Στην ελληνική αγορά επιστρέφει η Spar, μέσω κοινής εταιρείας που συγκρότησε με τον όμιλο αγορών Αστέρας, τη Spar Hellas, στην οποία ο ολλανδικός όμιλος κατέχει το 65% του μετοχικού κεφαλαίου και ο Αστέρας το 35%. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της προβλέπει τη σύναψη συνεργασιών με ομίλους αγορών και ανεξάρτητους επιχειρηματίες, με την προοπτική της εμπορικής χρήσης του σήματος Spar, τόσο για τα καταστήματά τους όσο και για τη διάθεση private label προϊόντων.

Πληροφορίες του σελφ σέρβις αναφέρουν ότι τα περισσότερα από τα 200 καταστήματα του Αστέρα θα μετονομαστούν σε Spar Hellas, ενώ ορισμένα εξ αυτών στις προσόψεις τους θα φέρουν και τον παλαιό τίτλο τους ή το όνομα του επιχειρηματία στον οποίο ανήκουν. Σήμερα τα μέλη του Αστέρα πραγματοποιούν ετησίως αθροιστικό τζίρο της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η θυγατρική του ολλανδικού ομίλου στην Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας και με τη Mesis Hellas, για τη μετονομασία τουλάχιστον 40 έως 50 καταστημάτων του εν λόγω ομίλου αγορών. Σε ανάλογες συμφωνίες οδηγήθηκε και με την κρητική αλυσίδα Χριστοδουλάκης, που λειτουργεί τρία σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Χερσονήσου, καθώς και με τοπικό επιχειρηματία της Σαντορίνης. Πηγές του σελφ σέρβις αναφέρουν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα η Spar Hellas θα οδηγηθεί και σε νέες συμφωνίες, καθότι ήδη διαπραγματεύεται με επιχειρηματίες της Άρτας, καθώς και άλλων μεγάλων πόλεων ή τουριστικών περιοχών της χώρας.

Στα σχέδια της εταιρείας είναι περί τα τέλη του Δεκεμβρίου ή τις αρχές του Ιανουαρίου να έχει τεθεί σε λειτουργία το πρώτο κατάστημα Spar Hellas, που θα προέλθει από το rebranding και την αναδιοργάνωση σούπερ μάρκετ του ομίλου αγορών Αστέρα, ώστε στη συνέχεια να κινηθούν συνολικά οι διαδικασίες για τη σταδιακή οργάνωση του δικτύου της εταιρείας στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα private label προϊόντα, σε πρώτη φάση θα λανσαριστούν στην αγορά 600 κωδικοί. Ορισμένοι εξ αυτών θα είναι εισαγόμενοι, κυρίως από την Ιταλία και την Ολλανδία, ενώ αρκετοί θα παραχθούν από Έλληνες παραγωγούς, με τους οποίους συνεργάζεται ο όμιλος αγορών Αστέρας.

Η Spar θα δώσει έμφαση στα φρέσκα προϊόντα, θα ενεργοποιήσει τις τοπικές οικονομίες με τη διάθεση προϊόντων τους από το δίκτυο των καταστημάτων της, θα συνάψει συμβάσεις με τοπικές βιομηχανίες που θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την προοπτική προώθησης των προϊόντων τους σε ξένες αγορές, μέσω του διεθνούς δικτύου Spar. Επίσης, θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση του προσωπικού του δικτύου της, με έμφαση στον τελικό καταναλωτή.

Η στρατηγική και η ταυτότητα του ομίλου
Ο ολλανδικός όμιλος Spar αποφάσισε την επανατοποθέτησή του στην ελληνική αγορά, μετά τη διακοπή της πολυετούς συνεργασίας του με την Αφοί Βερόπουλοι, λόγω των περιπετειών της τελευταίας, αυτή τη φορά όχι μόνο με τη διανομή προϊόντων, αλλά και την ανάπτυξη δικτύου πωλήσεων. Προφανώς θεωρεί ότι το οργανωμένο λιανεμπόριο στην Ελλάδα διατηρεί σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης, ενόσω η ένταση των εξαγορών και συγχωνεύσεων, που αλλάζουν το χάρτη του, δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για δίκτυα με παράδοση κι εμπειρίες στη σχετική αγορά.

Σημειώνεται ότι η διεθνής αλυσίδα καταστημάτων σούπερ μάρκετ Spar αναπτύσσεται δυναμικά από το 1932. Σήμερα το δυναμικό της αριθμεί περισσότερα από 13.000 καταστήματα σε συνολικά 47 χώρες και απασχολεί περισσότερους από 350.000 εργαζόμενους. Φέτος εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών της θα υπερβεί τα 35 δισ. ευρώ.