικότητα 20.000 γυάλινων φιαλών και 12.000 κουτιών αλουμινίου την ώρα, κατέχει μερίδιο 3% στην αγορά της κατηγορίας της. Η εταιρεία κινείται αυτοδύναμα (με ίδια κεφάλαια) και επενδύει διαρκώς τόσο στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού της εξοπλισμού όσο και στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού. Το 1999 επενδύθηκαν 1,317 εκατ. ευρώ και το 2001 1,206 εκατ. ευρώ κυρίως σε κτηριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, αυτοκίνητα διανομής και ανθρώπινο δυναμικό. Ο κύκλος εργασιών της ήταν το 2002 7,336 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 1,173 εκατ. ευρώ, ενώ και για το 2003 αναμένεται οι πωλήσεις να κινηθούν στα ίδια επίπεδα.

Σήμερα η ΕΨΑ καλύπτει περίπου το 70% της χώρας με τοπικούς αντιπροσώπους και επιλεγμένα σημεία πώλησης και βασικός στόχος της είναι η κάλυψη του συνόλου της επικράτειας με διαρκή επέκταση του δικτύου διανομής της. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας εκτιμούν ότι η χώρα μας βρίσκεται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα της κατά κεφαλήν κατανάλωσης χυμών, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που σημαίνει ότι τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Η αγορά του κλάδου έχει μια αύξηση της τάξης του 2,5% στα αναψυκτικά, ενώ το μέλλον διαγράφεται περισσότερο ευοίωνο για την αγορά των χυμών. Όπως επισημαίνουν, η ΕΨΑ αντιμετωπίζει δυσκολίες «ελαφρού τύπου» στον χώρο των προμηθευτών και της παραγωγής και περισσότερο σοβαρές στη διάθεση των προϊόντων της, είτε από την επιθετική πολιτική των αλυσίδων λιανικής πώλησης έναντι των παραγωγών για συνεχή αύξηση των περιθωρίων κέρδους είτε από τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών.

Η εταιρεία έχει από νωρίς οικοδομήσει μεθοδικά το image των προϊόντων της στην αγορά, έτσι ώστε το όραμα, η φιλοσοφία και η ταυτότητά της να τα χαρακτηρίζει και να τα καθιστά ευδιάκριτα. Στον πόλεμο της τιμής στο ράφι έχει να αντιτάξει την επωνυμία προέλευσης, τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας και την προστασία των προϊόντων της από επιβλαβείς ουσίες.

Εκτός από την παρουσία της στον ελλαδικό χώρο, πρόσφατα ανέπτυξε και την εξαγωγική της δραστηριότητα με διάθεση των προϊόντων της στον Καναδά, τη Νέα Υόρκη, σε χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης και στην Κύπρο.

93 ΑΕ

Από τη Θεσσαλονίκη σε όλη την Ελλάδα

Η 93 ΑΕ ειδικεύεται από το 1993 σε προωθητικές ενέργειες σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε συνοδευτικά δώρα (premius, on pack) για εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων. Η προηγούμενη χρήση (Ιούνιος 2001-Ιούνιος 2002) έκλεισε με πωλήσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ και ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης υπερβαίνει το 130% με αναμενόμενο στόχο τα 14 εκατ. ευρώ έως τον Ιούνιο του 2003. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, η ραγδαία αυτή ανάπτυξη στηρίχθηκε τόσο στην ενίσχυση του στελεχικού δυναμικού όσο και στην πλήρη αναδιοργάνωση της οργανωτικής της δομής. Η νέα δομή της 93 ΑΕ καλύπτει όλη την ελληνική αγορά με δύο κέντρα (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), με κεντρικές αποθήκες 1600 τ.μ. και συνολικό προσωπικό 26 ατόμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία, παρ’ όλο που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, έχει σταθερές συνεργασίες με τις περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εταιρείες καλλυντικών προϊόντων που εδρεύουν στην Αθήνα.

Το επόμενο βήμα της είναι η συμπλήρωση της γκάμας των αντιπροσωπειών και προϊόντων που απευθύνονται στα promotion των σούπερ μάρκετ και στα συνοδευτικά (premius). Ήδη η 93 ΑΕ αντιπροσωπεύει τα είδη κουζίνας San Ignatio, τις ηλεκτρικές συσκευές Home Tec και Mico, τα κρύσταλλα Βohemia και τα λευκά είδη Casa Bianka Collection.

Η συνεργασία με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα καλή επειδή τα προϊόντα της 93 ΑΕ αποτελούν κερδοφόρες προτάσεις και προσθέτουν τζίρο σε νέες κατηγορίες.

Η δραστηριότητα της επιχείρησης (εισαγωγές, εμπορία και διανομή) δεν σταματά απλώς στην πώληση του promotion ή του συνοδευτικού δώρου. Η φιλοσοφία και η οργάνωση της καλύπτει: τη συνεργασία με το τμήμα marketing του πελάτη, την επιλογή του κατάλληλου promotion, την υποστήριξη με το απαραίτητο έντυπο υλικό

merchandising από τους πωλητές της επιχείρησης και τη δυνατότητα επιστροφής προϊόντων κατόπιν συμφωνίας.

Οι στόχοι της επιχείρησης για τη χρονιά που διανύουμε είναι η αρτιότερη εσωτερική οργάνωση, η ανάπτυξη της προσφερόμενης γκάμας υπηρεσιών, η κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου πελατολογίου, καθώς και η ποιοτική σταθερότητα στις σχέσεις της με τους πελάτες.

Η 93 ΑΕ εκτιμά ότι η διεθνοποίηση της αγοράς και ο έντονος ανταγωνισμός στα σούπερ μάρκετ αλλά και στις εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων θα παραμείνουν ως χαρακτηριστικά της αγοράς και τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς η απάντηση στο πρόβλημα του εντεινόμενου ανταγωνισμού είναι η σωστή προσέγγιση του τελικού καταναλωτή, με στόχο την ικανοποίησή του μέσω promotion, συνοδευτικών και premium, τα οποία στηρίζουν το brand name των συνεργατών.

ΑΦΟΙ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΝΟΜΩΝ ΑΕ

Σε φάση δυναμικής ανάπτυξης

Η εταιρεία ΑΦΟΙ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΝΟΜΩΝ ΑΕ παρέχει εδώ και χρόνια ολοκληρωμένες υπηρεσίες logistics υψηλού επιπέδου σε έναν μεγάλο αριθμό αναγνωρισμένων εταιρειών στον χώρο των καταναλωτικών προϊόντων. Καλύπτει με τη λειτουργία της όλη την περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας με τρία τμήματα πωλήσεων, που εκτείνονται από το πιο μικρό σημείο πώλησης μέχρι τα key accounts της περιοχής. Στόχοι της για την επόμενη διετία είναι η ανάπτυξη παροχής υπηρεσιών κυρίως σε δύο άξονες: α) παροχή υπηρεσιών στην ανάπτυξη συγκεκριμένου επιπέδου πελατών (Κey account, ομίλων) και β) διανομή προϊόντων κρύας και ζεστής αγοράς door to door σε όλη την κεντρική Μακεδονία.

Για το σκοπό αυτό η εταιρεία προχωρά στην ολοκλήρωση της αναβάθμισης του μηχανογραφικού της συστήματος, στον εφοδιασμό με φορητούς υπολογιστές όλου του προσωπικού που συμμετέχει στην ανάπτυξη του πελατολογίου της, καθώς και στον πλήρη εκσυγχρονισμό της αποθήκης της.

Μέσα στην τελευταία διετία ολοκληρώθηκε η επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεών της με την προσθήκη χώρου 1200 τ.μ. Αυξήθηκε σημαντικά ο στόλος των οχημάτων και δημιουργήθηκαν νέοι χώροι φύλαξης-εναπόθεσης προϊόντων ζεστής και κρύας αγοράς. Επίσης η δημιουργία εντός του 2002 ενός νέου τμήματος πωλήσεων με στόχο την μικρή αγορά ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία της ιδιαίτερα στα αντίστοιχα σημεία πώλησης (καταστήματα ψιλικών, περίπτερα).

Η συνεργασία της επιχείρησης με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, ανάλογα με τις προσφερόμενες υπηρεσίες, κατανέμεται σε τρία επίπεδα: α) πλήρες service (λήψη παραγγελιών, merchandising, διανομή), β) λήψη παραγγελιών και merchandising γ) διανομή.

Στρατηγικά η εταιρεία στοχεύει στην ανάπτυξη όλων των καναλιών διανομής, με διαφορετικό τρόπο και ανάλογα με τις ευκαιρίες που κάθε φορά παρουσιάζονται. Το τμήμα ανάπτυξης των πελατών σχεδιάζει και υλοποιεί projects από τα μικρότερα σημεία πώλησης μέχρι τους πελάτες key accounts που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια της Μακεδονίας. Βασικός και κατευθυντήριος άξονας είναι η διαφοροποίησή της από τον ανταγωνισμό και η όσο το δυνατόν καλύτερη παροχή υπηρεσιών σε πελάτες και προμηθευτές.

Η δραστηριότητά της αγγίζει και την παραγωγή και την εμπορία. Η μεταποίηση και συσκευασία μπαχαρικών και αρωματικών φυτών γεννήθηκε στη βόρεια Ελλάδα μαζί με την ίδια την εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται από το 1958 και διεκδικεί τη θέση που της αρμόζει στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές εμπορικές συμφωνίες με μεγάλους ομίλους της αγοράς, οι οποίες αναμένεται να αποδώσουν σοβαρά αποτελέσματα μέσα στο προσεχές διάστημα.

Σήμερα οι υπεύθυνοι της επιχείρησης εκτιμούν ότι οι γρήγορες αλλαγές στην αγορά απαιτούν εξίσου γρήγορες κινήσεις και αναπροσαρμογές σε στόχους και στρατηγικές και πιστεύουν ότι το πλεονέκτημα της άμεσης ανταπόκρισης στα αιτήματα της αγοράς αποτελεί κριτήριο για τη διαχρονικότητα κάθε ανταγωνιστικής εταιρείας.

Κ. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΑΕ

Στόχος η μεγάλη αγορά της Αθήνας

Η Κ. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΑΕ λειτουργεί από το 1972 και τα πρώτα της βήματα έγιναν με την εισαγωγή και το εμπόριο καταναλωτικών προϊόντων, καλλυντικών και ειδών ατομικής υγιεινής. Μετά το 1979 κάνει την είσοδό της στο χώρο της παραγωγής, αρχικά με προϊόντα ατομικής υγιεινής και στη συνέχεια με την παραγωγή και την τυποποίηση ηλεκτρολογικού υλικού. Σήμερα έχει διευρύνει την γκάμα των λειτουργιών της, έχοντας αναλάβει αντιπροσωπεύσεις μεγάλων επιχειρήσεων (Βayer, Agfa, Osram κ.ά.), των οποίων τα προϊόντα αναλαμβάνει να διακινεί παράλληλα με τα δικά της. Η διανομή των προϊόντων αυτών γίνεται με το δίκτυο διανομής που διαθέτει η εταιρεία και το οποίο καλύπτει γεωγραφικά την Θεσσαλία και όλη τη βόρεια Ελλάδα. Από τις αρχές του 2003 το δίκτυο διανομής της Κ. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΑΕ θα καλύπτει πλέον όλη τη χώρα. Εκτός από τις παραπάνω δραστηριότητές της έχει εισχωρήσει και στον τομέα των ζωοτροφών για κατοικίδια, εισάγοντας και τυποποιώντας τροφές και αξεσουάρ για μικρά ζώα. Από το 1999 γίνεται ο κύριος μέτοχος της ΙΤCO ΕΠΕ, η οποία παράγει καλλυντικά και υγρά απορρυπαντικά για λογαριασμό τόσο της μητρικής εταιρείας όσο και ανεξάρτητων πελατών. Οι ομάδες αυτών των προϊόντων καθώς και εκείνων των αποκλειστικών αντιπροσωπεύσεων του εξωτερικού καλύπτουν περίπου το 50% του τζίρου της.

Ήδη η εταιρεία έχει επεκτείνει τις κεντρικές εγκαταστάσεις της, που βρίσκονται στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης (από 2000 τ.μ. σε 3000 τ.μ.) και παράλληλα εκσυγχρονίζει τον ηλεκτρονικό της εξοπλισμό μέσα από καινούργια επενδυτικά προγράμματα ύψους 350.000 ευρώ για το 2003.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Κώστας θαλασσινός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, «τη χρονιά που διανύουμε ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και στην μεγάλη αγορά της Αθήνας, στην οποία ήδη εκτελούμε κάποιες συμφωνίες με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Με την κάθοδό μας και στην αγορά της νότιας Ελλάδας προσβλέπουμε σε μια αύξηση του τζίρου κατά 40%».

ROYAL – ΑΦΟΙ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ ΑΒΒΕΕ

Παραδοσιακά τουρσιά σε διεθνείς αγορές

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1925 στην Καβάλα και το 1999 μετεγκαταστάθηκε στη βιομηχανική περιοχή της Ξάνθης. Επεξεργάζεται και τυποποιεί λαχανικά και ελιές και έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικότατες επενδύσεις ύψους 4,850 εκατ. ευρώ με στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό της και τη βελτίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της. Η τελευταία εξ ιδίων κεφαλαίων επένδυση, ύψους 1,350 εκατ. ευρώ αφορούσε στους τομείς της οργάνωσης και επέκτασης των αποθηκευτικών της χώρων, στην εγκατάσταση και λειτουργία ψυκτικών θαλάμων, καθώς και σε σημαντικές βελτιώσεις του παραγωγικού της εξοπλισμού, με σκοπό την προώθηση νέων προϊόντων στην αγορά.

Από το 1999 η εταιρεία είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001 από την TUV HELLAS, ενώ το Νοέμβριο του 2002 πιστοποιήθηκε από τον ίδιο φορέα και με HACCP, γεγονός που την καθιστά ως τη μόνη εταιρεία στον κλάδο της με ταυτόχρονη πιστοποίηση. «Η παραγωγή προϊόντων με μέγιστο βαθμό υγιεινής και ασφάλειας αποτελεί πρώτιστη και κυρίαρχη δέσμευση της επιχείρησης», τόνισε ο κ. Άγγελος Τσατσούλης, γενικός διευθυντής και διευθυντής εξαγωγών της εταιρείας.

«Βασική κατεύθυνση της επιχείρησής μας είναι αφενός η διαφοροποίηση της έναντι του ανταγωνισμού, με σημείο αιχμής τους συνεχείς ποιοτικούς ελέγχους που γίνονται στα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήριά μας, αφετέρου η προσέλκυση νέων κατηγοριών αγοραστών. Η ROYAL έχει ήδη δυναμική παρουσία στην εγχώρια αγορά, με πανελλαδική παρουσία και διασπορά σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου, με περισσότερες από 35 προσφερόμενες κατηγορίες προϊόντων και πάνω από 100 κωδικούς. Παράλληλα επί σειρά ετών ενισχύει την παρουσία της στις μεγάλες και απαιτητικές αγορές του εξωτερικού (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Φινλανδία), οι οποίες αποτελούν σημείο αναφοράς των εξαγωγικών της δραστηριοτήτων», ανέφερε ο κ. Τσατσούλης.

Όπως μας τόνισε ο κ. Στέφανος Τσουνάκος, διευθυντής πωλήσεων Ελλάδος της εταιρείας: «Στρατηγικός στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του brand name Royal στην ευρύτερη κατηγορία των delicatessen προϊόντων, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων, με δεδομένη ήδη την κυρίαρχη θέση μας στην εσωτερική αγορά στην κατηγορία των παραδοσιακών τουρσιών. Ήδη το τελευταίο τρίμηνο του 2002 προστέθηκαν 13 νέοι κωδικοί σε retail και catering συσκευασίες, ενώ ολοκληρώθηκε το στάδιο έρευνας και ανάπτυξης 6 νέων κωδικών, που περιλαμβάνουν παραδοσιακές αλλά και νέες γεύσεις και προορίζονται για την ελληνική και διεθνή αγορά». Παράλληλα η εταιρεία δημιούργησε ειδική σειρά προϊόντων με την επωνυμία Royal Catering, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στα μέτρα και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των επαγγελματιών του χώρου της μαζικής εστίασης.

Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2000 έχει υποβληθεί αίτηση για την εισαγωγή της εταιρείας στην παράλληλη αγορά του ΧΑΑ και ο φάκελός της βρίσκεται υπό εξέταση.

H BIOMHΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

ΑΡΓΩ ΑΕ

Πενταετία σημαντικών επενδύσεων

Η ΑΡΓΩ ΑΕ είναι η τέταρτη σε μέγεθος ελληνικής ιδιοκτησίας βιομηχανία τομάτας στη χώρα μας και παράγει τα προϊόντα Στρυμών (τοματοειδή και ρύζια) στα δύο εργοστάσια τομάτας και στον ορυζόμυλό της στις Σέρρες.

Την τελευταία πενταετία υλοποιήθηκε ένα ιδιαίτερα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο η εταιρεία προχώρησε στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της και στην αυτοματοποίηση του βιολογικού καθαρισμού, ενώ παράλληλα πιστοποιήθηκε κατά ISO 9002. Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησε μία νέα μεγάλη επένδυση ύψους 6,9 εκατ. ευρώ, με την οποία θα αυτοματοποιηθούν πλήρως όλες οι παραγωγικές διαδικασίες, θα προστεθούν νέες γραμμές παραγωγής για την διάθεση περισσότερων προϊόντων στην αγορά, ενώ πρόκειται να εκσυγχρονιστεί και το δίκτυο πωλήσεών της.

Η ΑΡΓΩ ΑΕ εξάγει τα προϊόντα της σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο), καθώς και σε χώρες της Βαλτικής και της κεντρικής Ευρώπης (Τσεχία, Πολωνία, Λιθουανία). Στον ελλαδικό χώρο η διανομή των προϊόντων γίνεται για την περιοχή Μακεδονίας και Θράκης από το τμήμα πωλήσεων της εταιρείας με απευθείας διάθεση, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα διά μέσου αντιπροσώπων και μεταπωλητών. Βασικός στόχος της ΑΡΓΩ ΑΕ είναι η διευκόλυνση και ικανοποίηση των αναγκών του πελάτη με παροχή οργανωμένων υπηρεσιών και η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και απαιτήσεων των καταναλωτών.

ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΕ

Με στόχο την υπόλοιπη Ελλάδα και τα Βαλκάνια

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΕ που υλοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια έδωσε νέα δυναμική στην σερραϊκή βιομηχανία γάλακτος, η οποία λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’50. Το πρόγραμμα αυτό περιλάμβανε τη λειτουργία της νέας γραμμής παστεριωμένου γάλακτος, τη δημιουργία ανεξάρτητης μονάδας παραγωγής γιαούρτης και τη διεύρυνση του εμπορικού δικτύου τόσο στα προϊόντα συντήρησης (γιαούρτι, γάλα) όσο και στα προϊόντα παγωτού. Επίσης η εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητές της και στο νότιο τμήμα της χώρας με την ολοκλήρωση των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων του υποκαταστήματός της στην Αττική.

Το επιχειρηματικό πλάνο για την επόμενη τριετία περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν στην ολοκλήρωση του πανελλαδικού εμπορικού δικτύου της επιχείρησης στα προϊόντα γιαούρτης και παγωτού, στην παραγωγή νέων γαλακτοκομικών προϊόντων και στην αναβάθμιση των υποδομών παραγωγής και λειτουργίας της θυγατρικής εταιρείας ΚΡΙ-ΚΡΙ DΟΟ στην ΠΓΔΜ.

Ο κύκλος εργασιών της ΚΡΙ-ΚΡΙ για το 2002 προβλέπεται να είναι κατά 7% αυξημένος σε σύγκριση με το 2001. Συγκεκριμένα το 2001 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 12,6 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2002 προβλέπεται να κλείσει στα 13,5 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά προ φόρων κέρδη το 2001 ήταν 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2002 θα ανέλθουν σε 1,75 εκατ. ευρώ. Η ΚΡΙ-ΚΡΙ είναι ο leader στην τοπική αγορά παγωτού με μερίδιο αγοράς που υπερβαίνει το 60%, ενώ πανελλαδικά είναι η τέταρτη μεγαλύτερη βιομηχανία παγωτού με μερίδιο αγοράς 5%. Στόχος της είναι η διεύρυνση του μεριδίου αγοράς σε πανελλήνια κλίμακα με το λανσάρισμα νέων καινοτόμων προϊόντων, με τη διεύρυνση του δικτύου διανομής, με την καλύτερη υποστήριξη των υποδομών της επιχείρησης, καθώς και με την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού. Όλη αυτή η προσπάθεια θα ενισχυθεί και με τη συνδρομή επιθετικής διαφημιστικής υποστήριξης.

Οι υπεύθυνοι της επιχείρηση εκτιμούν ότι το μέλλον της αγοράς τροφίμων θα είναι θετικό, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι δυνατότητες των επιχειρήσεων του κλάδου είναι μεγάλες και ικανές να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα μεγέθη της συγκεκριμένης αγοράς. Οι σταθερά ανοδικοί ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων, η εξωστρέφεια και οι συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς και ο έντονος εξαγωγικός προσανατολισμός αρκετών ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων συνηγορούν στο να συνεχιστεί η σημερινή θετική πορεία. Η ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΕ, αξιοποιώντας το ευρύ δίκτυο διανομής που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια, ανέλαβε τη διανομή σε ένα ευρύ φάσμα πελατών ανά την Ελλάδα της νέας σειράς επιδορπίων γάλακτος της εταιρείας CAMPINA με τη μάρκα Μικρή Ολλανδέζα, την αποκλειστική αντιπροσώπευση των οποίων έχει στην ελληνική αγορά η εταιρεία QUALITY BRANDS ΙΝΤ. ΑΕ.