Ως περίοδος έντονης επενδυτικής δράσης των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στο πεδίο των logistics χαρακτηρίζεται από τα στελέχη του κλάδου η διετία 2022-2023. Η λήξη της εκτιμάται ότι θα βρει ορισμένους από τους βασικότερους πρωταγωνιστές του κλάδου σαφώς ενισχυμένους στο πεδίο αυτό, καθώς οι σχετικές επενδύσεις τους, όπως εκτιμάται θα φτάσουν τα 350 εκατ. ευρώ.

Η τόνωση του τζίρου για τους ισχυρούς του κλάδου ελέω πανδημίας περίπου με 1,7 δισ. ευρώ, η συνεχής ανάπτυξη των δικτύων τους με νέα καταστήματα, τα μελλοντικά τους σχέδια για γεωγραφική επέκταση και το σενάριο των νέων εξαγορών για κάποιους εξ αυτών τούς υποχρεώνει σε αναζήτηση μεγαλύτερων αποθηκευτικών χώρων. Όπως υπολογίζεται, συνολικά οι σχετικές επενδύσεις ως το τέλος του 2023 ή το αργότερο στις αρχές του 2024 θα ανέλθουν γύρω στα 350 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη επένδυση του είδους σχεδιάζεται από την ΕΥΣ, η οποία, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται σε αναζήτηση ενός μεγάλου οικοπέδου στο Θριάσιο Πεδίο, ικανού να στεγάσει κέντρο logistics χώρου 100.000τμ. Μια πρώτη εκτίμηση προσδιορίζει το συνολικό επενδυτικό κόστος πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το κόστος αναδιοργάνωσης των υφιστάμενων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων της εταιρείας.

Γενναίες επενδύσεις στον τομέα σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Metro, η οποία αναζητεί κατάλληλο ακίνητο για να κατασκευάσει μια νέα μεγάλη αποθήκη, έκτασης 45.000τμ, εγκατεστημένη σε έκταση 120 στρεμμάτων. Η επένδυση υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει φέτος, ενώ ως τόπος προτίμησης για εγκατάσταση έχει επιλεγεί ο Ασπρόπυργος. Τα σχέδιο της εταιρείας προβλέπει εντός του 2022 να αδειοδοτηθεί το έργο, ένα έργο του οποίου η ολοκλήρωση θα σημάνει τη συνένωση των υφιστάμενων εταιρικών αποθηκών στη Μάνδρα Αττικής (στεγασμένοι χώροι 20.000τμ), της μικρής αποθήκης κατάψυξης στον Ασπρόπυργο (4.000τμ) και ενός μέρους του αποθηκευτικού της κέντρου στα Οινόφυτα. Σημειώνουμε, εξάλλου, ότι το αργότερο έως τον Απρίλιο θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα επέκτασης των αποθηκών της εταιρείας στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Στο χορό των σχετικών επενδύσεων είναι βέβαιο ότι θα μπει και η ΑΒ Βασιλόπουλος. Η αλυσίδα ήδη βρίσκεται σε αναζήτηση οικοπέδου για την εγκατάσταση και λειτουργία ενός νέου μεγάλου κέντρου αποθηκών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις εντοπιστεί η έκταση η διοίκησή της είναι διατεθειμένη να αυξήσει το ετήσιο επενδυτικό της budget σε επίπεδο σαφώς υψηλότερο των 60 εκατ. ευρώ.

Την αναβάθμιση των αποθηκών της στην περιοχή της Αττικής εξετάζει και η διοίκηση της Μασούτης, γνωρίζοντας ότι η προοπτική ανάπτυξης του δικτύου της στην πρωτεύουσα απαιτεί πιο αναβαθμισμένες δομές logistics από τις υπάρχουσες –πολύ περισσότερο εφόσον προβεί σε νέες εξαγορές, όπως σχεδιάζει.
Το σενάριο της επέκτασης των αποθηκών της εξετάζει και η Γαλαξίας, η οποία αφενός δεν διαθέτει σήμερα μεγάλη κεντρική δομή logistics στην Αθήνα και αφετέρου, έχοντας υιοθετήσει πρόσφατα την πολιτική των εξαγορών, είναι βέβαιο ότι γρήγορα θα εξαναγκαστεί σε τέτοιου είδους επένδυση. Εξάλλου στο πρόσφατο παρελθόν επεδίωξε τον εντοπισμό κατάλληλου ακινήτου γι’ αυτή τη χρήση, αν και χωρίς αποτέλεσμα. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η αναβάθμιση των αποθηκών της θα απαιτήσει συνολικά περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Πρόβλημα η εύρεση μεγάλων ακινήτων
Στον επενδυτικό λογαριασμό των logistics του κλάδου πρέπει να προστεθούν και τα σχέδια μικρότερων αλυσίδων, που επιδιώκουν να υποστηρίξουν κεντροκοποιημένα την τροφοδοσία των δικτύων τους. Σημειώνουμε, πάντως, ότι η αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλων προς πώληση οικοπέδων σήμερα για τη στέγαση μεγάλης έκτασης αποθηκευτικών κέντρων, ωθεί ορισμένους στην ιδέα της απόκτησης μικρότερων ακινήτων, γειτονικών μεταξύ τους, στην προοπτική της συνένωσής τους…