Η άνοδος των τιμών πετρελαίου, η αύξηση της ζήτησης των ενεργειακών αγροτικών προϊόντων, και κατ’ επέκταση η διόγκωση των τιμών στις ζωοτροφές, τα σιτηρά και τα άλευρα, αλλά και οι καταστροφές που προκλήθηκαν από θεομηνίες σε μεγάλες εκτάσεις αγροτικών καλλιεργειών τρίτων χωρών, πιέζουν ανοδικά τις τιμές σε πολλά αγαθά ευρείας κατανάλωσης.

Ο κύριος όγκος των αυξήσεων αφορά σε τρόφιμα, και κυρίως σε όσα  χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη άλευρα, σιτηρά και γάλα. Αυξήσεις τιμών ήδη καταγράφονται στο ψωμί και εν γένει στα προϊόντα άρτου, στα σνακ, στα δημητριακά, στα τυροκομικά, και γαλακτοκομικά, στα αλλαντικά, στις σκόνες γάλακτος, στα ζυμαρικά και στις σάλτσες, ενώ λόγω των αυξήσεων στις τιμές πετρελαίου ανατιμήσεις έχουν παρουσιαστεί και σε προϊόντα, τα οποία ως πρώτη ύλη έχουν το πλαστικό, ή σε όσα απαιτούν αυξημένα κόστη μεταφοράς.

Σε ό,τι αφορά τα πετρελαιοειδή, από τη Δευτέρα ξεκινά και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμές μεταξύ 61 και 63 λεπτών το λίτρο στη χονδρική, δηλαδή κατά πολύ υψηλότερες έναντι του 2006.

Πέραν των άλλων, αυξήσεις τιμών έχουν παρουσιαστεί και στα αγροτικά προϊόντα εγχώριας παραγωγής, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν κατά τη φετινή θερινή περίοδο. Ωστόσο, εκπρόσωποι των χονδρεμπόρων εκτιμούν ότι από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου οι ανοδικές τάσεις σε χονδρική και λιανική θα εκτονωθούν λόγω της νέας παραγωγής, που θα προέλθει από την Κρήτη, για την οποία οι πρώρες ενδείξεις είναι θετικές.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος, δήλωσε στο greekretail ότι, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην αγορά, έχει ήδη αρχίσει ελέγχους στα οργανωμένα δίκτυα των σούπερ μάρκετ, και στις περιπτώσεις που θα διαπιστώνονται ανοδικές τάσεις στις τιμές, θα διερευνάται η εξέλιξη των τιμών χονδρικής και θα εξετάζεται κατά πόσο οι αυξήσεις αυτές ήταν επιβεβλημένες.

Παράλληλα, ο κ. Βλάχος έχει ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό με τις εκκρεμότητές της, ώστε, αφού απεμπλακεί από αυτές, να αρχίσει νέα σειρά ελέγχων στην αγορά.

Πάντως, πληροφορίες του greekretail αναφέρουν ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ανεξάρτητης Αρχής έχει ξεκινήσει ελέγχους στον κλάδο των σιτηρών, όπου παρουσιάζονται και οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις. Στόχος της Επιτροπής δεν είναι να διαπιστώσει μόνο αν οι ανατιμήσεις όντως επιβάλλονται από τις δυσμενείς εξελίξεις στις ξένες αγορές, αλλά και αν οι εγχώριες αυξήσεις τιμών υποκρύπτουν εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ ισχυρών ομίλων.