Έτοιμη να υπογράψει ένα Master Franchise Agreement με τον όμιλο Carrefour για την αγορά της Βουλγαρίας είναι η Retail & More, συμφερόντων κ. Νίκου Βαρδινογιάννη. Παράλληλα φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας για την εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Economy, που έχει παρουσία κυρίως στην Αττική. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «σελφ σέρβις», η συμφωνία με τον όμιλο Carrefour για την αγορά της Βουλγαρίας είναι πολύ πιθανό να υπογραφεί εντός του Οκτωβρίου, άρα οι εξελίξεις να έχουν προλάβει την έκδοσή μας. Πρόθεση της Retail & More είναι να διεθνοποιήσει τη δράση της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Από αυτή την άποψη η συμφωνία που θα συνάψει για τη Βουλγαρία αποτελεί προφανώς την πρώτη φάση εκδίπλωσης της στρατηγικής της.

Η σχετική συμφωνία προβλέπει πέραν της δημιουργίας καταστημάτων franchise την οργάνωση και εταιρικών σούπερ μάρκετ. Οι επιτελείς της εταιρείας έχουν αποκλείσει από το σχέδιό τους τη δημιουργία υπέρ μάρκετ, καθώς εκτιμάται ότι οι μεγάλες μονάδες στην αγορά του κλάδου δεν επιτυγχάνουν εύκολα τους στόχους τους.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του δικτύου της Retail and More στην Ελλάδα, η εταιρεία βρίσκεται εντός των στόχων υλοποίησης του σχεδίου της, αναπτύσσοντας franchise καταστήματα σε τουριστικές περιοχές και στην επαρχία, καθώς και εταιρικά καταστήματα στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Στη φάση αυτή η εταιρεία αναζητεί ευκαιρίες κυρίως στα αστικά κέντρα. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη φέρεται να διαπραγματεύεται την εξαγορά του δικτύου που λειτουργεί η αλυσίδα Economy στην Αττική, η οποία διαχειρίζεται δίκτυο δέκα καταστημάτων με κύκλο εργασιών περίπου 10 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη της Retail & More διερευνούν την εξαγορά και άλλων τοπικών δικτύων, με την προοπτική εντός του 2024 η εταιρεία να είναι σε θέση να προβεί στις σχετικές συμφωνίες.

Σήμερα η αλυσίδα αποτελείται από συνολικά 29 σούπερ μάρκετ, εκ των οποίων τα 27 είναι franchise και τα δύο εταιρικά. Σύντομα στο δίκτυό της θα προστεθεί ένα κατάστημα στην Στοά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα είναι εταιρικό, όπως κι ένα δεύτερο επίσης εταιρικό στον Εύοσμο, έκτασης 850τμ. Κατά πάσα πιθανότητα η λειτουργία και των δύο εν λόγω καταστημάτων να εγκαινιαστεί πριν τα τέλη του Οκτωβρίου.

Συστηματική επένδυση στα private labels
Σημειώνουμε ότι η Retail & More επενδύει συστηματικά στο τομέα των private label προϊόντων. Ο στόχος της είναι έως το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2024 να διακινεί από το δίκτυό τής περί τους 120 κωδικούς προϊόντων που παράγονται από Έλληνες παραγωγούς. Ταυτόχρονα, συνεχίζει να διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων που εισάγει από τη μητρική Carrefour, με την προοπτική ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών σημάτων που εμπορεύεται να έχει ξεπεράσει τους 1.000. Πρόθεση της εταιρείας είναι εντός του 2024 και σίγουρα πριν τη λήξη του πρώτου εξαμήνου του έτους να διακινεί από τα καταστήματά της private label προϊόντα, τα οποία θα ανταποκρίνονται σε όλες τις βασικές επιλογές και ανάγκες του καταναλωτικού κοινού.

Η βούληση του επιτελείου της Retail & More είναι τα private label προϊόντα να συμμετέχουν στον ετήσιο τζίρο του δικτύου της με μερίδιο περίπου 20%. Πρόκειται για έναν εφικτό στόχο, αν κρίνει κανείς ότι στη Γαλλία τα ιδιωτικά σήματα της Carrefour συμμετέχουν με 34% επί του συνολικού της τζίρου.