Ένα δυναμικό επενδυτικό πλάνο συνολικής αξίας περί τα 280 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να υλοποιήσει η Metro την τετραετία 2023-2026, υποστηρίζοντας ολιστικά τις υποδομές της. Σύμφωνα με
τη διοίκησή της, σε ετήσια βάση η εταιρεία θα διαθέτει περίπου 70 εκατ. ευρώ, με σκοπό την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων πωλήσεων των My Market και Metro Cash & Carry, την οργάνωση ενός νέου κέντρου αποθηκών και την επέκταση των κεντρικών της γραφείων.

Στο προαναφερόμενο κονδύλι δεν περιλαμβάνονται τα κόστη τυχόν εξαγορών, οι οποίες δεν αποκλείονται, χωρίς να αποτελούν προτεραιότητα της Metro. Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για τη φετινή χρονιά προβλέπει τη διάθεση κεφαλαίων αξίας 40 εκατ. ευρώ για την επέκταση των δικτύων διανομής και τις αναβαθμίσεις-ανακαινίσεις παλαιότερων καταστημάτων τους, ενώ εφόσον βρεθεί το κατάλληλο οικόπεδο για την ανέγερση ενός νέου εταιρικού κέντρου logistics στον Ασπρόπυργο, τότε το προς επένδυση ποσό θα αυξηθεί αισθητά.

Στα επενδυτικά κόστη της Metro πρέπει να υπολογιστεί και η χρηματοδότηση του δυναμικού πλέον ανοίγματός της στο franchise. Έχοντας ήδη τεστάρει τα πιλοτικά της καταστήματα, η εταιρεία θα επιχειρήσει φέτος την ταχεία ανάπτυξη του δικτύου των μικρών σούπερ μάρκετ, με την υποστήριξη συνεργατών franchisees. Όπως μας ειπώθηκε ειδικότερα, η επιτυχημένη είσοδος κάθε εταιρείας στο franchise προϋποθέτει τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος για περίπου τρία χρόνια. Με αυτή την έννοια από το ετήσιο budget των 70 εκατ. ευρώ, ένα μέρος θα διατίθεται για την υποστήριξη του δικτύου franchise.

Αυξήθηκε 9% ο τζίρος το 2022
Η Metro έκλεισε μια ακόμη θετική χρονιά σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της μεγέθη. Ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε οριακά άνω των 1,5 δισ. ευρώ έναντι 1,370 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας άνοδο 9%. Οι υψηλότερες επιδόσεις της εταιρείας προήλθαν από τα καταστήματα cash & carry. Η διπλή ώθηση της οργανωμένης χονδρικής από τον τουρισμό και τον πληθωρισμό ενίσχυσε τις πωλήσεις των Metro Cash & Carry κατά 16%. Το δίκτυο των My Market πέτυχε μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, υψηλότερο, πάντως, του πληθωρισμού που καταγράφηκε στο δίκτυο της εταιρείας.

Σημειώνουμε ότι η Metro κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εμφάνισε αύξηση πωλήσεων σαφώς εντονότερη του μέσου ρυθμού της χρονιάς, με αποτέλεσμα τα ετήσια έσοδά της της να διαμορφωθούν υψηλότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Για την τρέχουσα χρονιά, αν και η όποια πρόβλεψη επί του παρόντος είναι αβέβαιη, λόγω της αμείωτης έντασης του πληθωρισμού, της αναμενόμενης κάμψης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των επερχόμενων βουλευτικών και περιφερειακών εκλογών, βάσει των πρώτων εκτιμήσεων, γίνεται λόγος για έναν ρυθμό αύξησης των πωλήσεων της τάξης του 6% συγκριτικά με το 2022. Δηλαδή, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι οι επιδόσεις της φέτος θα είναι υψηλότερες περίπου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του μέσου ρυθμού ανάπτυξης του κλαδικού τζίρου, όπως τουλάχιστον υπολογίζουν οι ειδικοί αναλυτές.

Μιλώντας γενικότερα για τις προοπτικές του 2023, στελέχη της εταιρείας εκφράζονται με αισιοδοξία για την απόδοση των καταστημάτων cash & carry, ελπίζοντας σε μια ακόμη προσοδοφόρα τουριστική σεζόν. Συγκρατημένα αισιόδοξα μιλούν για την πορεία των εσόδων της λιανικής, σκεπτόμενα πως, αν ο πληθωρισμός κάνει «βουτιά» στο 3,7% φέτος, όπως υποστηρίζουν αρκετοί, είναι βέβαιη η αρνητική επίδραση στις συνολικές επιδόσεις της αγοράς του κλάδου.