Διαθέτοντας ένα «απόθεμα» δεκατριών οικοπέδων, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Πέντε έχει δρομολογήσει τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια μία σειρά επενδύσεων, με τις οποίες θα ενισχύσει το δίκτυό της με ισάριθμα νέα ιδιόκτητα καταστήματα. Φέτος ετοιμάζει ένα νέο σούπερ μάρκετ στην Κόρινθο, ενώ το 2024 εκτιμάται ότι θα προσθέσει στο δυναμικό της από δύο έως τέσσερα νέα καταστήματα.

Η γραφειοκρατία της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός παράγοντας, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, για την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται το δίκτυό της, το οποίο, μετά την εγκαινίαση της λειτουργίας πέρυσι ενός νέου σούπερ μάρκετ επίσης στην Κόρινθο, έχει συνολικά 171 καταστήματα, εκ των οποίων τα 91 σε ακίνητα ιδιοκτησίας της εταιρείας.

Η επέκταση του δικτύου, καθώς και οι ταυτόχρονες ανακαινίσεις παλαιότερων καταστημάτων της, δίνουν τη δυνατότητα στην Πέντε να επιταχύνει το ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεών της. Μόνο το 2022 η αλυσίδα ανακαίνισε συνολικά τριάντα καταστήματα, ενώ οι συνολικές επενδύσεις της ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της, το 2022 έκλεισε για την εταιρεία με μικρή αύξηση τζίρου της τάξης του 2% στα 514 εκατ. ευρώ έναντι 504 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ η μετά φόρων κερδοφορία της κατέγραψε μικρή κάμψη της τάξης του 5% και διαμορφώθηκε στα 12,750 εκατ. ευρώ έναντι 14 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Φέτος η διοίκηση της Πέντε προσβλέπει σε ανάπτυξη τζίρου 8% έως 9%, έχοντας ήδη κάλυψη στόχου στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Θεωρεί δε ότι μία καλή τουριστική περίοδος θα στηρίξει γενικότερα την προσπάθειά της να κρατήσει το ρυθμό ανάπτυξης καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους σε σταθερό επίπεδο. Όσο για την κερδοφορία της, αναμένεται ότι θα παραμείνει σε καθοδική τροχιά, με το καθαρό μετά φορών αποτέλεσμά της να διαμορφώνεται περίπου κατά 5% χαμηλότερα απ’ ότι το 2022. Ενίσχυση των πωλήσεών της αναμένει φέτος και από την ενεργοποίηση προς τα τέλη του έτους του ηλεκτρονικού της καταστήματος. Το σχετικό project καθυστέρησε μεν, αλλά η εταιρεία βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για την εγκαινίαση της λειτουργίας του online καταστήματός της.

Κατά τα στελέχη της Πέντε η πολιτική ανάπτυξης των πωλήσεών της δεν προβλέπει πλέον εξαγορές τοπικών δικτύων, καθότι εκτιμάται ότι οι διατιθέμενες προς πώληση αλυσίδες που απέμειναν στην αγορά του κλάδου δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για ενσωμάτωση στο δίκτυο της Πέντε.

Ξεμπλοκάρει σύντομα η επένδυση στην Σαλαμίνα
Μένοντας στο πεδίο των επενδύσεων, η διοίκηση της Πέντε θεωρεί ότι πιθανώς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες αδειοδότησης του μεγάλου έργου της δημιουργίας ενός πολυκαταστήματος στην Σαλαμίνα. Πρόκειται για μία επένδυση, το ύψος της οποίας αρχικά είχε υπολογιστεί στα 40 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μετά την αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών, αναμένεται να κοστίσει περισσότερα. Σημειώνουμε ότι η Πέντε περίπου εδώ και μια διετία επιδιώκει να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία αδειοδότησης, αντιμέτωπη με τις διαδικαστικές απαιτήσεις του Δημοσίου.

Το επενδυτικό budget της αλυσίδας περιλαμβάνει και τη διάθεση κεφαλαίων για το προοδευτικό «πρασίνισμα» του δικτύου της, σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση υποδομών παραγωγής ενέργειας. Ειδικότερα μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα σε περισσότερα από τριάντα καταστήματά της, ενώ προγραμματίζονται επενδύσεις και για την εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στους χώρους πάρκινγκ των καταστημάτων.

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, η συμμετοχή τους στις συνολικές πωλήσεις της Πέντε κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, σε ποσοστό 22%-23%. Σημειώνουμε ότι η εταιρεία διακινεί περί τους 800 PL κωδικούς διαφορετικών προϊόντων, ενώ βάσει της εξειδίκευσης των κωδικών ανά προϊόν ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνά τους 1.200.