Περίπου 380.000 μικροί αποσταγματοποιοί από την Κρήτη ως την Αλεξανδρούπολη κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα χρήσης των κατοχυρωμένων ονομασιών «τσίπουρο» και «τσικουδιά» σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο που αφορά στην ενσωμάτωση στην Ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1151, για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, σε τροποποίηση διατάξεων της Οδηγίας 92/83 ΕΟΚ.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου αυτού στη Βουλή, προς ψήφιση, βρήκε από την αρχή αντίθετους τόσο τους συνεταιρισμούς των αποσταγματοποιών της Κρήτης όσο και της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως τον Σύλλογο Αμβυκούχων Δήμου Τυρνάβου, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει τις εκστρατείες ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει στο FOODReporter ο Γιάννης Καναβάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Λασιθίου, το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μια μεθόδευση με στόχο το υπουργείο να πάρει ουσιαστικά τις ονομασίες από τους 380.000 περίπου μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα και να τις κατοχυρώσει σε 50-60 μεγάλες επιχειρήσεις. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, ο Σύλλογος ζήτησε με σχετικό του υπόμνημα «την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο απαγορεύει τη χρήση της παραδοσιακής ονομασίας “τσικουδιά” και “τσίπουρο” και την αντικαθιστά με τον όρο “προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων)”».

Οι συνέπειες που θα έχει το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζονται ως καταστροφικές για τους μικρούς αποσταγματοποιούς, καθώς, όπως αναφέρουν, χιλιάδες αμβυκούχοι θα δουν το προϊόν τους να απαξιώνεται στα μάτια των καταναλωτών και,οι αμπελουργοί θα χάσουν ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους, καθώς η λειτουργία των αμβύκων απορροφά ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής τους, που διαφορετικά θα έμενε αδιάθετο.

Αυτό επηρεάζει όλους τους αμπελουργούς τόσο της Κρήτης όσο και της ηπειρωτικής Ελλάδας, και κυρίως στις περιοχές Τυρνάβου και Ελασσόνας, όπου υπάρχουν μονοκαλλιέργειες.
Οι αποσταγματοποιοί της Κρήτης σκοπεύουν να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ζητήσουν αποζημιώσεις για τον κλάδο των διήμερων αποσταγματοποιών, σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να ανατρέψουν την απαγόρευση της χρήσης του ονόματος “τσικουδιά” στη διακίνηση του παραδοσιακού ποτού της Κρήτης.

Το θέμα περνάει, κυρίως, μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κανονισμοί που ισχύουν αναφέρονται κυρίως στους διήμερους «καζανάρηδες». Αντιθέτως, οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν δεν αντιπροσωπεύουν αυτή τη φιλοσοφία. Μόνο η τελευταία εγκύκλιος που βγήκε από το υπουργείο Ανάπτυξης στις 20 Ιανουαρίου φέτος αναφέρει την απαγόρευση της ονομασίας. Βέβαια, είχε προηγηθεί η Υπουργική Απόφαση του 2017, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί.

Πάντως, σύμφωνα με τη θέση της πρώην υφυπουργού Οικονομικών και νυν βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Παπανάτσιου, επί των ημερών της οποίας προέκυψε το θέμα :

  • Από κανένα νομικό κείμενο της Ευρωπαϊκής ή της Εθνικής νομοθεσίας δεν προκύπτει υποχρέωση αλλαγής της ορολογίας και της εγκατάλειψης των όρων «Τσίπουρο και Τσικουδιά».
  • Σε κανένα νομικό κείμενο της Ευρωπαϊκής ή της Εθνικής νομοθεσίας δεν περιγράφεται αυτή η καινούργια ορολογία την οποία εισάγει η Κυβέρνηση με το εν λόγω νομοθέτημα.
  • Καμία σχετική συζήτηση αλλαγής της ορολογίας δεν έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα, ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε, πολύ περισσότερο, στη χώρα μας.
  • Αυθαίρετα επιχειρείται σύγχυση μεταξύ του παραδοσιακά παραγόμενου αποστάγματος και των κανόνων εμπορίας αλκοολούχων ποτών. Οι κανόνες εμπορίας ουδεμία σχέση έχουν με την παρούσα Οδηγία και την ενσωμάτωσή της στο εθνικό μας δίκαιο.