Μια διετία έντονης επενδυτικής δραστηριότητας διανύει η Lidl Hellas, κόντρα στα εμπόδια που δημιουργεί η κρίση της πανδημίας και της οικονομίας εν γένει στον επιχειρηματικό στίβο. Η εταιρεία, εμμένοντας και φέτος στο σχετικό πλάνο της, διαθέτει κεφάλαια συνολικής αξίας περίπου 120 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα επενδυθεί στην επέκταση του δικτύου της. Ανάλογος είναι ο σχεδιασμός της για το 2021, με στόχο στα τέλη της επόμενης χρονιάς να έχει προσαυξήσει το δυναμικό της κατά 10 νέα καταστήματα.

Σύμφωνα με στέλεχος της αλυσίδας, «η πανδημία, όπως ήταν αναμενόμενο, επηρέασε το φάσμα των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της εταιρείας και αναπόφευκτα επηρέασε και το επενδυτικό της πρόγραμμα, ωστόσο, από την άποψη μόνο της χρονικής του υλοποίησης κι όχι του προϋπολογισμού του. To χρονοδιάγραμμα μπορεί να άλλαξε, όμως η πανδημία δεν επηρεάζει το γενικότερο σχεδιασμό, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Εξάλλου, όπως εξηγεί, εφόσον η συγκυρία το επιτρέψει, το επενδυτικό πλάνο της Lidl θα αγγίξει και το επόμενο έτος τα 120 εκατ. ευρώ. Θα αφορά κυρίως την ίδρυση νέων καταστημάτων, τις ανακαινίσεις και τους επιμέρους εκσυγχρονισμούς τους, αλλά και τη βελτίωση της υποδομής των πληροφοριακών συστημάτων σε όλα τα καταστήματα της αλυσίδας και τις αποθήκες της. «Στόχος της εταιρείας είναι να προσθέσει στο δίκτυό της νέα καταστήματα, κυρίως στον αστικό ιστό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με μίνιμουμ χώρους πώλησης 800τμ ανά κατάστημα, αλλά και χώρους στάθμευσης. Παράλληλα, κεφάλαια θα διατεθούν για την επέκταση των υποδομών της στη νησιωτική χώρα, όπου η αλυσίδα διαθέτει ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης», δηλώνεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι σήμερα το δίκτυο της Lidl αριθμεί 225 καταστήματα. Ως το τέλος του 2021 ο αριθμός τους αναμένεται ότι θα αυξηθεί στα 235.

Αύξηση πωλήσεων πάνω από τις προβλέψεις
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πωλήσεών της, η εταιρεία δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία. Εκ μέρους της διοίκησής της σημειώνεται, ωστόσο, ότι «η έναρξη της χρονιάς ήταν δυναμική. Καταγράφηκε μια αυξητικά θετική πορεία, τόσο από άποψη επισκεψιμότητας όσο και από άποψη τζίρου, αισθητά πάνω από τις προβλέψεις. Το ξεκίνημα του οικονομικού έτους της εταιρείας (την 1η Μαρτίου 2020) πλαισιώθηκε από τη συνέχιση της θετικής πορείας και τη σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των πωλήσεών της. Οι σχετικές επιδόσεις ξεπέρασαν τους στόχους, που είχαν τεθεί προ της πανδημίας. Τον Απρίλιο και τον Μάιο επίσης επιβεβαιώθηκε η αυξητική πορεία, καθώς το δίκτυο ανταποκρίθηκε με εμπιστοσύνη και ασφάλεια στις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών». Ωστόσο, όπως αναφέρει στέλεχος της Lidl, στις τουριστικές περιοχές ο τζίρος έχει υποστεί μεγάλες πιέσεις.

Αναφορικά με τις προβλέψεις της διοίκησης της εταιρείας για τον τζίρο της φέτος, τονίζεται ότι κάθε εκτίμηση ανατρέπεται, λόγω των έκτακτων συνθηκών που ζει η αγορά μας. Ως εκ τούτου είναι αδύνατη μια ασφαλής αξιολόγηση.

Παράγοντας της Lidl, σχολιάζοντας γενικότερα το κλίμα της αγοράς, θεωρεί ότι «την τρέχουσα περίοδο το οργανωμένο λιανεμπόριο οδηγείται αναπόφευκτα σε έναν νέο γύρο ανακατατάξεων, όπως και πίεσης των τιμών και των προσφορών, που θα αυξήσουν την ένταση του ανταγωνισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτά είναι συνέπεια της εξαιρετικά μεγάλης πτώσης της τουριστικής αγοράς, όπως και των «χαμένων» πωλήσεων στην περιφέρεια εξαιτίας της απουσίας των ομογενών, οι οποίοι φέτος το καλοκαίρι δεν θα μπορέσουν να επισκεφτούν την πατρίδα για τις διακοπές τους».