Customer Segmentation: Νέα μόδα στη συζήτηση των σχέσεων βιομηχανίας-οργανωμένου λιανεμπορίου ή το μέλλον αυτών των σχέσεων; Η βάση των προβληματισμών της συζήτησης, πάντως, αναφέρεται στη στρατηγική ανεξαρτησία κι επιτυχία του λιανέμπορου, που έχει την ακριβέστερη γνώση για τους πελάτες του, ώστε, κατατάσσοντάς τους σε τμήματα αγοράς, τους απευθύνεται ολοκληρωμένα με προϊόντα και υπηρεσίες, κατά τρόπο που του εξασφαλίζει υψηλές αποδόσεις και αυξημένο βαθμό ικανοποίησης πελατών.

Tο Customer Segmentation (CS) αναφέρεται στον λιανέμπορο, αφού μόνο αυτός μπορεί να συνδυάζει στρατηγικά suppliers brands ετερόκλητων κατηγοριών και προμηθευτών με προϊόντα της δικής του μάρκας και να τα παρουσιάζει ως «εμπειρία αγοράς» με αξία για τον πελάτη του.

Αλλά η αναφορά στον λιανέμπορο γίνεται με τη διατύπωση ερωτημάτων: μέχρι ποιο βάθος είναι σε θέση να υποστηρίζει τις δικές του έρευνες και αναλύσεις δεδομένων, ώστε να υποκαθιστά για λογαριασμό του την εξειδικευμένη ανά προϊόν γνώση των προμηθευτών για τις κατηγορίες τους; Πόσοι λιανέμποροι μπορούν να το κάνουν αυτό με συνέπεια και συνέχεια, προχωρώντας πέρα από τα όρια της εμπειρίας του Category Management (CM);

«Το CS είναι μεν συζήτηση της μόδας, αλλά δείχνει προς τα που θα κινηθεί μελλοντικά το οργανωμένο λιανεμπόριο. Για την ώρα, ενώ οι πολλοί δεν το κάνουν καλά, οι λίγοι το κάνουν… λίγο καλά», λέει ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος της Μετρό, προσθέτοντας: «Είναι, πάντως, μεγάλη κουβέντα ο ισχυρισμός ότι “ξεπεράστηκε το CM, γιατί, τάχα, μάθαμε να δουλεύουμε το CS”. Προσωπικά, δεν βλέπω γιατί το ένα να αναιρεί το άλλο…».

«Ας μην μένουμε στο όνομα των εργαλείων», λέει ο κ. Παναγιώτης Τσιάνας, διευθυντής πωλήσεων της Chipita: «Το CM, που υπό ιδανικές συνθήκες θα ‘πρεπε να το εφαρμόζει για λογαριασμό του ο λιανέμπορος, εμπεριέχει το CS. Όμως, λόγω του ότι το λιανεμπόριο δεν είχε την τεχνογνωσία, το CM ξεκίνησε ως υπόθεση επένδυσης του προμηθευτή, στο πλαίσιο του αμοιβαίου συμφέροντος με τους πελάτες του. Αλλά συχνά τα προγράμματα CM παραβιάζονταν, κυρίως όταν οι αδρές “παροχές” στον λιανέμπορο “για μια θέση στο ράφι” κάποιου από τους ανταγωνιστές αυτού που επένδυε στο CM, ωθούσαν τον λιανέμπορο σε πρακτικές που νόθευαν την επιστημονικότητα του προγράμματος, κάνοντας τελικά την επένδυση σε αυτό άσκοπη…».

Η στρατηγική διαχείριση της πληροφορίας
Η «σωστή» πληροφορία ως ζητούμενο, ανακλά τον μόνιμο πόθο για την κατάκτηση της αντικειμενικότητας: για τις επιλογές του καταναλωτή και τις προτάσεις που του απευθύνονται στρατηγικά. Τις τεχνολογίες της συλλογής των πληροφοριών τις αποκτήσαμε, «δεδομένα υπάρχουν παντού. Η αξιολόγηση και η αξιοποίησή τους είναι το θέμα. Δεν λείπει η πληροφορία, αλλά η διαχείρισή της!», διαπιστώνει ο κ. Γιάννης Μπούρας, διευθυντής μάρκετινγκ της Minerva.

Αυτό, άλλωστε, αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα της εποχής της πληροφορίας. Γιατί ο όγκος της πληροφορίας, σε συνδυασμό με τον αριθμό των παραμέτρων της που ενδιαφέρουν τον εκάστοτε αναλυτή, κάνουν ευθέως ανάλογη την πολυπλοκότητα της διαχείρισής της, ανεβάζοντας γεωμετρικά το κόστος της αξιολόγησής της. Κι αν τούτο το πρόβλημα, στο πλαίσιο του CM, το παρέκαμπτε κάπως το focus των ερευνών σε ένα προϊόν και μία κατηγορία, επιτυγχάνοντας οικονομία κλίμακος προς όφελος των αγοραστών της έρευνας (προμηθευτές), μπορεί, τάχα, να παρακαμφθεί στο πλαίσιο των εφαρμογών του CS, που αγκαλιάζει «τα πάντα» για λογαριασμό ενός (λιανέμπορου);

«Για να πει κάποιος λιανέμπορος ότι κάνει με αξιώσεις την ανάλυση που απαιτεί το CS, πρέπει να διαθέτει μια πολυάριθμη ομάδα αναλυτών, που θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο. Αλλά και πάλι, η γνώση του δεν θα φτάσει ποτέ μακρύτερα από τον ήδη πελάτη του, δεν θα γνωρίσει τον καθολικό καταναλωτή, δηλαδή τον δυνητικό πελάτη του», λέει ο κ. Μπούρας.

«Πάντως, είναι σίγουρο ότι οι προμηθευτές δεν είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στον λιανέμπορο για τη δημιουργία ανεπτυγμένων υποδομών CS. Γιατί τάχα; Για να αγοράζουν στη συνέχεια από αυτόν τα στοιχεία που τους ενδιαφέρουν; Μα ήδη τα αγοράζουν από αλλού και σε εύρος ενδιαφερόντων που δεν μπορεί να τους καλύψει κανένας λιανέμπορος», σχολιάζει ο κ. Τσιάνας.


Επιστροφή στην κοινή λογική
«Οι προ δεκαετίας εξεζητημένες εφαρμογές του CM υποχώρησαν βασικά για δυο λόγους», εξηγεί ο κ. Μπούρας: «Αφενός είναι ιδιαίτερα δαπανηρές για να τις επωμίζονται μόνο οι προμηθευτές -πράγμα που αφορά τόσο στην έρευνα κι ανάλυση όσο και την καθημερινή διαχείριση των προγραμμάτων. Αφετέρου η κοινή λογική στη συνεργασία των δύο πλευρών, ενόσω οι κατηγορίες ωρίμασαν και οι σχετικές εμπειρίες είναι πια κοινές στις δύο πλευρές, παρέχει μια σταθερή βάση για τη διαχείριση του ραφιού. Άλλωστε, δεν έχει νόημα η υψηλή επιστημοσύνη, εφόσον δεν είναι δεσμευτική στην τελική απόφαση για τη διάταξη των προϊόντων στο ράφι, που ανήκει στον λιανέμπορο -πολύ περισσότερο, εφόσον αυτός δεν θέλει πια, πχ, τις κοινές για όλους in store κατασκευές, που πρότεινε παλιότερα το CM, επειδή τώρα τον ενδιαφέρει περισσότερο η μοναδικότητα της ταυτότητάς του. Όπως επίσης, τον ενδιαφέρει περισσότερο να του ενισχύσει ο προμηθευτής το προωθητικό του πρόγραμμα, παρά να του προτείνει αλλαγές στη διάταξη του ραφιού του. Έτσι, η τάση σήμερα στην Ευρώπη επαναφέρει τις λιτές αξίες της κοινής λογικής στην καθημερινή συνεργασία των δύο πλευρών για την αύξηση της απόδοσης του ραφιού, που οδηγούν σε ένα είδος CM πιο light μορφής».

«Φανταστείτε τον προμηθευτή που, έχοντας πληρώσει τον δικό του επιστημονικό συνεργάτη για τον σχεδιασμό της εφαρμογής, καλείται να πληρώσει και τον εξωτερικό σύμβουλο του λιανέμπορου!», λέει ο κ. Τσιάνας, υπενθυμίζοντας μία ακόμα παράμετρο ασύμφορης αύξησης του κόστους του CM: Το κόστος… αμεροληψίας!

Το μέτρο κρίσης των διαφορετικών εμπειριών
«Στην Ελλάδα μπορεί το μυαλό κάποιων marketers στον κλάδο μας να γεννά μερικές καλές ιδέες, αλλά δεν έχω δει κάποια εφαρμογή στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, που να απευθύνεται με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικές ομάδες καταναλωτών», λέει ο κ. Παντελιάδης.

«Όποιος έχει υπόψη του το αμερικανικό σούπερ μάρκετ για ισπανόφωνους, με την τελείως διαφορετική δομή και γκάμα προϊόντων από τα υπόλοιπα καταστήματα μιας αλυσίδας, ή τις διαφορετικά στοχευμένες ενέργειες του μάρκετινγκ, στο πλαίσιο των ειδικών προσεγγίσεων κατά ομάδα κοινού στο αγγλικό σούπερ μάρκετ, ξέρει ασφαλώς τι εννοώ… Ουσιαστικά καμιά αλυσίδα στη χώρα μας δεν αναλύει τα στοιχεία της στο επίπεδο των απαιτήσεων του CS, ενώ κι η συγκυρία δεν ευνοεί τις επενδύσεις στην ανάλογη υποστήριξη. Προχωρούμε στην κατεύθυνση του CS, αλλά είμαστε ακόμα στο πρώτο βήμα συνολικά ως αγορά».

Η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι η μόνη αλυσίδα στην εγχώρια αγορά που δουλεύει κατά συστηματικό τρόπο με το CS. Όπως εξηγεί ο κ. Πέτρος Τραχανάς, Executive Buying Director της εταιρείας, «έχουμε το πλεονέκτημα της συσσωρευμένης εμπειρίας ανάλυσης των στοιχείων, βάσει ενός συστήματος το οποίο αυτοτροφοδοτείται συνεχόμενα με τα νέα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία -που είτε παράγονται εσωτερικά στην αλυσίδα είτε προέρχονται από έρευνες εξωτερικών συνεργατών μας-, έτσι ώστε τα πορίσματά του ανά πάσα στιγμή, έχοντας δυναμικά συνδυαστικό χαρακτήρα, μας καθοδηγούν στη λήψη σωστών αποφάσεων. Πρόκειται για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, προγραμματισμένο να αποτυπώνει και να επαναπροσδιορίζει κάθε στιγμή τα δεδομένα της συμπεριφοράς των καταναλωτών κατά τρόπο αδιαμεσολάβητο από τον άνθρωπο, δηλαδή αυτόματα. Αυτό ακριβώς επιδιώκαμε: να μην το κατευθύνουμε εμείς, αλλά, βάσει της παραμετροποίησής του, να μας αποκαλύπτει αυτό -απροσδόκητα πολλές φορές- πτυχές της πραγματικότητας, που μας οδηγούν στη συνειδητοποίηση αγοραστικών συμπεριφορών, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα περνούσαν απαρατήρητες… Γνωρίζοντας πώς κυμαίνονται οι συμπεριφορές των πελατών, αξιοποιούμε τη σχετική γνώση στη συνεργασία με τους προμηθευτές μας, προκειμένου να κάνουμε αποτελεσματικές και αποδοτικές τοποθετήσεις προϊόντων, διοργανώσεις προγραμμάτων ενεργειών κλπ. Έτσι, μπορούμε να τους κατευθύνουμε επ’ ωφελεία τους, καθώς η υποστήριξη που τους παρέχουμε τους απαλλάσσει τελικά από χρόνο και χρήμα».


Ένας σύμβουλος και καλός
«Κάποιοι θεωρούν πως επειδή το CS είναι “δική μας δουλειά” πρέπει μόνο με αυτό να ασχολούμαστε και πως το CM είναι η “παγίδα” των προμηθευτών για να έχουν λόγο στο ράφι. Δεν το συμμερίζομαι, τουλάχιστον όχι απόλυτα», λέει ο κ. Παντελιάδης, εξηγώντας: «Όλοι οι προμηθευτές δεν είναι το ίδιο. Άλλοι διακρίνονται για τον επαγγελματισμό και την αξιοπιστία των στοιχείων τους, οπότε αξιολογούμε τη γνώση που προσφέρουν, κι άλλοι εφευρίσκουν προσχήματα για να αυξήσουν τον χώρο τους στο ράφι. Η δοκιμασία των σχέσεων, όμως, προσφέρει ένα σχετικά ασφαλές κριτήριο, ώστε να επιλέγουμε τον καταλληλότερο για στρατηγικό σύμβουλο CM στην εκάστοτε κατηγορία που μας ενδιαφέρει…

Το CM παραμένει καλός αγωγός τεχνογνωσίας για τον λιανέμπορο, γιατί εξ αντικειμένου ακόμα κι ο καλύτερος αγοραστής του δεν μπορεί να έχει το εύρος της εξειδικευμένης γνώσης καθενός προμηθευτή απ’ όσους συνεργάζεται. Εξάλλου, οι εμπειρίες διαχείρισης σε πολλές κατηγορίες προϊόντων είναι ήδη κατασταλαγμένες και οικείες στον αγοραστή. Επομένως, τη γνώση του προμηθευτή τη χρειάζεται σε ειδικές κατηγορίες, που παρουσιάζουν πολυπλοκότητα κι ενδιαφέρον. Εκεί είναι ανοικτός στη συζήτηση κι έτοιμος να αντλήσει γόνιμες ιδέες από την ανάλυση του προμηθευτή».

«Από τη στιγμή που κάποιες αλυσίδες χτίζουν την απαιτούμενη γνώση για το μάνατζμεντ του ραφιού και εσωτερικά, αυτό είναι το μοντέλο που προσδιορίζει την ευρωπαϊκή τάση», συμφωνεί ο κ. Μπούρας. «Συνεπώς, για να λογαριάζεται ο προμηθευτής ως σοβαρός συνομιλητής, αν μη τι άλλο οφείλει να μιλά στον λιανέμπορο με ειλικρίνεια για όλη την κατηγορία που αντιπροσωπεύει κι όχι μόνο για τα δικά του προϊόντα», λέει.

CS: Από τη στρατηγική στην ηγεμονία
«Το CS βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας. Σύμφωνα με αυτήν», εξηγεί ο κ. Τραχανάς, «αντί της επικέντρωσης στη λογική του αμοιβαίου κέρδους με βάση τη δομή του ραφιού, όπως πρεσβεύει το CM, πηγαίνουμε ένα βήμα πιο πέρα, αναζητώντας τη δημιουργία αξίας για τον πελάτη. Η στρατηγική αυτή αντανακλάται στις σχέσεις συνεργασίας με τους προμηθευτές μας, με την έννοια ότι η απόφαση της τοποθέτησης του οποιουδήποτε προϊόντος τους στο ράφι μας ενσωματώνει την έγκριση του πελάτη, με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά του, που μόνο το CS μπορεί να προσδιορίσει. Έχοντας φύγει, λοιπόν, από τη λογική του μαζικού ανώνυμου πελάτη, τείνουμε στην ικανοποίηση επιμέρους τρόπων ζωής και συμπεριφορών. Η κάλυψή τους εκ μέρους μας εισπράττεται από τον πελάτη ως επιπλέον αξία από τις αγορές του. Αν κάτι δεν δημιουργεί αξία για τον πελάτη δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Στο πλαίσιο αυτό, στον βαθμό που ο πελάτης θεωρεί, για παράδειγμα, ότι αγοράζοντας οικονομικότερα τα δικά μας brands, εισπράττει αξία αντίστοιχη εκείνης που του έδιναν οι πιο ακριβές αγορές κάποιων suppliers brands, είναι βέβαιο ότι αρκετά από τα τελευταία θα περιθωριοποιούνται…».

Private brands: Αδόκιμα διλήμματα
Τι γίνεται όταν η βούληση του λιανέμπορου, σχετικά με την προώθηση των προϊόντων της μάρκας του, είναι ασύμβατη με την κρίση του προμηθευτή για το εύρος χώρου και τη θέση που πρέπει να καταλαμβάνουν στο ράφι; Απλώς, τέτοιου είδους διλήμματα είναι αδόκιμα. «Όταν ξεκινά ο σχεδιασμός μιας προϊοντικής κατηγορίας γίνεται πάντα στη βάση κάποιων παραδοχών, κάποιων αρχών στρατηγικού χαρακτήρα. Μια τέτοια παραδοχή αφορά στη θέση που προδικάζει ο λιανέμπορος για τα προϊόντα της φίρμας του», λέει ο κ. Αρ. Παντελιάδης.

«Η βιομηχανία εκ φύσεως προσεγγίζει διαφορετικά τη ζήτηση, με την έννοια ότι τη βλέπει σφαιρικά κι οριζόντια, σε αντίθεση με τον λιανέμπορο που τη βλέπει πιο κάθετα, στα όρια των δικών του πελατών, τους οποίους μπορεί να μελετά πιο ολοκληρωμένα», λέει ο κ. Π. Τραχανάς, τονίζοντας:

«Από τη στιγμή που ο λιανέμπορος υποστηρίζεται κι από δικά του brands, συσχετισμένα για τους δικούς του πελάτες με την έρευνα κι ανάπτυξη, μιλούμε για μια κατάσταση όπου όλο και περισσότερο, τόσο τα brands του όσο κι ο ίδιος, θα ηγούνται στα πράγματα. Είναι αυτός πλέον που ενδιαφέρεται περισσότερο για τον πελάτη. Ενώ η ουσία του CM ήταν το ράφι κι η δομή του, η ουσία του CS, ανακλώντας το σύγχρονο στρατηγικό ενδιαφέρον του λιανέμπορου, είναι η μέριμνα να δώσει εμπειρία αγοράς κι αξία στον πελάτη του. Έτσι, το ράφι από αυτοσκοπός γίνεται απλό μέσον…».