Την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης, προκειμένου να γλιτώσουν από την ανεργία, επιλέγουν όλο και περισσότεροι νέοι στη συμπρωτεύουσα. Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ελκυστικότητα γι' αυτούς είναι όσα σχετίζονται με την οικοδομή και τα ακίνητα, τις ασφάλειες και την εστίαση, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπό έναρξη δραστηριοτήτων αφορά σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση κινητικότητας επιχειρήσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), κατά τη διάρκεια του 2006 καταγράφηκαν 5.411 νέες εγγραφές επιτηδευματιών, ενώ σε 3.379 ανήλθαν οι διαγραφές.
Την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης, προκειμένου να γλιτώσουν από την ανεργία, επιλέγουν όλο και περισσότεροι νέοι στη συμπρωτεύουσα. Χαρακτηριστικό είναι το ότι στην αγωνιώδη τους αναζήτηση για επαγγελματική αποκατάσταση, οι νέοι επιχειρηματίες αναλαμβάνουν ρίσκα, αξιοποιώντας και ορισμένα προγράμματα ενίσχυσής τους, προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιήσουν με κάποιες αξιώσεις το πρώτο τους βήμα.
Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ελκυστικότητα είναι εκείνα που σχετίζονται με την οικοδομή και τα ακίνητα, τις ασφάλειες και την εστίαση, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπό έναρξη δραστηριοτήτων αφορά σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση κινητικότητας επιχειρήσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), κατά τη διάρκεια του 2006 καταγράφηκαν 5.411 νέες εγγραφές επιτηδευματιών, ενώ σε 3.379 ανήλθαν οι διαγραφές. «Αν κάθε μια από τις 5.411 επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2006 προσλάβει από έναν υπάλληλο το 2007, οι επαγγελματίες του νομού μας θα έχουν βάλει ένα πολύτιμο λιθαράκι στη μάχη κατά της ανεργίας», επισημαίνει ο κ. Μ. Ζορπίδης, πρόεδρος του ΕΕΘ, τονίζοντας ότι η επιχειρηματικότητα απαιτεί στήριξη όχι μόνο σε μικροοικονομικό επίπεδο, αλλά και σε γενικότερες υποδομές.
«Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ο νέος αναπτυξιακός νόμος και τα νέα προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς είναι θετικά βήματα. Δεν είναι όμως αρκετά», τονίζει ο κ. Ζορπίδης, προσθέτοντας ότι «η μείωση της γραφειοκρατίας και ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να σταθούν στον ανταγωνισμό οι επαγγελματίες». Όπως προκύπτει από τα σχετικά δεδομένα, 4.517 εγγραφές είναι ατομικές και 894 εταιρικές, ενώ από τις τελευταίες οι 607 είναι ομόρρυθμες και οι 127 ετερόρρυθμες (σσ νομική μορφή που προτιμούν κυρίως οι μικρομεσαίοι).
Ο ευρύτερος κλάδος της οικοδομής και των ακινήτων παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα και ήταν πρώτος σε εγγραφές, με 892 νέες ενάρξεις επαγγέλματος και 326 διαγραφές, γεγονός που εξηγείται από το ότι οι κατασκευές βρίσκονται σε έξαρση (ανοικοδόμηση στην δυτική, ανατολική περιοχή και περίχωρα Θεσσαλονίκης, επεκτάσεις βιοτεχνιών κλπ). Μεγάλη κινητικότητα καταγράφηκε και στον χώρο της εστίασης, όπου παρατηρείται ότι για κάθε επιχείρηση που κλείνει, ανοίγει μία καινούρια. Στην εστίαση οι εγγραφές ήταν 833 και οι διαγραφές 744, γεγονός που αντικατοπτρίζει το ασταθές περιβάλλον του κλάδου. Σε ό,τι αφορά στην κατάταξη ανά επάγγελμα, πρώτο σε εγγραφές ήταν αυτό των εμπειροτεχνών οικοδομών (313) και ακολούθησαν οι δόκιμοι ασφαλιστικοί σύμβουλοι (268), οι εργολάβοι οικοδομών (265), τα έτοιμα ενδύματα (180), τα ψιλικά (182), οι καφετερίες (178) και οι κτηματομεσίτες (169).