Σε φάση επιχειρηματικού και συνδικαλιστικού μετασχηματισμού βρίσκεται ο κλάδος των σούπερ μάρκετ. Ένα γκρουπ εταιρειών-μελών του ΕΛΟΜΑΣ αποφάσισε την αποχώρησή του από τον όμιλο και την συγκρότηση υπό την εταιρεία Μετρό νέου σχήματος για κοινές διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές. Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός Συνδέσμου Αλυσίδων Καταστημάτων Ελλάδος συζητούν οι μεγάλοι των σούπερ μάρκετ. Η επωνυμία του σχεδιαζόμενου φορέα αποτυπώνει τη στρατηγική πρόθεση των εμπνευστών του να εκφράσουν συνδικαλιστικά τους "ισχυρούς" του ευρύτερου τομέα του οργανωμένου λιανεμπορίου. Οι εξελίξεις "στριμώχνουν" τον πρόεδρο του ΣΕΣΜΕ -και ταυτόχρονα του ΕΛΟΜΑΣ- κ. Απ. Αλεξάκη.

Σε φάση επιχειρηματικού και συνδικαλιστικού μετασχηματισμού βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες ο κλάδος των σούπερ μάρκετ. Οι εξελίξεις στους κόλπους του είναι καταιγιστικές και τα "μποφόρ" που έχουν σηκωθεί και πολλά είναι και καθίστανται επικίνδυνα για όσους ξέμειναν να πορεύονται μόνοι τους στην αγορά. Όπως φαίνεται, στο προσεχές μέλλον ο κλάδος των σούπερ μάρκετ δεν θα θυμίζει σε πολλά την εικόνα που γνωρίζουμε.

Στη διαφοροποίηση της εικόνας του κλάδου κατά μεγάλο βαθμό θα συμβάλλει ο νέος πόλος που δημιουργείται σε επίπεδο ομίλων αγορών, στον οποίο θα συμμετέχουν επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου δυναμικού που θα δρουν υπό την ηγεμονία ή υπό την καθοδήγηση ενός ισχυρού παίκτη της αγοράς. Την ίδια στιγμή, οι ισορροπίες αλλάζουν και στο πεδίο της συνδικαλιστικής έκφρασης των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ, με τους αποχωρήσαντες από τον ΣΕΣΜΕ -και όχι μόνο- να σχεδιάζουν τη δημιουργία νέου φορέα και τον πρόεδρο του Συνδέσμου, προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα, να προτείνει αλλαγές κυριολεκτικά στο "και πέντε". Ας πάρουμε τις εξελίξεις με τη σειρά.

Ο νέος όμιλος

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, ένα γκρουπ εταιρειών-μελών του ΕΛΟΜΑΣ, υπό το σχήμα της “Σύμμετρον” οι περισσότερες -εταιρείας που ίδρυσαν πριν από χρόνια ενδεχομένως για τη διενέργεια κοινών εισαγωγών ή άλλων δραστηριοτήτων- αποφάσισε να εξέλθει του ομίλου αγορών στον οποίο ανήκε. Οι εν λόγω αλυσίδες έλαβαν την απόφαση αυτή προκειμένου να προχωρήσουν από κοινού με τη Μετρό στη συγκρότηση μιας νέας ομάδας για κοινές διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές, ώστε να βελτιώσουν περαιτέρω τις ετήσιες συμφωνίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "σελφ-σέρβις", από τον ΕΛΟΜΑΣ αποχώρησαν οι Market In, Προμηθευτική, Τροφίνο, Extra Πρώτα και Φθηνά, ΑΝΕΔΗΚ, Κάντζας, Παναγιωτόπουλος, Κανάκης Υπεραγορά, Βιδάλης, Γρηγοριάδης, ενώ παραμονές έκδοσης του τεύχους επρόκειτο να αποχωρήσει μια ακόμη εταιρεία. Η κίνηση των ανωτέρω, των οποίων ο ετήσιος τζίρος είναι περίπου 350 εκατ. ευρώ, θορύβησε τον ΕΛΟΜΑΣ. Τα εναπομείναντα μέλη του -περίπου 38- κατά την τελευταία γενική συνέλευση του ομίλου έδειξαν να διατίθενται να συνεχίσουν την κοινή πορεία τους, χωρίς περαιτέρω κραδασμούς. Όμως όλοι κατά βάθος φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται πως το μέλλον του ΕΛΟΜΑΣ θα κριθεί του χρόνου τέτοια περίοδο, οπότε πολλοί από τους επιχειρηματίες-μέλη του θα είναι σε θέση επανεκτιμήσουν με ασφάλεια τη στάση που θα τηρήσουν έναντί του. Το αν δηλαδή θα παραμείνουν στους κόλπους του ή θα αποχωρήσουν, προκειμένου να προσχωρήσουν στο γκρουπ της Μετρό. Καθοριστικός παράγοντας για το τι θα πράξουν τότε θα αποτελέσει το περιεχόμενο των φετινών ετήσιων συμφωνιών με τους προμηθευτές, που θα πετύχουν οι πρώην συνεργάτες τους και η Μετρό. Εφόσον το σχήμα Σύμμετρον-Μετρό κριθεί πιο επιτυχές από τον ΕΛΟΜΑΣ θεωρείται πιθανό ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μετακινήσεις, δημιουργώντας προβλήματα ανυπέρβλητα στον ΕΛΟΜΑΣ.

Τα άγχη του ΕΛΟΜΑΣ

Το "σελφ σέρβις" απευθύνθηκε στη διοίκηση της Μετρό, η οποία δήλωσε ότι οι αποχωρήσεις από τον ΕΛΟΜΑΣ δεν υποκινήθηκαν από την ίδια, αλλά έγιναν με πρωτοβουλία των ιδίων των πρώην μελών του. Πάντως στελέχη του ΕΛΟΜΑΣ μας δήλωσαν απερίφραστα ότι ο ρόλος της Μετρό ήταν καταλυτικός στην κατεύθυνση της διάσπασης του ομίλου. “Το μεγάλο λιανεμπόριο εισβάλλει στον ΕΛΟΜΑΣ για να τον διαλύσει. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο στο μέλλον -το άμεσο ή έμμεσο- η Μετρό να εγκαταλείψει τους νέους συμμάχους της”, τόνισαν χαρακτηριστικά.

Τα προβλήματα για τον ΕΛΟΜΑΣ δεν τελειώνουν εδώ. Η διοίκησή του διακατέχεται από άγχος μήπως οι απώλειες έλθουν τελικά ταχύτερα απ΄ ότι αναμένεται. Μήπως, δηλαδή, υπάρξει φέτος και δεύτερη διαρροή μελών, αυτή τη φορά προς την Κυψέλη, η οποία πιθανολογείται ότι θα εκμεταλλευθεί τη συγκυρία και θα "πλευρίσει" μέλη του ΕΛΟΜΑΣ, προτείνοντάς τους την αλλαγή "στρατοπέδου". Όπως και να έχει, η διοίκηση του μεγαλύτερου ομίλου αγορών γνωρίζει πως πλέον το σχήμα του είναι ευάλωτο και αυτό σημαίνει πολλά για το μέλλον του.

Σύνδεσμος Αλυσίδων Καταστημάτων Ελλάδος

Τα γεγονότα “τρέχουν” και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, με τους ισχυρούς του κλάδου των σούπερ μάρκετ να συγκλίνουν για πρώτη φορά στην προοπτική της δημιουργίας ενός νέου φορέα, του Συνδέσμου Αλυσίδων Καταστημάτων Ελλάδος (ΣΑΚΕ), η επωνυμία του οποίου αποτυπώνει τη στρατηγική πρόθεση των εμπνευστών του να εκφράσουν συνδικαλιστικά τον ευρύτερο τομέα του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Το ενδεχόμενο ίδρυσης του ΣΑΚΕ συζήτησαν πριν από λίγες εβδομάδες οι αλυσίδες Αφοί Βερόπουλοι, A-Β Βασιλόπουλος, Πέντε, Σκλαβενίτης, Ατλάντικ, Makro, Praktiker, Μασούτης και Μετρό, η οποία ανέλαβε τυπικά την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του νέου φορέα. Στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης είχαν κληθεί να συμμετάσχουν επίσης οι Καρφούρ-Μαρινόπουλος και Dia, που δεν εκπροσωπήθηκαν, ωστόσο απέστειλαν εγγράφως τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους επί του προτεινόμενου καταστατικού.

Στο άκουσμα της ανωτέρω πρωτοβουλίας τα αντανακλαστικά του ΣΕΣΜΕ και κυρίως του προέδρου του, κ. Απόστολου Αλεξάκη, ήταν κάτι περισσότερο από ταχύτατα. Ως απάντηση στις εξελίξεις ο κ. Αλεξάκης απέστειλε σε μέλη και μη μέλη του ΣΕΣΜΕ επιστολή με την οποία πρότεινε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης του συνδέσμου, με την προοπτική αλλαγών επί του καταστατικού του και με σκοπό την ενδυνάμωση του ρόλου του στην έκφραση του οργανωμένου λιανεμπορίου. Με την κίνησή του αυτή ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ έκανε φανερή την αμηχανία και την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πλήρους αποδυνάμωσης του συνδέσμου.

"Άδειασμα" του προέδρου του ΣΕΣΜΕ

Το "σελφ σέρβις" απευθύνθηκε σε ορισμένους εκ των ισχυρών του κλάδου, από τους οποίους ζήτησε να τοποθετηθούν σχετικά με τις προθέσεις τους να προσχωρήσουν εκ νέου ή όχι στον Σύνδεσμο. Τα σχόλιά τους ήταν μάλλον αρνητικά, καθώς, όπως τόνισαν, δεν "έχουμε πλέον μεγάλη εμπιστοσύνη σε όσους ελέγχουν σήμερα τον ΣΕΣΜΕ". Πρόσθεσαν δε ότι από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το όλο θέμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο επιθυμεί να παραιτηθεί -ουσιαστικά να απέχει από τα συνδικαλιστικά δρώμενα-, υπενθυμίζοντας μάλιστα το πρόσφατο "ατόπημά του" με τις δηλώσεις του περί αποκλίσεων μεταξύ των τιμών της χώρας μας και της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλεξάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι από τις πλέον ακριβές χώρες της Ευρώπης, επικαλούμενος στοιχεία της AC Nielsen. Το επικοινωνιακό χάος που προκάλεσε ο κ. Αλεξάκης εις βάρος του κλάδου ήλθε να συμπληρώσει ανακοίνωση της AC Nielsen, στην οποία αναφερόταν ότι τα στοιχεία του προέδρου του ΣΕΣΜΕ δεν έχουν καμία σχέση με την ίδια την εταιρεία και πολύ περισσότερο με την πραγματικότητα, καθώς, σύμφωνα με τις μετρήσεις της, η χώρα μας από άποψη τιμών βρίσκεται δύο μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η έκφραση των "ισχυρών"

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την πρόταση των ισχυρών για την ίδρυση του ΣΑΚΕ, εκπρόσωπος της Μετρό, μιλώντας στο "σελφ σέρβις", τόνισε ότι ο πρόεδρος της εταιρείας και πρώην πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, κ. Παντελής Παντελιάδης, δεν θέλησε να ηγηθεί της πρωτοβουλίας, ωστόσο του ζητήθηκε από την αγορά να αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο. Πρόσθεσε δε ότι, μετά τη διατύπωση των σχολίων επί του σχεδίου καταστατικού, που παρουσίασε στους εκπροσώπους όσων εταιρειών κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην προαναφερόμενη συνάντηση, η Μετρό θα ανασυντάξει το σχετικό κείμενο και σε εύλογο χρόνο θα προκαλέσει νέα συνάντηση.

Η κατάληξη της συνάντησης θα είναι καθοριστική για την πορεία των συνδικαλιστικών πραγμάτων στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Αν οι ισχυροί "τα βρουν", το νέο σχήμα θα προχωρήσει εκφράζοντας αποκλειστικά τα συμφέροντά τους έναντι εκείνων του μικρομεσαίου δυναμικού του κλάδου, που σήμερα εκφράζονται από τον ΣΕΣΜΕ. Αν, όμως, δεν συμφωνήσουν στο περιεχόμενο του καταστατικού, η προσπάθεια μάλλον θα εγκαταλειφθεί.