Ρότα για την πέμπτη κατά σειρά επένδυση στον τομέα των logistics, αυτή τη φορά στην Αττική, βάζει η Metro ΑΕΒΕ, έχοντας εγκαινιάσει λίαν προσφάτως το εταιρικό Κέντρο Διανομής Βορείου Ελλάδος στην περιοχή Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Ως βάση για την οργάνωση του νέου κέντρου διανομής χρησιμοποιήθηκε ένας πρώην αποθηκευτικός χώρος της Lidl, που εξαγοράστηκε από τη Metro το 2016.

Eν συνεχεία, αφού έγιναν οι ανάγκες προσαρμογές κατά τα πρότυπα της εταιρείας, η διοίκησή της έλαβε το 2018 την απόφαση να διπλασιάσει τους αποθηκευτικούς χώρους, προκειμένου να καλύπτονται ευρύτερα οι ανάγκες του δικτύου της στη βόρεια Ελλάδα. Οι εργασίες επέκτασης και αναβάθμισης των εν λόγω εγκαταστάσεων άρχισαν τον Νοέμβριο του 2020 και ολοκληρώθηκαν εντός του 2022.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την εγκαινίαση της λειτουργίας του κέντρου, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, και της αντιπεριφερειάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Βούλας Πατουλίδου, ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metro, δήλωσε ότι το έργο «αποτελεί έναν ακόμη φιλόδοξο στόχο που έγινε πραγματικότητα. Το πετύχαμε χάρη στην ομαδική δουλειά που οικοδόμησε ένα κέντρο διανομής, το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τόσο στους προμηθευτές όσο και στα καταστήματά μας. Πιστεύω πως είναι ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα διανομής και αποτελεί το θεμέλιο, που θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε την επέκτασή μας στη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε ο κ. Παντελιάδης.

Το νέο κέντρο logistics σε αριθμούς
Τα βασικότερα χαρακτηριστικά της εν λόγω επένδυσης, που αφορά ανακαίνιση, εκσυγχρονισμό και επέκταση του εταιρικού κέντρου logistics, έχουν ως εξής: Με το έργο διπλασιάστηκε το μέγεθος του κέντρου στα 45.000τμ. Η επένδυση έφθασε τα 24 εκατ. ευρώ. Η δυνατότητα εξυπηρέτησης των εγκαταστάσεων φτάνει τα 120 καταστήματα. Περιλαμβάνει πάνω από 16.000τμ ψυχόμενους χώρους. Διαθέτει 76 ράμπες παραλαβών και αποστολών, διαχειρίζεται 18.500 κωδικούς προϊόντων και υποστηρίζει 23.500 θέσεις αποθήκευσης. Μέσω του κέντρου ανά μήνα πραγματοποιούνται 860 δρομολόγια, διακινούνται 1.500.000 κιβώτια και κόβονται 6.000 παραστατικά, ενώ η παρεχόμενη εξυπηρέτηση των καταστημάτων του βεληνεκούς του γίνεται εντός 24 ωρών. Στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν είκοσι χιλιόμετρα καλωδίων ethernet Cat6 και πέντε χιλιόμετρα οπτικών ινών. Το υβριδικό σύστημα ψύξης των εγκαταστάσεών του προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 9,38% και αποτρέπει την έκλυση περίπου 187 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ενώ η ψυκτική εγκατάστασή του έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η φωτοβολταϊκή εγκατάστασή του (θα ολοκληρωθεί τέλος του 2023) θα είναι ισχύος 2,47MW και θα παράγει 3,3GWh, καλύπτοντας το 70% των ετήσιων αναγκών ενέργειας των υποδομών του κέντρου, αποτρέποντας την έκλυση 2.586 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Τα φωτιστικά LED των εγκαταστάσεων προσφέρουν μείωση 73,2% της κατανάλωσης ενέργειας για φωτισμό και 13,18% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.

Το κέντρο διανομής εξυπηρετεί τα καταστήματα των δικτύων My market και Metro Cash & Carry της Κεντρικής, Δυτικής και Βόρειας Ελλάδος, τροφοδοτώντας τα καθημερινά με όλες τις κατηγορίες προϊόντων (ξηρού φορτίου, συντήρησης, μαναβικής, κατάψυξης).

Μια επένδυση με πολλές καινοτομίες
Ορισμένες από τις βασικότερες καινοτομίες του κέντρου logistics είναι οι εξής:

  • Στο νέο κτήριο (εγκαταστάσεις επέκτασης) όλοι οι ψυχόμενοι χώροι είναι υπερσύγχρονης τεχνολογίας, βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης και φιλικοί προς το περιβάλλον. Για τις ανάγκες του χώρου μελετήθηκε, κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε ένα υπερσύγχρονο υβριδικό σύστημα ψύξης, το οποίο χρησιμοποιεί ως ψυκτικά μέσα την αμμωνία, μίγμα νερού-γλυκόλης και διοξείδιο του άνθρακα.
  • Οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές εξασφαλίζουν ιδανικές συνθήκες λειτουργίας για απαιτητικές εφαρμογές στο πεδίο των logistics, όπως το voice picking και η διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων, ενώ είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη χρήση automated guided vehicles.
  • Στο πάτωμα του θαλάμου της κατάψυξης έχει εγκατασταθεί σύστημα ανακυκλοφορίας ζεστής γλυκόλης, το οποίο εξασφαλίζει την ασφαλή και αδιάκοπη λειτουργία του χώρου, αφού το πάτωμα δεν παγώνει ποτέ.
  • Το κέντρο διαθέτει αυξημένο σύστημα πυροπροστασίας με πυροκουρτίνες στον χώρο της αποθήκης, συστήματα ολικής κατάκλισης στα μηχανοστάσια, ανιχνευτές αερίου στον χώρο αποθήκευσης των εύφλεκτων, in rack springler στα ράφια της αποθήκης ξηρού φορτίου και συνολικά αυξημένες συνθήκες πυρασφάλειας σε όλους τους χώρους.
  • Με τους ψυχόμενους χώρους παραλαβών και αποστολών και τους οκτώ ψυχόμενους θαλάμους διαφορετικών συνθηκών ψύξης για κάθε κατηγορία προϊόντος, εξασφαλίζεται απόλυτα η απρόσκοπτη τήρηση των προδιαγραφών της ψυκτικής αλυσίδας.
  • Ο σχεδιασμός όλων των χώρων είναι τέτοιος, ώστε να εξασφαλίζεται ένα αναβαθμισμένο, σύγχρονο και φιλικό περιβάλλον εργασίας για όλους. Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν σύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, με εύχρηστες εφαρμογές ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες της θέσης τους.
  • Αξίζει να τονιστεί ότι πλέον η εφοδιαστική αλυσίδα της Metro έχει κεντρικοποιημένο το 87% των προμηθευτών σε επίπεδο κύκλου εργασιών.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή εφοδιαστικής αλυσίδας της Metro, κ. Λευτέρη Ζησιμάτο, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν το γεγονός ότι το κέντρο διανομής έπρεπε να λειτουργεί αδιαλείπτως, ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εργασίες ανακαίνισης και επέκτασής του, κάτι το οποίο επετεύχθη αφού, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελιάδης, «τα καταστήματα δεν κατάλαβαν τίποτα».

Πέραν του κέντρου διανομής στη Βόρεια Ελλάδα, η εταιρεία διαθέτει ακόμη τρεις εγκαταστάσεις logistics, ειδικότερα στα Οινόφυτα, στεγασμένης έκτασης χώρου 40.000τμ, στη Μάνδρα αντιστοίχως 21.000τμ και στον Ασπρόπυργο 4.000τμ.

Τι πρόκειται να επακολουθήσει
Πλέον τα σχέδια της εταιρείας προβλέπουν μία επιπλέον μεγάλη επένδυση σε υποδομές αποθήκευσης, αυτή τη φορά στην περιοχή του Ασπροπύργου, με στόχο την κάλυψη των αναγκών του δικτύου καταστημάτων λιανικής και χονδρικής της εταιρείας στην Αττική. Η πρόθεσή της είναι να δημιουργήσει ένα ακόμη σύγχρονο κέντρο διανομής, συνολικής έκτασης στεγασμένων χώρων περίπου 45.000τμ. Η επιδίωξή της και αυτή τη φορά είναι η κατασκευή ιδιόκτητων εγκαταστάσεων σε οικόπεδο έκτασης περίπου 120 στρεμμάτων. Η διοίκηση της Metro γνωρίζει ότι πρόκειται για ένα δύσκολο στην εκτέλεσή του εγχείρημα, δεδομένου ότι στην Αττική δεν υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι χώροι, με προδιαγραφές ικανές να φιλοξενήσουν κέντρα logistics για σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, αντιλαμβάνεται ότι η εν λόγω επένδυση είναι μονόδρομος για την ίδια, δεδομένου ότι όσο επεκτείνεται το δίκτυό της τόσο οι ανάγκες μιας άρτια οργανωμένης και απόλυτα κεντρικοποιημένης διανομής θα αυξάνονται.

Σε κάθε περίπτωση η σχεδιαζόμενη αυτή η επένδυση θα κλείσει έναν πρώτο κύκλο έργων στο πεδίο των logistics, με τα οποία η εταιρεία θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί ταχύτατα και πλήρως κεντρικοποιημένα το σύνολο των καταστημάτων της, χονδρικής και λιανικής, σε όλη την Ελλάδα.